Notícies

El Parlament lliura dijous la Medalla d'Honor de la institució als cantants Núria Feliu i Pau Riba, a títol pòstum, i als pedagogs Joaquim Arenas i Margarida Muset

Dilluns, 5 de setembre de 2022. Palau del Parlament

El Parlament lliura dijous la Medalla d'Honor de la institució als cantants Núria Feliu i Pau Riba, a títol pòstum, i als pedagogs Joaquim Arenas i Margarida Muset

Parlament de Catalunya. 2022

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Parlament lliurarà dijous, a les sis de la tarda a l'auditori, la Medalla d'Honor de la institució, en la categoria d'or, a la cantant Núria Feliu i al cantautor Pau Riba, tots dos a títol pòstum. També rebran la màxima distinció del Parlament els pedagogs Joaquim Arenas i Margarida Muset. L'acte obre la celebració de la Diada Nacional de Catalunya per part del Parlament.

La vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, lliurarà les medalles a familiars de Núria Feliu i Pau Riba i a Joaquim Arenas i Margarida Muset i clourà l'acte.

Desenvolupament de l'acte
L'acte, conduït per la periodista Marina Romero, començarà a les sis de la tarda amb l'actuació de la Coral Sant Jordi, que aquest any celebra el setanta-cinquè aniversari. La coral interpretarà les cançons 'Noia de Porcellana', de Pau Riba, i 'El vestir d'en Pasqual', de Juan Misterio i popularitzada per Núria Feliu.

A continuació, la cantant i compositora Mariona Sagarra farà les glosses de Feliu i Riba, i seguidament Vergés lliurarà les medalles al germà de la cantant, que adreçarà unes paraules d'agraïment, i al fill i el germà grans de Riba, que també intervindran.

Tot seguit, es farà la glossa dels pedagogs Joaquim Arenas i Margarida Muset, escrita pel lingüista Enric Larreula, que a causa de no poder assistir a l'acte ha demanat a la professora i escriptora María Purificación Pinto que la llegeixi. Després, Vergés lliurarà la medalla a tots dos pedagogs, que també pronunciaran unes paraules.

Vergés clourà l'acte, que acabarà amb la interpretació de l'himne nacional a càrrec de la Coral Sant Jordi.

Els guardonats amb la Medalla d'Honor
La Mesa va acordar el 26 de juliol, a proposta de la presidenta, Laura Borràs, concedir la Medalla d'Honor en la categoria d'or a la cantant Núria Feliu "per la seva contribució al prestigi de la llengua catalana i a la normalització del seu ús amb la interpretació de versions de grans temes internacionals de la cançó estàndard i el jazz i amb la recuperació de cuplets i cançons populars catalanes", i al cantant i escriptor Pau Riba "per l'exploració de l'expressió artística a través de diversos llenguatges i per l'obertura d'espais contraculturals entroncats amb la tradició pròpia, amb una indiscutible capacitat de mestratge".

El Parlament també reconeix enguany amb la seva màxima distinció els pedagogs Joaquim Arenas i Margarida Muset, primers responsables del Servei d'Ensenyament del Català, creat el 1978 per la Generalitat i que va ser el principal òrgan impulsor dels programes d'immersió lingüística a les escoles de Catalunya.

La cambra atorga la Medalla d'Honor des de l'any 2000 a personalitats o institucions que mereixen un reconeixement excepcional.

En les edicions anteriors hi han estat distingits: Desmond Tutu, sacerdot i premi Nobel de la pau (2000); Miquel Batllori, historiador i pare jesuïta, i, a títol pòstum, Ernest Lluch, economista i polític (2001); Francesc Vendrell, representant de l'ONU a l'Afganistan (2002); Jordi Savall, músic (2003); Montserrat Trueta, presidenta de la Fundació Catalana de la Síndrome de Down (2004); Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la pau i escultor (2005); el col·lectiu musical Els Setze Jutges (2007); Roser Capdevila, il·lustradora (2010); Josep Guardiola, exfutbolista i entrenador (2011); Òmnium Cultural i Càritas Catalunya (2012); Núria Gispert, activista social, Carme Ruscalleda, cuinera, i Anna Veiga, biòloga (2013); Josep Carreras, tenor (2014); les primeres vuit diputades del parlamentarisme català i la Fundació Institut Guttmann (2015); Manel Esteller, investigador (2016); el Cos de Mossos d'Esquadra, els serveis d'emergències, la Guàrdia Urbana de Barcelona i la Policia Local de Cambrils (2017); l'Associació de Mestres Rosa Sensat (2018); Carola Rackete, capitana del vaixell "Sea Watch 3", i Òscar Camps, fundador i director de l'ONG Proactiva Open Arms (2019); els professionals del sistema de salut de Catalunya (2020), i les víctimes de la repressió i els col·lectius jurídics que les defensen davant la causa general contra l'independentisme (2021).

La medalla reprodueix les quatre barres sobre fons daurat i manté el disseny que Antoni Comella va fer per al logotip del Parlament per encàrrec de la institució la primera legislatura. L'any 2000 l'orfebre Joaquim Capdevila el va adaptar per a la medalla.