Notícies

 

Esther Giménez-Salinas pren possessió com a nova síndica de greuges

Dijous, 14 de juliol de 2022. Palau del Parlament

Esther Giménez-Salinas pren possessió com a nova síndica de greuges

Parlament de Catalunya (Ramon Boadella). 2022

Vegeu la galeria d'imatges (15 imatge/s)

Esther Giménez-Salinas ha pres possessió com a nova síndica de greuges aquest migdia en un acte institucional davant la Mesa del Parlament que ha tingut lloc a l'auditori i ha estat presidit per Laura Borràs. Escollida síndica pel Ple el 30 de juny, Giménez-Salinas relleva en el càrrec Rafael Ribó, que ha estat síndic els darrers divuit anys, i es converteix en la primera dona en qui recau aquesta responsabilitat.

Giménez-Salinas, que avui inicia un mandat de sis anys improrrogable, ha promès "respectar l'ordenament jurídic vigent i complir fidelment les obligacions del càrrec de síndica de greuges, i, en particular, vetllar pels drets i les llibertats fonamentals de les persones".

L'acte ha començat amb la lectura per part del lletrat major en funcions de secretari general, Miquel Palomares, de la resolució per la qual s'elegeix Giménez-Salinas síndica de greuges.

Després de prometre el càrrec, la nova síndica, que ha agraït a Ribó tota la feina feta en l'àmbit dels drets humans, ha manifestat que la seva elecció per al càrrec és "fruit d'un ampli consens" però que és conscient que "no va ser unànime", i ha assegurat que treballarà "amb rectitud i imparcialitat, però també amb la il·lusió i l'esperança de millorar la vida de les persones a Catalunya". Així mateix, ha enumerat algunes de les millores que vol impulsar, com la "justícia restaurativa", davant d'una "justícia penal antiquada i obsoleta", o la "desjudicialització dels conflictes amb la modificació de delictes com el de sedició adaptant-lo al context europeu", ha destacat la necessitat que les institucions siguin "més amables, properes i integradores" i que "el llenguatge jurídic sigui proper i s'entengui" i s'ha mostrat preocupada per la situació generada després de la pandèmia de covid, per l'esclat de la guerra a Ucraïna, per la manca d'habitatge accessible, per l'emergència climàtica o per la saturació de la sanitat, qüestions que s'han d'afrontar, ha advertit, amb una "visió holística i transversal".

La presidenta encoratja la síndica a protegir i defensar la veritat
La presidenta ha felicitat la nova síndica pel nou camí que emprèn en la "defensa dels ciutadans en els seus moments de màxima vulnerabilitat, esperant que algú atengui els seus greuges", i ha expressat que "a manca d'empatia, la manca d'empara en els moments de màxima dificultat que viuen les persones és la més gran mostra d'inhumanitat en un terreny personal i d'indiferència en un terreny institucional".

Així mateix, ha manifestat que "la pitjor forma d'injustícia és la justícia simulada", punt en què ha encoratjat la síndica a treballar sempre per "la protecció i la defensa de la veritat per damunt de les injustícies" des de la institució que encarna el "principi de l'autoresponsabilització del poder públic".

A l'últim, Borràs ha tingut també paraules d'agraïment cap al síndic sortint, de qui ha destacat la "dedicació fins al darrer moment".

El president Aragonès i els expresidents Mas i Montilla assisteixen a l'acte
A l'acte hi han assistit el president de la Generalitat, Pere Aragonès; els expresidents Artur Mas i José Montilla; les vicepresidentes de la cambra, Alba Vergés i Assumpta Escarp; el president del grup del PSC-Units i cap de l'oposició, Salvador Illa; els portaveus de grup Alícia Romero (PSC-Units), Marta Vilalta (ERC), Mònica Sales (JxCat) i Ignacio Martín (Cs); altres diputats de diversos grups; les conselleres d'Igualtat i Feminismes i de Recerca i Universitats, Tània Verge i Gemma Geis; el 'defensor del pueblo', Ángel Gabilondo; el síndic major de comptes, Miquel Salazar; el president del Consell de Garanties Estatutàries, Joan Vintró; el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno; el síndic de greuges sortint, Rafael Ribó, i diversos síndics locals.

La nova síndica
Llicenciada en dret per la Universitat de Barcelona, exvocal del Consell General del Poder Judicial i exrectora de la Universitat Ramon Llull, Giménez-Salinas va ser proposada per al càrrec conjuntament pel PSC-Units, ERC i JxCat. El Ple la va elegir el 30 de juny, amb 91 vots a favor i 39 en contra.

La nova síndica és la quarta de la història de la institució. El primer síndic de greuges va ser Frederic Rahola, elegit el 1984 i substituït per Anton Cañellas el 1993. Ribó va ser elegit síndic per primera vegada el 2004, i el 2010 va ser reelegit per a un segon mandat de nou anys, que va finir el 2019.