Notícies

El president de la Generalitat obrirà dimarts a les 16 h el primer debat de política general de la legislatura

Dijous es farà un ple específic per elegir Eva Granados com a senadora

Dijous, 23 de setembre de 2021. Palau del Parlament

La Mesa i la Junta de Portaveus han acordat el desenvolupament del debat que comença dimarts

Parlament de Catalunya. 2021

Vegeu la galeria d'imatges (3 imatge/s)

El primer debat de política general d'aquesta catorzena legislatura, i el primer de Pere Aragonès com a president de la Generalitat, començarà dimarts que ve, 28 de setembre, a les quatre de la tarda. Segons que han acordat avui la Mesa i la Junta de Portaveus, el ple s'allargarà fins dijous a la tarda, quan la cambra votarà les propostes de resolució presentades pels grups parlamentaris arran del debat. Acabat aquest debat, es farà una sessió específica per elegir Eva Granados com a senadora.

El president de la Generalitat obrirà dimarts a la tarda el debat general sobre l'acció política i de govern amb una intervenció sense límit de temps. La sessió es reprendrà dimecres a les nou amb la intervenció dels grups parlamentaris seguint l'ordre de major a menor representació, acabant, però, amb JxCat i ERC. Els grups disposaran d'un torn inicial d'intervenció de trenta minuts cadascun, i Aragonès els podrà respondre individualment o conjuntament i obrirà un torn de rèplica de deu minuts.

Un cop acabat el debat, dimecres a la tarda, els grups disposaran de mitja hora per presentar propostes de resolució congruents amb el debat, que la Mesa haurà d'admetre a tràmit. Cada grup en podrà presentar un màxim de quinze.

Els grups podran presentat propostes transaccionals de les nou del matí a les dotze del migdia de dijous, i un cop admeses a tràmit per la Mesa la sessió es reprendrà a les quatre de la tarda.

El ple es farà de nou amb el format reduït establert arran de la pandèmia de Covid-19, amb una setantena de diputats a l'hemicicle. Aquest serà el trenta-cinquè debat de política general des del 1980.

Sessió específica
Un cop acabat el ple del debat de política general, dijous a la tarda, es farà una sessió específica per votar la proposta del PSC-Units perquè l'actual vicepresidenta segona de la cambra, Eva Granados, substitueixi com a senadora de designació parlamentària Manel de la Vega, que va renunciar al càrrec el 6 de setembre.

Compareixença d'Aragonès sobre la Covid
D'altra banda, la Mesa i la Junta de Portaveus han acordat també que la compareixença del president de la Generalitat sobre la gestió i l'evolució de la cinquena onada de Covid-19, sol·licitada per ECP i acordada per unanimitat pel Ple al final de juliol, se substanciï en la propera sessió plenària ordinària, prevista per als dies 5, 6 i 7 d'octubre. La Junta de Portaveus haurà de decidir l'ordre del dia d'aquesta sessió en la reunió de la setmana vinent.

La Mesa també ha admès a tràmit, entre altres iniciatives, el Decret llei 20/2021, del 14 de setembre, de modificació del Decret llei 41/2020, del 10 de novembre, de mesures extraordinàries de caràcter social en centres educatius i en l'àmbit de l'educació en el lleure i de les activitats extraescolars per fer front a les conseqüències de la Covid-19.

A l'últim, el màxim òrgan rector de la cambra ha acordat incloure en les commemoracions anuals que fa el Parlament el Dia del Genocidi Armeni i Altres Genocidis, el 24 d'abril, i la Festa d'Aran, el 17 de juny.