Notícies

El Parlament comença la jornada festiva i de portes obertes amb motiu de la diada i el norantè aniversari de la institució

Dissabte, 10 de setembre de 2022. Palau del Parlament

El Parlament inicia avui la celebració de la diada i del norantè aniversari de la institució amb una jornada festiva i de portes obertes

Parlament de Catalunya (Francesc Xavier Subias Salvó). 2022

Vegeu la galeria d'imatges (16 imatge/s)

El Parlament ha iniciat aquest matí la celebració de la Diada Nacional de Catalunya i del norantè aniversari de la institució amb una jornada popular i de portes obertes. Els actes han començat amb una ballada de sardanes que han obert la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. A més, aquest matí i demà, diumenge, la cambra fa dues jornades de portes obertes.

Les dues jornades festives a les portes del palau amb motiu del norantè aniversari de la institució han començat aquest matí amb activitats que duraran fins a les nou del vespre. Demà la jornada s'iniciarà a les onze del matí i s'allargarà fins a les sis de la tarda.

Els actes han començat aquest matí amb una ballada de sardanes feta en col·laboració amb la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya. Prèviament, Vergés, juntament amb Garriga, ha rebut al despatx d'audiències diversos representants de l'entitat, i a continuació totes dues han donat el tret de sortida a la ballada, que ha acabat a les dues del migdia. En la ballada hi han participat també la presidenta del Parlament suspesa per l'acord de la Mesa del 28 de juliol, Laura Borràs, representants de diverses colles sardanistes i altres ciutadans que s'han acostat fins a les portes del palau.

Aquesta tarda, de les cinc a les nou del vespre, es faran les actuacions musicals de Gènesi Quartet, Potenza Quartet, Bella Quartet, Jazz Fusió Trio, Athrodeel, Ana Brenes, i Alba Armengou i Vicente López, amb la col·laboració de l'Escola Superior de Música de Catalunya i el Conservatori del Liceu.

Demà, a les onze del matí, començaran diverses mostres de cultura popular, amb actuacions castelleres, de gegants i capgrossos, de bastoners, bestiaris i balls de diversos grups folklòrics internacionals participants en les jornades que organitza Adifolk. Actuaran el Capgròs Folk, d'Adifolk; els Falcons de Barcelona; la colla de gegants Els Veguers, de Montblanc; el Drac Baluk Astharot, de Terrassa; els Bastoners de Rajadell; les colles de ball de gitanes de Lliçà d'Amunt i Santa Maria de Palautordera; l'Esbart Egarenc; els grups Katros, de Mèxic, i Tarumbeta, de Kènia, i el Grup Sardanista Maig, de Barcelona.

A més, al parc de la Ciutadella hi ha instal·lat tot el cap de setmana un espai gastronòmic amb furgoteques en què operadors locals ofereixen productes de proximitat.

El Parlament inicia amb aquesta celebració popular la commemoració del norantè aniversari de la primera legislatura, que va començar el 6 de desembre de 1932, després de les eleccions del 20 de novembre d'aquell mateix any, amb l'Estatut de Núria aprovat. Després de l'aturada durant la dictadura franquista, l'activitat del Parlament es va recuperar el 10 d'abril de 1980, un cop aprovat l'estatut del 1979.

Jornada de portes obertes amb motiu de la diada
Coincidint amb la diada, el Parlament fa també la tradicional jornada de portes obertes, aquest any tots dos dies del cap de setmana. Avui les visites es poden fer de les onze del matí a les nou del vespre, i demà de les onze del matí a les sis de la tarda.