Notícies

La Mesa admet a tràmit les darreres iniciatives parlamentàries en la primera reunió del nou període de sessions

Dimarts, 6 de setembre de 2022. Palau del Parlament

Imatge de l'inici de la reunió de la Mesa d'aquest matí

Parlament de Catalunya. 2022

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

La Mesa ha fet aquest matí la primera reunió ordinària del nou període de sessions, en què ha admès a tràmit les darreres iniciatives parlamentàries, entre les quals un nou projecte de llei del Govern de modificació de la Llei 18/2001, d'orientació agrària, i les propostes de resolució presentades pels grups aquesta darrera setmana.

El màxim òrgan rector de la cambra també ha tramitat dos nous informes de la Sindicatura de Comptes, el Compte general de la Generalitat corresponent a l'exercici del 2020 i el de fiscalització sobre els ingressos de l'Ajuntament de Sabadell corresponent a l'exercici del 2019.

Així mateix, ha pres nota de l'informe del Consell de l'Audiovisual de Catalunya sobre el control del compliment de les missions específiques del servei públic de competència de la Generalitat corresponent al 2020.

La Mesa també ha tingut coneixement del Decret legislatiu 1/2022, del 26 de juliol, promulgat pel Govern, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Institut Català de Finances, i ha conegut l'admissió a tràmit per part de la Mesa del Congrés dels Diputats de la proposició de llei tramesa pel Parlament sobre la garantia del servei de caixer automàtic en els municipis en risc d'exclusió financera i de garantia de l'accés als serveis bancaris, impulsada per ERC, JxCat, la CUP i ECP i aprovada pel Ple al juny.

D'altra banda, ha aprovat concedir una pròrroga de seixanta dies per a la recollida de signatures als promotors de la iniciativa legislativa popular (ILP) de la Proposició de llei de declaració del Mercat del Ocells de la Rambla de Barcelona com a patrimoni cultural i immaterial de Catalunya. El termini acabava l'11 d'octubre i els promotors van sol·licitar-ne una pròrroga, que ha estat concedida, tal com la llei estableix. Els promotors d'una ILP han d'assolir un mínim de cinquanta mil signatures validades perquè en pugui començar la tramitació pròpiament parlamentària.

Entre altres punts, el màxim òrgan rector de la cambra també ha acordat remetre a la Comissió de l'Estatut dels Diputats els qualificatius que poden ser considerats com a ofensius fets per un diputat de Vox en la darrera sessió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. La comissió haurà de valorar ara si el diputat va vulnerar el codi de conducta.