Notícies

El Parlament aprova els pressupostos de la Generalitat per al 2022

Dijous, 23 de desembre de 2021. Palau del Parlament

El Parlament aprova els pressupostos de la Generalitat per al 2022

Parlament de Catalunya (Sergio Ramos Ladevesa). 2021

Vegeu la galeria d'imatges (85 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquest migdia la Llei de pressupostos de la Generalitat per al 2022, amb els 65 vots a favor dels diputats d'ERC i JxCat, l'abstenció dels 8 d'ECP i els vots contraris dels 62 del PSC-Units, Vox, la CUP, Cs i el PPC. A la tarda el Parlament també ha aprovat la llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic per al 2022 amb el suport d'ERC i JxCat i l'abstenció d'ECP.

Els pressupostos de la Generalitat, amb una despesa de més de 38.000 milions d'euros, són els primers de l'executiu de Pere Aragonès i també els primers des del 2020, que es van prorrogar per al 2021. Així mateix, és la primera llei que aprova la cambra aquesta legislatura.

Un cop aprovats els pressupostos, el president de la Generalitat s'ha adreçat al Ple per agrair als diputats que hagin possibilitat "uns pressupostos que ens ajudaran a fer de Catalunya un país millor". Aragonès ha agraït al grup d'ECP l'acord que ha permès aprovar els comptes, i als grups d'ERC i JxCat, al conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, i al seu equip, la "feina feta". El president ha aprofitat la intervenció per desitjar "unes bones festes i una millor entrada d'any 2022".

El conseller Giró ha destacat durant el debat que amb el resultat de la sessió plenària d'avui "el Parlament aconseguirà que el país comenci l'any vinent des del primer dia amb uns pressupostos aprovats", cosa que, ha recordat, no passava des del 2010. "Era fonamental que els aprovéssim per encarar amb unes mínimes garanties un exercici ple de reptes i d'incertesa", ha afegit en aquest sentit. A l'últim, ha ressaltat la importància de la llei de pressupostos: "No és només una llei del conseller d'Economia, ni tan sols la llei del Govern. És la llei del Parlament, i, per tant, la llei del país", ha conclòs.

En nom dels grups parlamentaris han intervingut en el debat Alícia Romero (PSC-Units), Marta Vilalta (ERC), Joan Canadell (JxCat), Antonio Gallego (Vox), Eulàlia Reguant (CUP), Joan Carles Gallego (ECP), Ignacio Martín (Cs) i Alejandro Fernández (PPC).

Els pressupostos van començar la tramitació parlamentària el 9 de novembre, quan el conseller Giró els va lliurar a la presidenta, Laura Borràs. El projecte va superar el debat de totalitat en el ple del 22 de novembre, després que la cambra rebutgés les esmenes de retorn que hi havien presentat el PSC-Units, Vox, la CUP, Cs i el PPC amb els vots en contra d'ERC i JxCat i l'abstenció d'ECP, que va retirar la seva esmena a la totalitat. Les seccions pressupostàries també van superar els respectius debats de totalitat en comissió entre el 23 i el 26 de novembre. Finalment, dijous de la setmana passada la Comissió d'Economia i Hisenda va aprovar el dictamen corresponent, que ha aprovat avui el Ple, que també ha rebutjat totes les esmenes a l'articulat i a l'estat de despeses que mantenien vives el PSC-Units, Vox, la CUP, Cs i el PPC.

L'última vegada que la cambra va aprovar uns pressupostos de la Generalitat va ser el 24 d'abril de 2020, en el primer ple després de l'inici de la pandèmia i durant el confinament. Aquella sessió es va fer amb una vintena de diputats a l'hemicicle.

Llei d'acompanyament
En el debat de la "llei d'acompanyament" del pressupost, que inclou mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic, han intervingut Jordi Riba (PSC-Units), Raquel Sans (ERC), Jordi Munell (JxCat), Andrés Bello (Vox), Montserrat Vinyets (CUP), Joan Carles Gallego (ECP), Ignacio Martín (Cs) i Alejandro Fernández (PPC).

Comiat de Núria Picas
Abans d'acabar el ple, la diputada d'ERC Núria Picas ha demanat la paraula per anunciar que deixa l'acta de diputada per ser "fidel a les meves passions, que són l'esport, la muntanya i la natura". Picas ha agraït la "confiança" que la cambra han dipositat en ella i ha assegurat que "marxo a on tinc l'ànima, però aquí hi deixo el cor i molt bons companys de feina".

Al final de la sessió, la presidenta ha pres la paraula i, després d'agrair a Picas la seva tasca, ha assegurat que amb aquest darrer ple de l'any "marxem amb molta i bona feina feta" i ha donat les gràcies al Govern, a la conselleria d'Economia i Hisenda i a tots els grups parlamentaris pel treball dut a terme en el tràmit dels pressupostos, un treball, ha remarcat, que ha requerit "l'esforç de tothom". A l'últim, abans d'aixecar la sessió, ha aprofitat per desitjar a tothom "molt bon Nadal i una bona entrada d'any 2022".

A causa de les noves mesures per combatre l'empitjorament de la situació de la pandèmia de Covid-19, la sessió d'avui s'ha fet amb una setantena de diputats a l'hemicicle, i la resta han votat per delegació.