Notícies

El Ple aprova el dictamen de la Comissió de l'Estatut dels Diputats sobre la situació de Pau Juvillà

Dijous, 3 de febrer de 2022. Palau del Parlament

El Ple aprova el dictamen de la Comissió de l'Estatut dels Diputats sobre la situació de Pau Juvillà

Parlament de Catalunya. 2022

Vegeu la galeria d'imatges (34 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquesta tarda, per 73 vots a favor (ERC, JxCat i ECP) i 53 en contra (PSC-Units, Vox, Cs i PPC), el dictamen de la Comissió de l'Estatut dels Diputats sobre la situació de Pau Juvillà, que constata que no li és aplicable cap de les causes de pèrdua de la condició de diputat recollides al Reglament. Els diputats de la CUP no han participat en la votació, que s'ha fet a mà alçada.

A l'inici de la sessió plenària, la presidenta, Laura Borràs, ha explicat a la cambra que la delegació de vot de Juvillà no ha estat acceptada per a aquesta sessió en virtut de l'article 16.1 del Reglament. Aquest article estableix que "hi ha conflicte d'interessos quan un diputat té un interès personal directe o indirecte que pot influir de manera inadequada en el compliment dels seus deures com a diputat de manera íntegra".

La presidenta ha explicat que "és imprescindible que la nitidesa i claredat de la votació de l'únic punt de l'ordre del dia per preservar els drets del diputat sobre els quals votem avui no quedi contaminada per un conflicte d'interessos".

Contingut del dictamen
A més de constatar que no són aplicables a Juvillà cap de les causes de pèrdua de la condició de diputat recollides al Reglament, el dictamen també estableix que "no concorren els supòsits de fet" per aplicar les lletres a i b de l'article 25.1, relatives a les causes de suspensió dels drets i deures parlamentaris, i recorda que "no hi ha sentència ferma contra el diputat". El text argumenta així mateix que "en qualsevol cas, atès que s'ha demanat en via jurisdiccional la suspensió de l'eficàcia de l'acord de la Junta Electoral Central", l'acord "no podria tampoc ser executat mentre la Sala Tercera del Tribunal Suprem tingui pendent la resolució de la mesura cautelar sol·licitada i que ja ha estat admesa a tràmit".

El dictamen el va aprovar ahir a la tarda la Comissió de l'Estatut dels Diputats per 82 vots a favor (ERC, JxCat, CUP i ECP) i 53 en contra (PSC-Units, Vox, Cs i PPC).

Jaume Alonso-Cuevillas, diputat de JxCat i president de la comissió, ha obert el debat, en què també han intervingut, per aquest ordre, Alícia Romero (PSC-Units), Ignacio Garriga (Vox), Eulàlia Reguant (CUP), David Cid (ECP), Carlos Carrizosa (Cs), Alejandro Fernández (PPC), Francesc de Dalmases (JxCat) i Jordi Orobitg (ERC).