Notícies

El Parlament condemna totes les formes de violència contra les dones en un acte institucional amb motiu del 25N

Dimecres, 23 de novembre de 2022. Palau del Parlament

El Parlament condemna totes les formes de violència contra les dones en un acte institucional amb motiu del 25N

Parlament de Catalunya (Sergio Ramos Ladevesa). 2022

Vegeu la galeria d'imatges (9 imatge/s)

El Parlament ha commemorat avui el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones amb un acte institucional que ha tingut lloc a l'auditori després de la sessió de control i en què s'ha llegit una declaració de la Junta de Portaveus amb què la cambra "manifesta el seu rebuig i condemna contra totes les formes de violència que s'exerceixen contra les dones". La vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha intervingut en l'acte, durant el qual s'han fet diverses actuacions sobre la defensa dels drets de les dones.

Amb la declaració, signada pel PSC-Units, ERC, JxCat, la CUP, ECP, Cs i el PPC i que ha llegit la presidenta de la Comissió d'Igualtat i Feminismes, Susanna Segovia, el Parlament considera la violència contra les dones un "problema social de primer ordre" i constata que tot i que "ens hem dotat d'instruments legals i polítiques públiques per fer-hi front" "calen més eines per abordar la violència masclista en tots els seus àmbits".

La declaració especifica com a "nous reptes" "garantir a totes les dones el seu dret a viure lliures de violències i la reparació quan les han patit", i "davant l'amenaça que suposen els extremismes que neguen la realitat" assegura que "cal avançar en la millora de la protecció de les dones i dels seus drets". A l'últim, el text "fa palesa la importància de la coeducació com a principal instrument per a la prevenció de les violències masclistes".

Vergés reivindica "viure lliures de violències masclistes"
La vicepresidenta Vergés, que ha clos l'acte, ha recordat que aquest any s'han perpetrat deu feminicidis a Catalunya, i després de dir els noms de les dones assassinades ha asseverat que "amb elles es fa palesa la màxima expressió, la més dura, la més crua, la més horrible, de les violències masclistes, que no deixen de ser un reflex de la discriminació estructural de què les dones som objecte en tots els àmbits de la vida". És per això, ha dit, que el Parlament s'adhereix a la commemoració del 25N "amb el ferm compromís de continuar treballant incansablement pel dret de viure lliures de violències masclistes". A l'últim, la vicepresidenta ha recordat que la cambra disposa d'un pla d'igualtat i ha demanat que no es faci "cap pas enrere" davant dels qui neguen l'existència d'aquest tipus de violència. En aquest sentit, ha remarcat la necessitat que "plantem cara a aquests discursos", perquè la violència contra les dones és una "xacra que interpel·la tota la societat".

Actuacions de dansa, música i veu
L'acte de commemoració ha començat amb una actuació de dansa, música i veu a càrrec de les coreògrafes Sonia Gómez i Núria Guiu a partir de l'obra "Bruixa de dol", de Maria Mercè-Marçal.

A continuació, ha pres la paraula Sara Cuentas, periodista, activista i investigadora social, que ha remarcat la necessitat de "descolonitzar per despatriarcalitzar".

Durant l'acte l'artista urbana Andrea Michaelsson, coneguda com a Btoy, ha dibuixat un quadre que representa l'escriptora i activista feminista nord-americana Gloria Jean Watkins, més coneguda com a 'bell hooks'. El quadre passarà a formar part del fons artístic del Parlament.

Assistents
L'acte ha estat encapçalat pels membres de la Mesa, i també hi han assistit, entre d'altres, el president de la Generalitat, Pere Aragonès; els consellers; els caps de fila o portaveus dels grups parlamentaris; altres diputats; la presidenta Borràs, suspesa per l'acord de la Mesa del 28 de juliol; el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent; la intendent de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Teresa Carrasco; el cinquè tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i director de l'Àrea de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, i representants de diverses entitats feministes.

El Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones es commemora el 25 de novembre, dia, el 1960, que les germanes Mirabal, tres activistes polítiques, van ser assassinades pel règim dominicà de Rafael Trujillo. L'any 2000 l'Assemblea General de les Nacions Unides va instituir aquest dia internacional i va aprovar una resolució en què convida governs, organitzacions internacionals i ONG a actuar contra la violència que pateixen les dones i a coordinar activitats de conscienciació.