Notícies

El Ple dona via lliure a la tramitació de la reforma de la llei d'orientació agrària i de la proposició de llei d'equitat territorial

Dimecres, 9 de novembre de 2022. Palau del Parlament

El Ple dona via lliure a la tramitació de la reforma de la llei d'orientació agrària i de la proposició de llei d'equitat territorial

Parlament de Catalunya (Ramon Boadella). 2022

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Projecte de llei de modificació de la Llei 18/2001, d'orientació agrària, i la Proposició de llei d'equitat territorial per al desenvolupament sostenible de les àrees rurals, presentada per ECP, continuaran la tramitació parlamentària després que totes dues iniciatives hagin superat els respectius debats de totalitat en el ple d'avui, que ha començat a les nou amb la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Modificació de la llei d'orientació agrària
La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha presentat en nom del Govern el Projecte de llei de modificació de la Llei 18/2001, d'orientació agrària, que ha superat el debat de totalitat, ja que el Ple ha rebutjat l'esmena de retorn que hi havia presentat Vox, per 10 vots a favor (Vox), 113 en contra (PSC-Units, ERC, JxCat, CUP, ECP i el diputat Antonio Gallego, que és el primer ple en què actua amb la condició de diputat no adscrit) i 8 abstencions (Cs i PPC). La iniciativa continuarà ara la tramitació parlamentària en ponència i comissió.

El projecte actualitza i clarifica el règim sancionador en matèria de gestió de les dejeccions ramaderes i altres fertilitzants i estableix que les sancions poden anar dels 500 als 30.000 euros, segons que es considerin més o menys greus. A més, el text afegeix un capítol nou a la llei per regular el règim sancionador pels perjudicis que l'entrada a les explotacions ramaderes i a les instal·lacions amb risc higienicosanitari de persones alienes sense autorització pot causar a la sanitat i al benestar animal. La llei tipifica aquestes infraccions i estableix sancions que poden anar dels 600 als 60.000 euros.

En el debat hi han intervingut, a més de la consellera, Rosa Maria Ibarra (PSC-Units), Antoni Flores (ERC), Salvador Vergés (JxCat), Antonio Ramón López (Vox), Dani Cornellà (CUP), Jordi Jordan (ECP), Marina Bravo (Cs) i Alejandro Fernández (PPC).

Desenvolupament sostenible de les àrees rurals
Tot seguit, la cambra ha fet el debat de totalitat de la Proposició de llei d'equitat territorial per al desenvolupament sostenible de les àrees rurals, presentada per ECP, que també continuarà la tramitació parlamentària després que ERC i JxCat hagin retirat l'esmena de retorn que hi havien presentat.

La proposició té per objectiu fer front al despoblament rural, segons que recull l'exposició de motius, i defineix l'equitat territorial com l'accés igualitari per a tots els territoris als mateixos nivells de renda i de serveis públics, i les àrees rurals com les zones amb una densitat de població inferior als tres-cents habitants per quilòmetre quadrat. El text estableix així mateix objectius en matèria d'accés a l'habitatge i de serveis sanitaris, culturals, tecnològics, educatius o de transport públic a fi d'assolir l'equitat territorial. A l'últim, preveu un pla per al desenvolupament de les àrees rurals i crea un fons destinat al desenvolupament de les que requereixen una atenció especial.

Marc Parés (ECP) ha presentat la iniciativa, i en el debat hi han intervingut també Sílvia Romero (PSC-Units), Alba Camps (ERC), Anna Feliu (JxCat), Antonio Ramón López (Vox), Dani Cornellà (CUP), Marina Bravo (Cs) i Lorena Roldán (PPC).

Sessió de control
El ple ha començat amb la sessió de control al president de la Generalitat i al Govern. El president ha respost les preguntes de Salvador Illa (PSC-Units), sobre una possible destitució del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, per la situació dels Cos de Mossos d'Esquadra; Josep Maria Jové (ERC), sobre les darreres informacions relatives al rei Joan Carles I i les declaracions de l'exministre José Barrionuevo amb relació als GAL; Albert Batet (JxCat), sobre els resultats de la taula de diàleg; Ignacio Garriga (Vox), sobre la inseguretat; Montserrat Vinyets (CUP), sobre els pactes amb el Govern espanyol i l'informe del Parlament Europeu sobre el programa Pegasus; Jéssica Albiach (ECP), sobre els ajuts a les estacions d'esquí catalanes i la planificació ecològica; Carlos Carrizosa (Cs), sobre la lluita contra la corrupció i l'obertura del judici oral pel cas del 3%, i Alejandro Fernández (PPC), sobre la proposta d'un acord de claredat amb l'Estat.

Abans, els consellers han respost les preguntes sobre les emissions de diòxid de carboni (CUP), la situació sanitària (ECP), la gestió del Departament d'Interior (PPC), els drets dels catalans a una cultura lliure (Cs), els ajuts al sector agrari, l'estat de la funció pública, l'estat de l'educació (PSC-Units), la integració de centres educatius a la xarxa pública, el simulacre d'accident químic a Tarragona, els drets culturals (ERC), l'actuació del Departament d'Interior pel que fa a les ocupacions i els desnonaments, la posició del Govern respecte al projecte de Hard Rock al centre recreatiu i turístic de Vila-Seca i Salou, el reconeixement del català en el programa Erasmus+ (JxCat) i el programa "Coeduca't" per a les escoles (Vox).

Diputada interventora i interpel·lacions
A la tarda, el Ple ha designat Raquel Sans (ERC) diputada interventora per al període pressupostari del 2022 en substitució de Juli Fernàndez, ara conseller de Territori. La designació ha estat per 109 vots a favor (PSC-Units, ERC, JxCat, CUP, ECP, Cs i PPC) i 6 en contra (Vox).

La sessió ha continuat tot seguit amb les interpel·lacions als consellers sobre la publicitat institucional (Cs), el desplegament de l'economia de l'hidrogen verd (ERC), la sobirania energètica i les seves conseqüències socioeconòmiques (JxCat), les mesures del Departament d'Interior per a la protecció de les persones vulnerables en cas de desnonament (ERC) i la gestió del Departament d'Interior (PSC-Units).