Notícies

El Parlament dona suport a la futbolista Jennifer Hermoso "davant la conducta i l'actitud masclista de Luis Rubiales"

Divendres, 1 de setembre de 2023. Palau del Parlament

La secretària segona, Aurora Madaula, llegint la declaració

Parlament de Catalunya (Sergio Ramos Ladevesa). 2023

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Parlament ha manifestat aquest migdia amb una declaració de la Junta de Portaveus signada pel PSC-Units, ERC, JxCat, la CUP i ECP i que ha estat llegida davant el Ple el seu suport a la futbolista Jennifer Hermoso "davant la conducta i l'actitud masclista de Luis Rubiales" en els fets ocorreguts el 20 d'agost. En la declaració la cambra denuncia els fets, pels quals manifesta una "profunda indignació", i condemna aquest tipus d'actituds, "que cal eliminar del futbol i de l'esport en general", que reclama que ha d'estar "lliure de violències masclistes".

La declaració, que ha llegit la secretària segona, Aurora Madaula, considera que "tant Luis Rubiales com tots els altres representants d'institucions esportives, i concretament el president de la Federació Catalana de Futbol, Joan Soteras, que li han donat el seu suport, haurien de dimitir de les seves funcions" per les actituds masclistes que demostren.

El text de la declaració diu textualment:

"El passat 20 d'agost la selecció espanyola femenina de futbol va guanyar el Mundial contra l'Anglaterra. En el moment de lliurar les medalles a les jugadores, el llavors president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luís Rubiales, va fer un petó a la boca a la futbolista Jennifer Hermoso, sense el seu consentiment, tal com va manifestar la mateixa esportista.

"Aquestes fets van generar una condemna generalitzada de la societat, que va demanar la dimissió de Rubiales, en considerar que la seva actitud i els fets eren un cas d'abús de poder i de violència masclista. La insuficient i poc creïble petició de disculpes posterior del president suspès de la RFEF i la seva intervenció a l'Assemblea Extraordinària, en què va negar-se a dimitir i va menystenir els fets greus entre aplaudiments de l'auditori, són una preocupant demostració d'un tarannà caduc, patriarcal i masclista present, encara, en algunes institucions esportives i en el conjunt de la societat que cal eradicar treballant, també des de les institucions.

"El malestar en l'esport femení d'elit que han posat de manifest aquests fets ja havia estat alertat per les renúncies reiterades a jugar al mundial i comunicats i manifestos per part de diverses jugadores, qüestionant l'entitat privada Federació Espanyola de Futbol. Però aquest és un problema estructural que és present també en l'esport de base i amateur.

"El Parlament de Catalunya ha aprovat un ordenament jurídic amb normes com la Llei 17/2015, d'igualtat efectiva de dones i homes, la Llei 5/2008, del dret de les dones a eradicar la violència masclista entre d'altres, per tal d'avançar fermament en una societat d'igualtat efectiva entre dones i homes i amb mecanismes per fer front a conductes i actituds que provoquin situacions de violència masclista. Així mateix, també està vigent des del setembre del 2022 la Ley Orgánica 10/2022 de garantia de la llibertat sexual, que posa al centre el consentiment de les dones front la violència masclista.

"Per aquest motiu, el Parlament de Catalunya manifesta el seu suport a la jugadora Jennifer Hermoso pels fets ocorreguts, davant la conducta i l'actitud masclista de Luis Rubiales.

"El Parlament de Catalunya denuncia i manifesta una profunda indignació pels fets i condemna aquestes actituds que cal eliminar del futbol, i de l'esport en general, que ha de ser un espai lliure de violències masclistes. Per aquest motiu, considera que tant Luis Rubiales com tots els altres representants d'institucions esportives, i concretament el president de la Federació Catalana de Futbol, Joan Soteras, que li han donat el seu suport, haurien de dimitir de les seves funcions, ja que aquestes actituds masclistes no poden representar unes institucions esportives que han de tenir com a objectiu el combat de la violència masclista.

"El Parlament de Catalunya constata que cal posar el consentiment al centre i denuncia que aquests fets són propis de sistemes sexistes i patriarcals i no de societats democràtiques i modernes que garanteixin els drets de les dones i estiguin lliures de violències, d'estereotips i desigualtats.

"El Parlament de Catalunya considera necessària i imprescindible la necessitat de reconèixer i garantir els drets de les dones a fer-ho extensiu a qualsevol àmbit o institució i, en aquest cas concret en l'àmbit esportiu, juntament amb mecanismes i instruments per assolir una vertadera societat diversa, igualitària i justa compromesa amb la lluita contra les violències masclistes.

"El Parlament de Catalunya manifesta el compromís de defensa i aplicació de la legislació vigent en qualsevol situació que comporti la vulneració dels drets de les dones i actituds masclistes i remarca la importància d'incorporar de manera transversal la perspectiva de gènere en qualsevol política pública."