Notícies

 

El Ple valida el decret llei sobre el personal de l'ens gestor de la xarxa Ter-Llobregat i accepta tramitar el text alternatiu a la proposició de llei d'ajuts a les víctimes de violència masclista

La cambra homenatja l'exdiputat socialista Antoni Dalmau

Dimecres, 20 de juliol de 2022. Palau del Parlament

El Ple valida el decret sobre el personal de l'ens gestor de la xarxa Ter-Llobregat i accepta tramitar el text alternatiu a la proposició de llei d'ajudes a víctimes de violència masclista

Parlament de Catalunya (Ramon Boadella). 2022

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El darrer ple previst d'aquest tercer període de sessions de la legislatura ha començat aquest matí amb un homenatge a Antoni Dalmau, exdiputat socialista i exvicepresident de la cambra, mort al gener. Tot seguit, el Ple ha fet la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha validat el decret llei sobre el personal de l'Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat i ha acceptat tramitar l'esmena amb text alternatiu a la proposició de llei del PSC-Units per modificar la llei del dret de les dones a erradicar la violència masclista.

Com en la sessió plenària anterior, en aquesta s'aplica l'acord de la Mesa del 5 de juliol, pres per majoria, amb els vots en contra de la vicepresidenta segona i el secretari primer, que manté la delegació de vot per al diputat Lluís Puig (JxCat). L'acord també especifica que les votacions s'han de fer electrònicament llevat d'aquesta amb vot delegat, en què la presidenta, Laura Borràs, demana el sentit del vot de Puig al seu grup parlamentari.

Homenatge a Antoni Dalmau
El ple ha començat amb un homenatge a Antoni Dalmau, diputat socialista de la tercera a la cinquena legislatura i vicepresident segon del Parlament en la tercera i la quarta. L'homenatge ha estat seguit des de la llotja de convidats per la seva vídua i alguns dels seu fills i germans, a qui la presidenta ha expressat el "nostre més sincer sentiment de condol, d'amistat i d'afecte".

Jordi Riba (PSC-Units), igualadí com l'homenatjat, ha glossat la figura d'una "persona apreciada i admirada", amb una "dilatada, polièdrica i entusiasta trajectòria vital", un "alt sentit de la responsabilitat", una "sincera bonhomia" i un "somriure franc". Riba s'ha referit també a Dalmau com una "personalitat fonamental de la política i de la cultura del nostre país", ha repassat la seva trajectòria en els àmbits professional, polític, institucional, cívic i cultural i ha destacat el seu "compromís polític amb Igualada". Així mateix, ha remarcat la preocupació de Dalmau per l'"autèntic i profund sentit de la política", ha recordat, entre altres aspectes, el seu compromís i activisme durant el franquisme i la seva "defensa de la llibertat, la causa de Catalunya i la lluita per la justícia social" i ha ressaltat la seva tasca a favor de la llengua.

L'homenatge, durant el qual s'ha projectat una imatge de l'exdiputat a les pantalles de l'hemicicle, ha acabat amb un llarg aplaudiment del Ple amb els diputats dempeus.

Suport i alerta pels incendis
Abans, en l'obertura de la sessió, la presidenta ha expressat el suport de la cambra als veïns de les zones afectades pels darrers incendis, en especial "als qui ho han perdut tot", i també el "profund agraïment del Parlament a totes les persones" que lluiten contra el foc. "Estem a les millors mans", ha recalcat, però "la dedicació i la professionalitat del nostre sistema d'emergències contra els incendis no ens pot fer abaixar la guàrdia", ha advertit. A l'últim, ha recordat que "cal extremar les precaucions i tenir sempre present que la millor forma d'apagar un incendi és evitant que es produeixi".

D'altra banda, com a l'inici de cada ple, la presidenta ha recordat que, segons les dades oficials de l'Organització Internacional de les Migracions, aquest any 971 persones han mort o desaparegut a la Mediterrània.

Sessió de control
Després de l'homenatge a Dalmau, el ple ha continuat amb la sessió de control. El president de la Generalitat ha respost les preguntes de Salvador Illa (PSC-Units), sobre el desplegament de les iniciatives acordades per fer front a la situació econòmica, si en té previstes de noves i si pensa tornar a convocar els grups parlamentaris per aquesta qüestió; Josep Maria Jové (ERC), sobre com encara el Govern la nova reunió de la taula de diàleg de la setmana que ve; Albert Batet (JxCat), també sobre la propera reunió de la taula de diàleg amb el Govern espanyol i una estratègia compartida de l'independentisme; Ignacio Garriga (Vox), sobre els temes plantejats durant la reunió de la setmana passada amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez; Dani Cornellà (CUP), sobre l'emergència climàtica i la "revolució verda"; Jéssica Albiach (ECP), sobre l'eliminació dels impostos de successions i de patrimoni en el context actual de crisi; Carlos Carrizosa (Cs), sobre la reunió de dirigents autonòmics relacionada amb una candidatura d'Espanya i Portugal per al Mundial de Futbol del 2030, i Alejandro Fernández (PPC), sobre l'ampliació de carrils de l'AP-7 per evitar-hi els col·lapses.

Abans, els consellers han respost a preguntes dels grups sobre els efectes de la sequera i el canvi climàtic (ECP), les mesures per garantir la seguretat dels funcionaris de presons (Vox), el pla de reforç dels Mossos d'Esquadra per a l'estiu (ERC), les escoles bressol rurals (ERC), els reforços per a una millor atenció educativa (ERC), les agressions als funcionaris de centres penitenciaris (JxCat), el balanç del curs polític pel que fa al Departament d'Acció Exterior i Govern Obert (JxCat), els darrers anuncis del president del Govern espanyol (JxCat), la sequera (PSC-Units), els incendis del Bages (PSC-Units), les mesures per evitar les ocupacions d'habitatges durant l'estiu (PSC-Units), la garantia dels drets sexuals i reproductius (CUP), la dispensació de medicaments contra el càncer (Cs) i l'acció exterior del Govern (PPC).

Personal subrogat d'Aigües Ter-Llobregat
Després de la sessió de control, el Ple ha validat, per 121 vots a favor (PSC-Units, ERC, JxCat, CUP, ECP, Cs i PPC) i 8 abstencions (Vox) el Decret llei 10/2022, del 5 de juliol, de modificació del Decret llei 4/2018, pel qual s'assumeix la gestió directa del servei d'abastament d'aigua a poblacions per mitjà de les instal·lacions de la xarxa d'abastament Ter-Llobregat de titularitat de la Generalitat i es crea l'Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat.

El decret, d'article únic, l'ha presentat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i en el debat hi han intervingut Silvia Paneque (PSC-Units), Antonio Ramón López (Vox), Dani Cornellà (CUP), Lucas Silvano Ferro (ECP), Marina Bravo (Cs), Alejandro Fernández (PPC), Mercè Esteve (JxCat) i Jordi Albert (ERC).

El text elimina una disposició addicional del decret del 2018 perquè els treballadors que es van subrogar en integrar-se al nou ens d'abastament "mantinguin la condició de fix que tenien abans de la subrogació". El decret del 2018 establia que aquest personal havia de tenir la condició de laboral indefinit no fix, la qual cosa ha motivat, tal com s'explica en l'exposició de motius, tres demandes de conflicte col·lectiu. Ara el nou text elimina aquest punt a fi d'arribar a una "solució extraprocessal" en els conflictes oberts.

Ajuts a les víctimes de violència masclista
Finalment, en la sessió d'aquest matí el Ple ha acceptat l'esmena de retorn amb text alternatiu presentada per ERC i JxCat a la proposició de llei del PSC-Units de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista. L'esmena ha estat aprovada per 64 vots a favor (ERC i JxCat), 59 en contra (PSC-Units, CUP, ECP, Vox i PPC) i 6 abstencions (Cs), de manera que ara la cambra continuarà tramitant el text alternatiu aprovat i no el text de la proposició de llei del PSC-Units, que ha estat rebutjat.

L'esmena aprovada estableix que el departament del Govern competent en la matèria ha de millorar l'accés als ajuts per a les dones víctimes de violència masclista i els seus fills, el procediment corresponent i les quanties que hauran de percebre. Així mateix, preveu garanties perquè l'autor o inductor de la violència no pugui administrar les indemnitzacions quan la víctima és menor d'edat.

Beatriz Silva (PSC-Units) ha presentat el text original, i Aurora Madaula (JxCat) i Jenn Díaz (ERC), l'esmena alternativa, i en el debat també hi han intervingut Mónica Lora (Vox), Basha Changue (CUP), Susanna Segovia (ECP), Anna Grau (Cs) i Lorena Roldán (PPC).