Notícies

Constituïda la comissió d'investigació sobre l'espionatge amb els programes Pegasus i Candiru

Dimecres, 21 de setembre de 2022. Palau del Parlament

Constituïda la comissió d'investigació sobre l'espionatge amb els programes Pegasus i Candiru

Parlament de Catalunya. 2022

Vegeu la galeria d'imatges (8 imatge/s)

El Parlament ha constituït aquest matí la Comissió d'Investigació sobre l'Espionatge de Representants Polítics, Activistes, Periodistes i llurs Familiars per part del Regne d'Espanya amb els Programes Pegasus i Candiru i ha ratificat Meritxell Serret (ERC) com a presidenta.

La Mesa va acordar la creació d'aquesta comissió, sol·licitada per ERC, JxCat, la CUP i ECP, al maig. La durada prevista dels treballs és d'un any, i quan els acabi la comissió haurà de redactar un dictamen final amb les conclusions, que el Ple haurà de debatre i votar.

La vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha presidit la sessió constitutiva, durant la qual la comissió ha ratificat Serret com a presidenta, a proposta d'ERC, per vuit vots a favor i un en blanc, i ha elegit Albert Batet (JxCat) i Montserrat Vinyets (CUP) com a vicepresident i secretària. L'elecció de tots tres s'ha fet pel sistema d'introduir una papereta en una urna.

Un cop constituïda, Vergés ha desitjat "molt bona feina a la comissió", i els membres de la mesa, excepte Batet, substituït avui per Joan Canadell, han ocupat els seus llocs.

Serret ha agraït la seva elecció com a presidenta de la comissió i ha expressat el desig de "treballar plegades per donar tota la transparència i informació a la ciutadania sobre què ha estat aquest cas d'espionatge que ha afectat ciutadans i ciutadanes de Catalunya, però no només, perquè també ha afectat altres ciutadans d'arreu d'Europa i del món".

La comissió, que ara haurà d'aprovar el pla de treball, la integren, a més de Serret, Batet i Vinyets, Oscar Aparicio i Jordi Terrades (PSC-Units), Josep Maria Jové (ERC), Josep Rius (JxCat), Sergio Macián i Alberto Tarradas (Vox), Xavier Pellicer (CUP) i Lucas Silvano Ferro (ECP). Cs i el PPC no hi han designat cap diputat.