Notícies

 

El Parlament acull la presentació d'un nou volum de la col·lecció "Textos Jurídics Catalans", sobre la Cort General de Barcelona del 1705

Dimecres, 13 de juliol de 2022. Palau del Parlament

El Parlament acull la presentació d'un nou volum de la col·lecció "Textos Jurídics Catalans", sobre la Cort General de Barcelona del 1705

Parlament de Catalunya (Sergi Panizo Heredia). 2022

Vegeu la galeria d'imatges (10 imatge/s)

El Parlament ha presentat aquesta tarda el volum 32 de la col·lecció "Textos Jurídics Catalans", que editen conjuntament la cambra i el Departament de Justícia. El nou volum transcriu el procés del tercer estament, el braç reial, de les Corts Generals fetes a Barcelona entre la tardor del 1705 i la primavera del 1706. La presidenta, Laura Borràs, i la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, han clos l'acte.

Borràs ha agraït als treballadors que han fet possible l'edició del nou volum i ha ressaltat la "tradició parlamentària" de Catalunya, "estroncada per la Guerra de Successió i els decrets de nova planta". La presidenta s'ha referit també a l'"extraordinària fragilitat de les institucions d'autogovern" actuals, "condicionades per tot i amb moltes persones perseguides pel seu compromís amb la llibertat", i ha remarcat que "en aquest context encara té més valor recuperar la memòria històrica".

Ciuró ha fet un reconeixement de les persones que han recopilat la documentació sobre les Corts Catalanes, "un luxe i un honor", ha dit referint-se a elles. Així mateix, ha destacat que la col·lecció demostra que "Catalunya té una història pròpia que no comença l'any 78", i ha demanat "ser ferms" en la defensa de les institucions davant les persones "a qui molesta que el Parlament sigui sobirà i es degui a la ciutadania".

Abans de Borràs i Ciuró, han intervingut el president del comitè tècnic d'edició de la col·lecció, Tomàs de Montagut, i el coordinador de l'equip dels volums dedicats a les Corts, Miquel Pérez Latre, que han explicat els objectius d'aquest nou número i el seu procés d'elaboració.

A l'acte hi han assistit, entre d'altres, diversos diputats i el president del Consell de Garanties Estatutàries, Joan Vintró.

El nou volum
Amb el volum presentat aquesta tarda continua la sèrie iniciada amb les publicacions de les transcripcions dels processos dels braços eclesiàstic i militar d'aquelles Corts fetes a Barcelona.

El braç reial congregava representants de ciutats, viles i llocs del domini regi, és a dir, no subjectes a cap senyor feudal, com per exemple Barcelona, Lleida, Girona, Tortosa, Vic, Manresa, Balaguer, Cervera, Tàrrega, Vilafranca del Penedès, Figueres o Pals.

El volum ressenya els assistents a aquelles Corts i reflecteix la constitució de les comissions parlamentàries, l'evolució dels treballs interns o els principals temes de debat.

Les Corts de 1705-1706 van ser convocades i presidides per l'arxiduc Carles d'Àustria, que acabava de ser entronitzat pels súbdits de la Corona d'Aragó com a Carles III per al tron de la monarquia hispànica en plena Guerra de Successió.