Notícies

Vergés visita el Parlament Europeu i es reuneix amb la vicepresidenta Hautala, el portaveu de l'eurocambra i diputades de la comissió sobre el cas Pegasus

La vicepresidenta primera també participa en la reunió anual de la Conferència d'Assemblees Legislatives Regionals Europees

Divendres, 18 de novembre de 2022. Brussel·les/Namur

Vergés visita el Parlament Europeu i es reuneix amb la vicepresidenta Hautala, el portaveu de l'eurocambra i diputades de la comissió sobre el cas Pegasus

Parlament de Catalunya. 2022

Vegeu la galeria d'imatges (10 imatge/s)

La vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, va visitar ahir el Parlament Europeu, a Brussel·les, on es va reunir amb la vicepresidenta de l'eurocambra, Heidi Hautala, amb el portaveu, Jaume Duch, i amb Gwendoline Delbos-Corfield i Diana Riba, diputades de la comissió que investiga els casos d'espionatge amb el programa Pegasus. La vicepresidenta primera va tractar amb els membres del Parlament Europeu de la situació política a Catalunya i de la presència del català a les institucions, i també va voler posar en comú els treballs endegats amb relació al cas Pegasus. Avui, la vicepresidenta primera ha participat en l'assemblea anual de la Conferència d'Assemblees Legislatives Regionals Europees (CALRE), que ha tingut lloc al Parlament de Valònia, a Namur.

Vergés es va reunir ahir a la tarda amb Hautala, que com a vicepresidenta del Parlament Europeu té assignats, entre d'altres, els temes relacionats amb els drets humans i la democràcia, i és també membre del Grup d'Alt Nivell sobre Igualtat de Gènere i Diversitat. La vicepresidenta primera es va reunir així mateix amb el portaveu de l'eurocambra, Jaume Duch, i amb les diputades Gwendoline Delbos-Corfield i Diana Riba, totes dues membres de la comissió sobre el cas Pegasus, de què Riba és la vicepresidenta. Finalment, Vergés es va reunir també amb el delegat del Govern davant la Unió Europea, Ignasi Centelles, a la seu de la delegació, a Brussel·les.

En declaracions als mitjans de comunicació, la vicepresidenta primera va explicar que les trobades es van centrar en la situació del català i el cas Pegasus, i va insistir en la necessitat de trobar els canals de comunicació més adequats per aconseguir unes "relacions institucionals fortes" entre el Parlament de Catalunya i l'eurocambra per fer arribar les peticions de la cambra catalana a Europa. En aquest sentit, pel que fa a la llengua, va transmetre als membres de l'eurocambra que hi ha consens parlamentari pel que fa a la idea que "el català no es toca" a l'escola i que cal traslladar la realitat que es viu als centres educatius catalans més enllà de la missió de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu per estudiar la situació del castellà a les aules, que Vergés va advertir que "parteix d'una idea esbiaixada". Així mateix, la vicepresidenta va demanar que s'avanci en la presència del català a les institucions europees.

Amb relació al cas Pegasus, Vergés va recordar que hi ha comissions obertes per investigar els diversos casos d'espionatge tant al Parlament de Catalunya com a l'eurocambra, i va demanar col·laboració i que els diputats catalans es puguin explicar a les institucions europees, tal com demana la proposta de resolució que el Ple votarà la setmana vinent.

Assemblea anual de la CALRE
Avui, la vicepresidenta primera ha participat en la reunió anual del Ple de la CALRE, que entre altres punts ha debatut i aprovat tres resolucions, sobre l'Europa social, l'Europa de les llibertats i l'Europa de les transicions ambientals i digitals, les quals es remetran a les institucions europees.

La CALRE, que aplega presidents de parlaments de regions de la Unió Europea amb competències legislatives, també ha reelegit avui el president del Parlament de Valònia, Jean-Claude Marcourt, per exercir la presidència de torn de l'ens el 2023.

Marcourt ha obert la sessió, que ha inclòs també una conferència a càrrec de Guillaume Klossa, president honorari d'EuropaNova, amb el títol "Ciutadania europea". Així mateix, entre altres aspectes, l'assemblea ha fet el balanç de les actuacions dutes a terme el 2022, també pel que fa al vint-i-cinquè aniversari de la institució, i la previsió dels treballs per a l'any que ve.