Notícies

 

El Parlament homenatja les víctimes del franquisme

Dimarts, 26 d'abril de 2022. Palau del Parlament

El Parlament homenatja les víctimes del franquisme

Parlament de Catalunya (Jordi Garcia Monte). 2022

Vegeu la galeria d'imatges (11 imatge/s)

La presidenta, Laura Borràs, ha presidit aquest migdia l'acte institucional d'homenatge a les víctimes del franquisme, en què s'ha fet la tradicional ofrena davant l'escultura 'La pietat', monument als immolats per la llibertat a Catalunya, situada al pati de la biblioteca del palau. La presidenta ha confiat que aquest "acte de record" serveixi com a "toc d'atenció generalitzat" contra "les temptacions de recaure en ideologies de la negació, de la diferència o del pensament únic".

Borràs i els secretaris primer, segon i tercer, Ferran Pedret, Aurora Madaula i Carles Riera, han fet l'ofrena floral juntament amb el president de l'Associació pro Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, Pere Fortuny, entitat que va fer donació de l'escultura al Parlament l'any 1983. L'obra, de Ferran Ventura, és l'original en pedra de la de bronze erigida al fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc.

Després de l'ofrena s'ha fet un minut de silenci musicat amb la interpretació de 'Las morillas de Jaén', de Federico García Lorca, a càrrec de la guitarrista Sara Congost, alumna del Centre Superior de la Fundació Conservatori Liceu.

"Recuperar la memòria històrica és la millor manera de no incórrer en els mateixos errors del passat", ha dit la presidenta en la cloenda de l'acte, el qual, "en moments tan complexos com els que vivim", ha convidat a viure "com un toc d'atenció generalitzat contra les temptacions de recaure en el futur en les ideologies de la negació, de la diferència, de l'exclusió social, de la uniformització de la identitat i del pensament únic", contra les quals, ha advertit, "cap societat no està totalment i plenament vacunada".

"El millor homenatge que podem fer a les víctimes del franquisme és evitar que tornem a viure mai un règim similar", ha conclòs en aquest sentit. Així mateix, la presidenta ha expressat el compromís del Parlament de garantir la continuïtat d'aquest "memorial" com un acte institucional propi de la cambra amb la participació de totes les entitats memorialistes, després que s'ha estat fent des del 2007 a proposta de l'Associació pro Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya.

A l'acte hi han assistit diputats del PSC-Units, ERC, JxCat, la CUP, ECP i Cs, entre els quals els esmentats membres de la Mesa, i els presidents de grup Albert Batet (JxCat) i Jéssica Albiach (ECP). També ho han fet, entre d'altres, el director general de Memòria Democràtica, Antoni Font; el director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro; el regidor del districte de Ciutat Vella i de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Rabassa, i representants de diverses entitats memorialistes.