Notícies

El Ple aprova les lleis que escurcen els mandats del síndic de greuges, dels membres del CGE i del director de l'OAC

La cambra també valida un decret llei sobre l'alumnat amb necessitats específiques

Dimecres, 6 d'abril de 2022. Palau del Parlament

El Ple aprova les lleis que escurcen els mandats del síndic de greuges, dels membres del CGE i del director de l'OAC

Parlament de Catalunya (David Aparicio Fita). 2022

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquest matí les tres lleis impulsades pel PSC-Units, ERC i JxCat per escurçar de nou a sis anys els mandats del síndic de greuges, dels membres del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) i del director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC). Així mateix, ha validat un decret llei sobre l'accés a les dades de l'alumnat amb necessitats educatives específiques.

El ple ha començat amb la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha respost les preguntes que li han formulat Salvador Illa (PSC-Units), sobre les mesures per pal·liar els efectes de la guerra d'Ucraïna; Josep Maria Jové (ERC), sobre el garantiment dels drets socials mitjançant l'escola; Albert Batet (JxCat), sobre la consulta dels Jocs Olímpics d'Hivern 2030; Ignacio Garriga (Vox), sobre la "inseguretat" a les ciutats; Dolors Sabater (CUP), sobre la sentència del 25% de castellà a l'escola i la proposició per modificar la llei de política lingüística; Jéssica Albiach (ECP), sobre la continuïtat de Josep Gonzàlez-Cambray al capdavant del Departament d'Educació; Carlos Carrizosa (Cs), sobre la consulta i la "falta de lideratge" del Govern en la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern, i Alejandro Fernández (Grup Mixt), sobre les paraules del president del comitè d'empresa de SEAT relatives a la proposta d'inversió a la planta de Martorell feta pel Govern.

Els consellers han respost les preguntes dels grups parlamentaris sobre la gestió dels nous instruments d'accés a l'atenció primària, els incidents amb els equips de respiració autònoma del Cos de Bombers de la Generalitat, la situació de l'educació (PSC-Units), les novetats amb relació a la possible candidatura per als Jocs Olímpics d'Hivern, l'impuls de la formació professional per al sector de l'automoció, l'Organisme de Protecció i Promoció de la Igualtat de Tracte i No discriminació (ERC), les mesures del Departament de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori per
a l'equilibri territorial, les actuacions amb relació al màster universitari de formació de professorat de secundària, els incentius per a residents de medicina familiar i comunitària i la infermeria en salut mental (JxCat), els ajuts previstos davant la pujada de l'IPC (Vox), el garantiment dels serveis bàsics a les famílies (CUP), el "projecte real" dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030 (ECP), les llistes d'espera als centres sanitaris (Cs) i la situació de la sanitat pública (Grup Mixt).

Reducció de mandats
Acabada la sessió de control, el Ple ha fet el debat i les votacions finals de les proposicions de llei que modifiquen les lleis del Síndic de Greuges, del CGE i de l'OAC per reduir a sis anys els mandats dels responsables d'aquests ens. Mitjançant disposicions transitòries incloses a les respectives lleis, els membres d'aquests òrgans que tenen actualment els mandats vigents, que són el director de l'OAC, Miguel Ángel Gimeno, i dos consellers del CGE, els mantindran amb la durada de nou anys des del nomenament.

Totes tres iniciatives s'han tramitat pel procediment exprés de lectura única després que així ho acordés el Ple en la darrera sessió a petició dels grups impulsors i han estat aprovades en les respectives votacions amb els vots a favor del PSC-Units, ERC i JxCat, els contraris de Vox i Cs i l'abstenció de la CUP, ECP i el Grup Mixt. Per tant, totes tres han superat el suport de la majoria absoluta, fixada en els seixanta-vuit diputats i que en el cas de les lleis del Síndic de Greuges i del CGE era necessària per tal com són de desenvolupament bàsic de l'Estatut.

Abans, la cambra ha rebutjat les esmenes a la totalitat amb text alternatiu que Cs havia presentat a cadascuna de les tres proposicions.

En el debat final de les proposicions hi han intervingut Jordi Riba (PSC-Units), Jordi Orobitg (ERC), David Saldoni (JxCat), Sergio Macián (Vox), Eulàlia Reguant (CUP), Susanna Segovia (ECP), Matías Alonso (Cs) i Alejandro Fernández (Grup Mixt).

Decret llei
La cambra ha validat també, amb 81 vots a favor (ERC, JxCat, CUP i ECP), 12 en contra (Vox i Grup Mixt) i 38 abstencions (PSC-Units i Cs), el Decret llei 3/2022, del 29 de març, d'accés a dades dels ens locals i del Departament d'Educació per a l'aplicació de mesures destinades a la detecció i distribució equilibrada de l'alumnat amb necessitats educatives específiques.

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha presentat el text, que ha de permetre, segons l'exposició de motius i a fi de prevenir la segregació escolar, l'"intercanvi bidireccional d'informació entre administracions amb competències educatives", de manera que el Departament d'Educació pugui accedir a dades de què disposen els ens locals relacionades amb diversos indicadors de vulnerabilitat dels alumnes i les entitats locals puguin al seu torn accedir a dades personals, de residència i educatives dels alumnes de les quals disposa el Departament d'Educació.

En el debat hi han intervingut Esther Niubó (PSC-Units), Mònica Palacín (ERC), Francesc Ten (JxCat), Manuel Jesús Acosta (Vox), Nogay Ndiaye (CUP), Jéssica Gonzàlez (ECP), Matías Alonso (Cs) i Alejandro Fernández (Grup Mixt).

En la sessió d'aquest matí el Ple ha fet també el debat de totalitat de la Proposició de llei de rebaixa de l'impost sobre la renda de les persones físiques, presentada pel Grup Mixt i que ha estat rebutjada en haver estat aprovades les tres esmenes de retorn que hi havien presentat el PSC-Units, JxCat i ERC conjuntament i la CUP. Les esmenes han estat aprovades amb els vots a favor d'aquests quatre grups i d'ECP i els contraris de Vox, Cs i el Grup Mixt.

La proposició l'ha presentada Alejandro Fernández (Grup Mixt), i en el debat també hi han intervingut Jordi Riba (PSC-Units), Ernest Maragall (ERC), Jordi Munell (JxCat), Antonio Gallego (Vox), Eulàlia Reguant (CUP), Joan Carles Gallego (ECP) i Joan García (Cs).