Notícies

Aprovada la llei per rebaixar els preus de la universitat pública, fruit d'una iniciativa legislativa popular

Dimecres, 27 d'abril de 2022. Palau del Parlament

Aprovada la llei per rebaixar els preus de la universitat pública, fruit d'una iniciativa legislativa popular

Parlament de Catalunya (Sergi Panizo Heredia). 2022

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquest migdia amb una àmplia majoria la Llei de modificació de la llei d'universitats de Catalunya, que rebaixa les taxes universitàries i és fruit d'una iniciativa popular (ILP). Durant la sessió plenària, la cambra ha validat també el Decret llei 4/2022, que recull diverses mesures en matèria tributària i financera, i ha aprovat l'informe sobre el compliment del pressupost de despeses del Parlament del 2021.

El debat de la llei ha començat amb la intervenció d'Anna Rosselló, representant de la comissió promotora de la ILP, que ha assegurat que el text respon a "una lluita per a la rebaixa dels preus universitaris que compta amb més de deu anys d'història" i "blinda els preus públics universitaris", una mesura, ha explicat, "necessària", que "té legitimitat social a Catalunya" i que "retorna als estudiants el nostre dret a l'accés a l'educació".

El text de la nova llei estableix que els preus dels serveis acadèmics universitaris han de seguir "un model de tarifació social, amb reduccions en els trams de renda més baixos que siguin superiors als llindars de les beques de règim general", i que s'han de reduir progressivament durant els tres exercicis econòmics següents a l'aprovació de la llei fins que assoleixin un únic preu en els estudis de grau igual o inferior al més baix dels fixats pel Decret 300/2021, de preus públics universitaris. Pel que fa als estudis de màster, la llei estableix que tinguin un únic preu igual o inferior al 70% del fixat pel mateix decret. El text estableix així mateix que el Govern ha d'articular mesures per fer assequibles les despeses de residència, menjador i transport.

La cambra ha aprovat els quatre articles de la llei i les tres disposicions finals amb els vots a favor de tots els grups, excepte el PPC, que s'ha abstingut, mentre que la disposició transitòria ha estat aprovada per 88 vots a favor (ERC, JxCat, Vox, CUP i PPC) i 45 abstencions (PSC-Units, Cs i ECP). A l'últim, l'exposició de motius ha estat aprovada per 93 vots a favor (ERC, JxCat, Vox, CUP i ECP) i 40 abstencions (PSC-Units, Cs i PPC).

En el debat hi han intervingut Judith Toronjo (JxCat), com a relatora de la ponència redactora, David González (PSC-Units), Pau Morales (ERC), Manuel Jesús Acosta (Vox), Dani Cornellà (CUP), Lucas Silvano Ferro (ECP), Ignacio Martín (Cs) i Lorena Roldán (PPC).
Membres de la comissió promotora de la ILP, integrada per diversos sindicats d'estudiants i altres entitats de la societat civil, han seguit el debat des de la zona de públic de l'hemicicle.

Decret llei
Abans, el Ple també ha validat, per 105 vots a favor (PSC-Units, ERC, JxCat i ECP), 16 en contra (Vox i Cs) i 11 abstencions (CUP i PPC), el Decret llei 4/2022, del 5 d'abril, que recull diverses mesures en matèria tributària i financera i amb què el Govern vol pal·liar els efectes econòmics de la guerra a Ucraïna i de la postpandèmia de covid.

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha presentat el decret, que congela les tarifes de l'impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica, eximeix durant sis mesos els armadors de vaixells o embarcacions del pagament de la taxa portuària sobre la pesca fresca i incrementa, segons que ha explicat el conseller, en 39 milions d'euros la línia de crèdit de l'Institut Català de Finances destinada a petites i mitjanes empreses i a autònoms dels sectors agrari, agroalimentari, forestal, de la pesca i de l'aqüicultura. Així mateix, el text augmenta el tipus de gravamen sobre la producció i l'emmagatzematge d'energia elèctrica de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient i estableix que l'augment de recaptació es destini a finançar actuacions de transició energètica.

En el debat hi han intervingut Jordi Riba (PSC-Units), Josep Lluís Salvadó (ERC), Jordi Munell (JxCat), Antonio Gallego (Vox), Eulàlia Reguant (CUP), Joan Carles Gallego (ECP), Joan García (Cs) i Alejandro Fernández (PPC).

Pressupost del Parlament
Finalment, la cambra també ha aprovat els informes de liquidació del pressupost del Parlament corresponents al 2021, per 98 vots a favor (PSC-Units, ERC i JxCat), 3 en contra (PPC) i 31 abstencions (Vox, CUP, ECP i Cs).

Juli Fernàndez, el diputat interventor, ha presentat les dades sobre la liquidació d'aquest pressupost, fruit de la pròrroga del de l'any 2020.