Notícies

Professionals del periodisme demanen en un acte al Parlament el compromís dels mitjans i les institucions per combatre el ciberassetjament a les periodistes

Dilluns, 23 de gener de 2023. Palau del Parlament

Organitzacions de periodistes demanen en un acte al Parlament el compromís de mitjans i institucions per combatre el ciberassetjament

Parlament de Catalunya (Sergi Panizo Heredia). 2023

Vegeu la galeria d'imatges (26 imatge/s)

El Parlament ha acollit aquesta tarda un acte contra el ciberassetjament a les periodistes organitzat pel Col·lectiu Ciutadella - Associació de Periodistes Parlamentaris de Catalunya i en què han participat, entre d'altres, les periodistes Mònica Terribas, Cristina Puig, Gemma Herrero i Ariadna Oltra. Al final de l'acte, amb el títol "Ciberassetjament a les dones periodistes: una forma de violència creixent", periodistes de diversos mitjans han llegit un manifest en què remarquen el deure de tots els actors implicats de "contribuir a aturar aquesta forma específica de violència" i "crear les eines suficients per protegir les periodistes de totes les formes d'assetjament".

La vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha obert l'acte, i ha explicat que el Parlament l'acull perquè és necessari "parlar i debatre obertament" sobre aquesta "tendència creixent en l'escarni públic gratuït de les xarxes contra les dones". Vergés ha advertit que "no hi ha cap dona que tingui una professió que requereixi presència i exposició pública que no hagi patit cap tipus de vexació" i que "el periodisme és una mostra clara d'aquest assetjament descarnat, com ho és també la política". En aquest sentit, s'ha referit als casos de les primeres ministres de Nova Zelanda i Finlàndia, però també als de totes les dones que es dediquen a la política a Catalunya. "Si som empàtiques, si mostrem cap tipus d'emoció i si incorporem l'empatia a l'explicació de les decisions, ens diuen que no estem fetes per a la política, que hauríem d'estar a casa", ha lamentat. A l'últim, Vergés ha remarcat que les institucions i el Parlament han de ser "exemplars" en aquesta qüestió i "estar al costat" de les dones que pateixen aquestes situacions.

Després de Vergés, ha intervingut la conductora de l'acte, Sara González, periodista, membre de l'Associació de Periodistes Parlamentaris - Col·lectiu Ciutadella i de la Junta Directiva del Grup de Periodistes Ramon Barnils. Seguidament, cinc professionals han exposat la situació del ciberassetjament a les periodistes: Magda Gregori, membre de la Junta de Govern del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Elisenda Rovira, vicepresidenta del Grup de Periodistes Ramon Barnils; Marta Corcoy, presidenta de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya; Laia Serra, membre del Sindicat de Periodistes, i Laia Serra, advocada penalista experta en violències masclistes digitals. Totes elles han coincidit que el ciberassetjament és una realitat creixent, i han alertat que "té conseqüències per a qui el pateix, però també per al dret a la informació de tota la ciutadania", perquè les amenaces, han assegurat, tenen l'objectiu de fer callar les víctimes.

A continuació, s'ha fet una taula rodona amb Terribas, Puig, Herrero i Oltra que ha moderat la periodista Laura Aznar. Totes quatre han explicat experiències en primer persona que han patit a les xarxes arran de la seva exposició mediàtica i han denunciat la solitud i la indefensió que han viscut arran d'aquests casos.

A l'últim, les periodistes Mònica Hernández, Núria Orriols, Elena García, Carme Rocamora i Gemma Garcia han llegit un manifest signat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Col·lectiu Ciutadella, el Sindicat de Periodistes de Catalunya, el Grup de Periodistes Ramon Barnils, el col·lectiu #OnSónLesDones, l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya, la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores, els responsables del Màster de Gènere i Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Red Europea de Mujeres Periodistas, 8M Comunicadores Feministes, el PEN Català i la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género.

El manifest demana "visibilitzar i fer públic que l'assetjament té un impacte psicològic en les professionals" i "una afectació i un desgast sever de les seves vides dins i fora de la feina". Així mateix, alerta del fet que "les direccions de mitjans de comunicació públics i privats, institucions, governs, partits polítics i càrrecs electes" tenen el "deure de contribuir a aturar aquesta forma específica de violència". Les organitzacions de periodistes afegeixen que el compromís dels mitjans de comunicació en l'"erradicació de totes les violències que pateixen les periodistes" ha de ser "un criteri que ha de ser tingut en compte a l'hora d'accedir a la concessió de recursos públics", i també que "només des del compromís de tots els sectors implicats i una actuació conjunta es podrà avançar cap a l'exercici de la professió en condicions d'igualtat".

L'acte, que s'ha fet a l'auditori, l'han seguit, entre d'altres, la vicepresidenta segona del Parlament, Assumpta Escarp, el president i la portaveu del grup d'ERC, Josep Maria Jové i Marta Vilalta, la presidenta i la portaveu del grup de la CUP, Dolors Sabater i Eulàlia Reguant, el portaveu del grup d'ECP, David Cid, diversos diputats del PSC-Units i de JxCat, representants de les organitzacions professionals i periodistes de diferents mitjans de comunicació.