Notícies

 

El Parlament celebra Sant Jordi amb la lectura de "Lletres al Parlament", enguany amb textos dels anys trenta

Divendres, 22 d'abril de 2022. Palau del Parlament

El Parlament celebra Sant Jordi amb la lectura de "Lletres al Parlament", enguany amb textos dels anys trenta

Parlament de Catalunya (Ramon Boadella). 2022

Vegeu la galeria d'imatges (14 imatge/s)

El Parlament ha celebrat aquest migdia un any més la Diada de Sant Jordi amb l'acte «Lletres al Parlament», en què han participat la presidenta, Laura Borràs, la consellera de Cultura i el conseller d'Economia i Hisenda, membres de la Mesa, portaveus dels grups parlamentaris, altres diputats i representants del món de la cultura, que, coincidint amb el norantè aniversari de la constitució del Parlament el 1932, han llegit una quarantena de textos de l'època escrits per diputats i treballadors de la cambra i d'autores dels anys trenta.

L'acte, organitzat conjuntament per la cambra i el Departament de Cultura mitjançant la Institució de les Lletres Catalanes, ha començat amb les intervencions de la presidenta i de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Borràs ha celebrat que la lectura s'hagi pogut tornar a fer al saló de sessions i a més sense l'obligació de portar mascareta, i ha recordat la commemoració aquest any del norantè aniversari de la restitució del Parlament i la decisió de la institució de considerar aquella legislatura la primera de l'època moderna. Per aquest motiu, ha dit, l'acte havia de tenir un "esperit diferent", amb textos d'autors d'aquella època "vinculats directament a la institució". En aquest punt, la presidenta ha recordat que en el Parlament del 1932 no hi havia cap diputada i que entre els 135 treballadors de la cambra només hi havia vint-i-dues dones. Per aquesta raó, ha explicat, s'han llegit textos de treballadores "que es van guanyar el mèrit per ser incloses en la lectura d'avui" i també "d'algunes autores, periodistes, reconegudes de l'època que reflecteixen el moment que es va viure".

La consellera ha destacat la importància que "els textos de les autores i els autors de les nostres lletres es facin presents en tots els àmbits de la societat, també al Parlament", perquè, ha remarcat, "les històries i els pensaments que han escrit" ajuden a "recordar d'on venim" i a "interpretar el present", i són "una mostra de la continuïtat de la cultura catalana malgrat els períodes convulsos de l'últim segle". Així mateix, Garriga ha recordat la importància de la Diada de Sant Jordi per al sector del llibre, i ha destacat que llegir obre portes "al pensament, a la imaginació, a la creativitat, i és a la base de qualsevol cultura".

A continuació, Borràs ha obert la lectura posant veu a una carta amb què escriptores i feministes demanaven el 1932 el dret de vot per a les dones i que van adreçar al president del Parlament. La consellera ha escollit el text 'Les dones i Catalunya', de Carme Espinosa de los Monteros, auxiliar administrativa del Parlament aquell any.

En la lectura també hi han participat, entre d'altres, el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró; les vicepresidentes primera i segona del Parlament, Alba Vergés i Assumpta Escarp; la secretària segona, Aurora Madaula; la secretaria general, Esther Andreu, que ha triat un text de Carles Soldevila, secretari general del Parlament el 1932; la directora i la degana de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arrete i Margarida Aritzeta; la presidenta del Consell d'Administració del Teatre Nacional de Catalunya, Neus Aranda, o la professora de l'Institut la Melva, d'Elda, Oreto Domènech.

L'acte l'ha presentat l'actriu i escriptora Àngels Bassas, i alumnes del Conservatori del Liceu hi han posat la música.