Notícies

El Parlament commemora avui la diada i el norantè aniversari de la institució amb la segona jornada popular i festiva i de portes obertes

Diumenge, 11 de setembre de 2022. Palau del Parlament

El Parlament commemora avui la diada i el norantè aniversari de la institució amb la segona jornada popular i festiva i de portes obertes

Parlament de Catalunya (Ramon Boadella). 2022

Vegeu la galeria d'imatges (15 imatge/s)

El Parlament celebra avui la Diada Nacional de Catalunya i el norantè aniversari de la institució amb unes jornades populars a les portes del palau, amb actuacions de cultura popular i mostres gastronòmiques. A més, fins a les sis de la tarda fa la segona jornada de portes obertes d'aquest cap de setmana.

La segona jornada festiva amb motiu del norantè aniversari del Parlament ha començat aquest matí a les onze amb diverses mostres de cultura popular, amb actuacions castelleres, de gegants i capgrossos, de bastoners, bestiaris i balls de diversos grups folklòrics internacionals participants en les jornades que organitza Adifolk. La vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha donat la benvinguda als participants a les portes del palau. Han actuat el Capgròs Folk, d'Adifolk; els Falcons de Barcelona; la colla de gegants Els Veguers, de Montblanc; el Drac Baluk Astharot, de Terrassa; els Bastoners de Rajadell; les colles de ball de gitanes de Lliçà d'Amunt i Santa Maria de Palautordera; l'Esbart Egarenc; els grups Katros, de Mèxic, i Tarumbeta, de Kènia, i el Grup Sardanista Maig, de Barcelona.

A més, al parc de la Ciutadella hi ha instal·lat un espai gastronòmic amb furgoteques en què operadors locals ofereixen productes de proximitat.

Les jornades festives van començar ahir, dissabte, amb una ballada de sardanes feta en col·laboració amb la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, i a la tarda es van fer les actuacions musicals de Gènesi Quartet, Potenza Quartet, Bella Quartet, Jazz Fusió Trio, Athrodeel, Ana Brenes, i Alba Armengou i Vicente López, amb la col·laboració de l'Escola Superior de Música de Catalunya i el Conservatori del Liceu.

El Parlament ha iniciat amb aquesta festa popular la commemoració del norantè aniversari de la primera legislatura, que va començar el 6 de desembre de 1932, després de les eleccions del 20 de novembre d'aquell mateix any, amb l'Estatut de Núria aprovat. Després de l'aturada durant la dictadura franquista, l'activitat del Parlament es va recuperar el 10 d'abril de 1980, un cop aprovat l'estatut del 1979.

Jornada de portes obertes amb motiu de la diada
Coincidint amb la diada, el Parlament fa també la tradicional jornada de portes obertes, aquest any tots dos dies del cap de setmana. Avui el palau és obert de les onze del matí a les sis de la tarda.

Ofrenes florals
Aquest matí, la Mesa, encapçalada per la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha fet l'ofrena floral davant el monument de Rafael Casanova, a Barcelona. Tot seguit, Vergés ha participat, en representació del Parlament, en l'ofrena floral conjunta davant la tomba de Casanova, a Sant Boi de Llobregat, juntament amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del Govern espanyol, Raquel Sánchez, i l'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret.

Acte institucional de la diada
Aquesta nit, a les deu, Vergés, altres membres de la Mesa i representants dels grups parlamentaris assistiran a l'acte institucional amb motiu de la diada, organitzat conjuntament pel Govern i el Parlament. L'acte és dedicat enguany a les dones que han contribuït a escriure la història de Catalunya des del 1714, i es farà a la plaça de Josep Puig i Cadafalch de Montjuïc, a Barcelona.