Notícies

 

Presentat al Parlament l'informe final de la Comissió de la Veritat de Colòmbia

Dimarts, 12 de juliol de 2022. Palau del Parlament

Presentat al Parlament l'informe final de la Comissió de la Veritat de Colòmbia

Parlament de Catalunya (Francesc Xavier Subias Salvó). 2022

Vegeu la galeria d'imatges (21 imatge/s)

El Parlament ha acollit aquesta tarda l'acte de presentació de l'informe final de la Comissió per a l'Esclariment de la Veritat, la Convivència i la No Repetició de Colòmbia, organitzat per l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), que ha exercit com a secretaria tècnica de la comissió a Europa. La presidenta, Laura Borràs, ha inaugurat l'acte destacant el "compromís del Parlament i del conjunt de la societat catalana amb la causa de la pau" i reconeixent la "feina ingent" duta a terme per la comissió a fi d'"esclarir la veritat".

En l'acte hi han participat dos membres de la comissió, Carlos Beristain i Alejandro Valencia, que han exposat les principals conclusions i recomanacions de l'informe, amb una atenció especial al capítol de l'exili. També hi han pres part Helga Flamtermesky, membre de Nido Catalunya i entrevistadora en el procés de presa de testimonis per part de la comissió, i Marta Liliana Ramírez, víctima del conflicte colombià resident a Catalunya, que ha donat el seu testimoni.

"Després de dècades de conflicte armat, Colòmbia és avui paradoxalment el principal referent internacional de construcció de pau, mentre que a Europa ens endinsem de nou en la polarització, la confrontació de blocs i la guerra", ha remarcat el director de l'ICIP, Kristian Herbolzheimer, que ha asseverat així mateix que "les guerres són el fracàs més estrepitós de la humanitat".

Borràs, a qui els comissionats han lliurat exemplars de l'informe en l'audiència prèvia a l'acte, ha expressat el "motiu d'agraïment i d'esperança" que comporta la culminació de la tasca de la comissió, i ha destacat el paper de les entitats implicades, com també que el Parlament s'ha manifestat diverses vegades a favor del procés de pau a Colòmbia i que diputats catalans hagin participat en expedicions d'observació sobre el terreny. A més, ha manifestat el "deute de reconeixement que els catalans tenim també encara amb Colòmbia" per l'acolliment d'exiliats catalans després de la guerra civil espanyola.

Tant Borràs com Herbolzheimer han posat alhora en valor la tasca de recollida de testimonis duta a terme en el marc dels treballs de la comissió, en què la "veu de l'exili" ha tingut un especial protagonisme, segons que ha explicat Herbolzheimer, que ha explicat que un centenar dels testimonis recopilats són de Catalunya.

En el decurs de la presentació s'ha projectat el documental 'Para volverte a ver', que narra la contribució de la diàspora colombiana a Europa en el procés de treball de la comissió, i la cantautora Marta Gómez i el trio Ensamble Ocasa han fet actuacions musicals.

L'acte ha acabat amb el lliurament de l'informe de mans dels dos comissionats a Marta Liliana Ramírez i a una de les integrants del comitè de seguiment de les recomanacions de la comissió, com a reconeixement als colombians residents a Catalunya, a les víctimes que amb el seu testimoni han fet possible l'informe i a totes les persones i entitats que han donat suport al procés.

La comissió, creada arran de l'acord de pau signat el 2016 entre el Govern i la guerrilla de les FARC, va culminar el mandat el 28 de juny amb la presentació a Bogotà de l'informe final sobre la història del conflicte armat del país, de què ara es fan presentacions locals, com la d'avui al Parlament.

A l'acte hi han assistit la secretària segona i el secretari tercer, Aurora Madaula i Carles Riera, altres diputats, representants institucionals i d'entitats i membres de la comunitat colombiana.