Notícies

 

La Setmana del Parlament Universitari acaba amb la simulació de l'aprovació d'una llei de foment de la pau

Divendres, 15 de juliol de 2022. Palau del Parlament

La Setmana del Parlament Universitari acaba amb la simulació de l'aprovació d'una llei de foment de la pau

Parlament de Catalunya (Sergio Ramos Ladevesa). 2022

Vegeu la galeria d'imatges (18 imatge/s)

La presidenta, Laura Borràs, ha presidit el darrer ple de l'edició d'enguany de la Setmana del Parlament Universitari (Spuni), que ha acabat aquest migdia. El centenar d'estudiants universitaris que han participat en aquesta activitat educativa han simulat, al saló de sessions, el debat final d'una llei de foment de la pau i han debatut i aprovat dues mocions.

Al començament de la simulació de ple, el secretari tercer de la Mesa de la Spuni ha llegit una declaració institucional de suport al poble ucraïnès acordada per tots els grups parlamentaris. A continuació, els estudiants que han reproduït el rol dels diputats han simulat el debat i la votació de dues mocions, una sobre microxips, del grup parlamentari socialdemòcrata, i una altra sobre la ciberseguretat, del grup parlamentari de l'esquerra verda. Finalment, els estudiants han debatut i votat el projecte de llei de foment de la pau que han treballat al llarg de la setmana. El text ha estat aprovat per 42 vots a favor, 1 en contra i 26 abstencions.

Borràs ha desitjat als estudiants que l'experiència els hagi estat "satisfactòria" i que hagin pogut acostar-se una mica més al "dia a dia de la vida parlamentària", vivint-lo "des de dins", "amb les dificultats" i "l'honor que representa" parlar des del faristol de l'hemicicle. Així mateix, s'ha felicitat pel fet que els estudiants amb el rol de diputat hagin exposat les opinions amb "tota la intensitat" però també amb "tota la correcció" i per les encaixades de mà finals entre els representants dels grups que han aconseguit els acords. Finalment, la presidenta ha encoratjat els estudiants a "perseverar" en la persecució dels seus somnis, i s'ha mostrat convençuda que si treballen aconseguiran, atesa la "vocació" que ha assegurat que ha vist en alguns d'ells, viure l'experiència de ser diputats electes.

Aquesta edició de la Spuni va començar dissabte, i des de llavors s'han fet tres simulacions més de ple: el de la constitució del Parlament, el de la investidura del president de la Generalitat i un altre amb una sessió de control al Govern. A més del rol dels diputats, els estudiants també han reproduït els dels lletrats i lingüistes de la cambra i el dels periodistes que cobreixen l'activitat parlamentària. La Spuni ha recuperat enguany la presencialitat després de les restriccions dels darrers dos anys per la pandèmia.