El Ple ha designat aquest migdia Enoch Albertí, Mercè Barceló, Laura Díez, Francesc Esteve, Eduard Roig i Montserrat Rosell nous membres del Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Aquests són els sis membres de l'ens que correspon al Parlament d'elegir, i han estat proposats conjuntament pel PSC-Units, ERC i JxCat. Així mateix, la cambra ha aprovat, totalment o parcialment, quatre mocions.
Els sis nous membres del CGE han estat elegits en votació electrònica i secreta per 97 vots a favor i 33 en contra. Per tant, han superat la majoria necessària de les tres cinquenes parts de la cambra que marca l'Estatut.
En el debat corresponent, els grups parlamentaris han disposat de tres minuts cadascun per intervenir, i hi han pres la paraula Oscar Aparicio (PSC-Units), Jordi Orobitg (ERC), David Saldoni (JxCat), Andrés Bello (Vox), Maria Dolors Sabater (CUP), Marc Parés (ECP) i Ignacio Martín (Cs).
Esteve i Rosell han seguit el debat i la votació des de les llotges de l'hemicicle, i també ho han fet l'actual president del CGE, Joan Egea, el vicepresident, Pere Jover, i els consellers Jaume Vernet, Margarida Gil i Joan Vintró.
El CGE és la institució de la Generalitat que vetlla per l'adequació de les normes amb rang de llei del Govern i el Parlament a l'Estatut i la Constitució espanyola. L'integren nou membres, que han de ser juristes de competència i prestigi reconeguts amb més de quinze anys d'experiència professional. Els nomena el president de la Generalitat, sis a proposta del Parlament i tres a proposta del Govern. Els membres del CGE elegeixen entre ells el president de l'ens.
Mocions
El Ple també ha aprovat avui quatre mocions: dues del PSC-Units, sobre la deslocalització d'empreses de les comarques de Lleida i l'acord de la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat per donar compliment a la sentència del Tribunal Suprem sobre la disposició addicional tercera de l'Estatut per al 2008 en matèria d'infraestructures; una de la CUP, sobre les necessitats de l'escola pública, i una altra d'ECP, sobre la situació de l'educació. En canvi, ha rebutjat la presentada per Vox, sobre la política sanitària, i la de Cs, sobre els eventuals contactes entre l'Administració de la Generalitat i l'entorn del president de la Federació Russa.
Finalment, la cambra ha substanciat també les darreres quatre interpel·lacions de l'ordre del dia, sobre els centres especials de treball (PSC-Units), les polítiques d'acollida de persones refugiades (ERC), l'impacte econòmic de la guerra d'Ucraïna (JxCat) i el sobreesforç fiscal de les famílies catalanes (Cs).