Notícies

 

El Ple valida els decrets llei per regular els VTC i garantir el Gran Premi de Fórmula 1 del 2023 al 2026

Dimecres, 20 de juliol de 2022. Palau del Parlament

El Ple valida els decrets llei per regular els VTC i garantir el Gran Premi de Fórmula 1 del 2023 al 2026

Parlament de Catalunya (Ramon Boadella). 2022

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Ple ha validat aquesta tarda els decrets llei per regular els vehicles de transport amb conductor (VTC) i per garantir el pagament dels drets contractuals per a l'organització del Gran Premi de Fórmula 1 del 2023 al 2026 al Circuit de Catalunya. Així mateix, la cambra ha designat els tres diputats que hauran de defensar al Congrés dels Diputats la proposició de llei d'ERC, JxCat, la CUP i ECP per garantir la presència de caixers automàtics als municipis en què actualment no n'hi ha.

El ple s'ha reprès aquesta tarda amb el debat del Decret llei 9/2022, de mesures urgents en matèria de lloguer de vehicles amb conductor, que la cambra ha validat amb 112 vots a favor (PSC-Units, ERC, JxCat, CUP i ECP) i 19 en contra (Vox, Cs i PPC).

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha presentat el decret, que permet que els VTC puguin continuar prestant serveis urbans a Catalunya a partir del 30 de setembre, data en què decau el reial decret llei de l'Estat que en regula la mobilitat a les ciutats i en què la competència passa a les comunitats autònomes.

El decret tindrà una vigència de dos anys, prorrogables a dos més fins que s'aprovi una llei sobre la matèria. Els encarregats d'atorgar les autoritzacions de VTC, que són els ajuntaments i l'Àrea Metropolitana de Barcelona, ho hauran de fer segons els requisits i les condicions d'explotació que marca el decret, entre els quals que l'autorització de VTC estigui domiciliada a Catalunya i amb una adscripció prèvia mínima d'un any, que la longitud mínima del vehicle sigui de 4,90 metres, la prohibició de circular cercant clients o que transcorri un mínim de quinze minuts entre la contractació i la prestació del servei. A més, el decret recull sancions en cas d'infracció que poden arribar als sis mil euros i supòsits per a la immobilització dels vehicles.

En el debat hi han intervingut Jordi Terrades (PSC-Units), José Rodríguez (ERC), David Saldoni (JxCat), Sergio Macián (Vox), Eulàlia Reguant (CUP), Marc Parés (ECP), Marina Bravo (Cs) i Alejandro Fernández (PPC).

El debat ha estat seguit des de l'hemicicle per diversos representants sindicals del sector del taxi.

Gran Premi de Fórmula 1
El Ple també ha validat el Decret llei 8/2022, que autoritza el Govern a prestar l'aval a Circuits de Catalunya i el contraaval a l'entitat financera garant pel contracte de promoció de cursa amb Formula One World Championship Limited, a fi de garantir el pagament dels drets contractuals per a l'organització del Gran Premi de Fórmula 1 del 2023 al 2026. El text ha estat validat per 106 vots a favor (PSC-Units, ERC, JxCat, Cs i PPC) i 25 en contra (Vox, CUP i ECP).

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha presentat el decret, d'article únic i que estableix que l'import avalat no podrà ser superior als 25 milions de dòlars americans per a l'any 2023, als 25,5 per al 2024, als 26,5 per al 2025 i als 28 per al 2026.

En el debat hi han intervingut Mireia Dionisio (PSC-Units), Josep Lluís Salvadó (ERC), Ramon Tremosa (JxCat), Isabel Lázaro (Vox), Eulàlia Reguant (CUP), Joan Carles Gallego (ECP), Matías Alonso (Cs) i Alejandro Fernández (PPC).

Defensa dels caixers automàtics al Congrés
Finalment, el Ple ha designat, en votació electrònica i secreta, per 111 vots a favor, 11 en contra i 7 abstencions, els diputats Josep Lluís Salvadó (ERC), Jordi Munell (JxCat) i Joan Carles Gallego (ECP) per defensar al Congrés dels Diputats la Proposició de llei de garantia del servei de caixer automàtic en els municipis amb risc d'exclusió financera i de garantia en l'accés als serveis bancaris.

La cambra va aprovar la proposta el 20 de juny, i ara aquests tres diputats l'hauran de defensar quan la iniciativa arribi al debat de presa en consideració al Ple del Congrés.

El text estableix que els municipis en què actualment no hi ha cap caixer automàtic n'han de tenir un com a mínim i que les despeses derivades d'aquest servei han d'anar a càrrec de l'entitat financera corresponent.

Interpel·lacions
La cambra també substancia aquesta tarda les primeres cinc interpel·lacions de l'ordre del dia del ple, sobre la despesa de la Generalitat per les ajudes, les subvencions i la publicitat institucional concedides als mitjans de comunicació (Vox), la situació econòmica (PSC-Units), la situació econòmica provocada per la crisi (ECP), la paràlisi del primer curs polític de la catorzena legislatura (CUP) i l'ús de les llengües a l'escola (Cs).