Notícies

 

El Parlament commemora el Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia

Dimecres, 18 de maig de 2022. Palau del Parlament

El Parlament commemora el Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia

Parlament de Catalunya (Sergio Ramos Ladevesa). 2022

Vegeu la galeria d'imatges (13 imatge/s)

El Parlament ha commemorat avui un any més el Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, que celebra l'eliminació, el 17 de maig de 1990, de l'homosexualitat de la llista de malalties mentals per part de l'Assemblea General de l'Organització Mundial de la Salut.

En l'acte hi han intervingut la presidenta, Laura Borràs; la consellera d'Igualtat i Feminismes i presidenta del Consell Nacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgèneres i Intersexuals, Tània Verge; l'activista trans Clara Palau, membre de l'associació Ca l'Enredus - Actuavallès i de la comissió de coordinació del consell, i la cantant Llum, que l'ha conduït i ha fet una actuació musical de cloenda.

La presidenta ha posat en valor l'"esclat per la visibilitat" de la diversitat que s'ha produït els darrers anys, i ha destacat la necessitat de "conscienciar de manera massiva i global el conjunt de la població" per uns drets "que són els drets de tothom". Així mateix, ha destacat l'activitat legislativa del Parlament en aquest àmbit i el compromís de la societat catalana amb "la no discriminació, el respecte per la diversitat i el dret de viure i estimar cadascú com vulgui", i en aquest sentit ha expressat el "ferm compromís de la majoria d'aquesta cambra de continuar lluitant perquè aquestes discriminacions no es produeixin".

La consellera també ha posat en relleu la legislació catalana, i en particular la Llei 11/2014, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, i les eines i recursos que s'han posat en marxa amb el seu desplegament. A més, ha expressat el seu reconeixement a les entitats i el moviment LGBTI, els quals ha encoratjat a continuar "exigint el màxim d'avenços possibles a les institucions", ha confiat a "accelerar el canvi social" en un moment en què "hi ha més consciència col·lectiva que mai" i ha assegurat que "farem front" als "discursos d'odi", que, ha lamentat, també "són més presents que mai".

Palau ha remarcat que "s'han fet avenços" i que "algunes coses van canviant", però també que encara "cal fer molta feina". L'activista s'ha referit d'una manera particular a les persones migrades "que fugen dels seus països per LGTBI-fòbia", a qui "hem d'obrir-los els braços", a més de "tenir eines per acollir-los", i també ha volgut referir-se especialment a les persones grans LGBTI, que "ens van obrir camí" i amb qui "la societat té un deute enorme".

En l'obertura de l'acte, la cantant Llum, participant del concurs 'Eufòria' de TV3, ha alertat que "les agressions homòfobes i trànsfobes són l'expressió d'una societat que rebutja la diferència i la diversitat", ha criticat els estigmes fruit de l'aparença i ha ressaltat la necessitat d'"educar en nous valors".

A l'acte hi han assistit la secretària segona, Aurora Madaula, i el secretari tercer, Carles Riera; altres diputats dels grups del PSC-Units, ERC, JxCat, la CUP i ECP, molts dels quals membres de la Comissió d'Igualtat i Feminismes; altres càrrecs institucionals, i representants d'entitats.

Amb motiu d'aquesta commemoració, la bandera LGBTI+ ha estat des d'ahir al balcó del Palau del Parlament.