Notícies

 

El Parlament acull el lliurament del Premi ICIP Constructors de Pau a l'activista congolesa Julienne Lusenge

Dilluns, 20 de setembre de 2021. Palau del Parlament

El Parlament acull el lliurament del Premi ICIP Constructors de Pau a l'activista congolesa Julienne Lusenge

Parlament de Catalunya. 2021

Vegeu la galeria d'imatges (5 imatge/s)

El Parlament ha acollit aquesta tarda l'acte de lliurament del Premi ICIP Constructors de Pau a Julienne Lusenge, activista congolesa pels drets de les dones víctimes de violència sexual. El premi l'atorga l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i té per finalitat reconèixer persones, entitats o institucions que han contribuït al foment i la construcció de la pau. L'acte s'ha fet a l'auditori i l'ha presidit Laura Borràs, acompanyada de la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina.

El premi, que enguany arriba a la desena edició, reconeix la tasca de lluita i prevenció de Lusenge pel que fa a la violència sexual i de gènere, i també la seva contribució a l'enfortiment de la participació de les dones en la construcció de la pau. El jurat també ha volgut destacar els papers de Lusenge en la denúncia de la violència sexual, en el suport a les víctimes i en la pressió al Govern congolès i la comunitat internacional perquè actuïn davant aquesta realitat.

L'activista ha agraït el premi després de recollir-lo i també la solidaritat que implica amb la situació de les dones congoleses, i ha assegurat que el reconeixement li proporciona "energia per continuar la lluita". En el seu discurs, en francès, Lusenge ha explicat també la situació de les dones congoleses i la violència que han d'afrontar.

Borràs ha expressat la seva "emoció" per poder agrair a Lusenge "tants anys de lluita per l'educació, la dignitat i la llibertat de les dones", i ha destacat que "la lluita de les dones del Congo no és una causa que ens quedi lluny, de la qual puguem ser simples espectadors, poc o molt indignats per les injustícies, poc o molt compungits per la dificultat de fer-hi front", sinó que "aquestes lluites són la nostra lluita, la lluita de la dona arreu, la lluita dels demòcrates d'arreu". En aquest sentit, la presidenta ha acabat la seva intervenció desitjant que "reconèixer, ara i aquí, la figura de Julienne Lusenge sigui la manera que té l'ICIP, i per extensió que tenim la societat catalana en el seu conjunt, de comprometre'ns amb aquesta lluita, amb aquesta causa, amb la dignitat de la dona i el seu reconeixement com a persona de ple dret en qualsevol circumstància." "Aquest Parlament, i jo mateixa com a presidenta que en soc, som i serem en aquest compromís", ha conclòs.

Alsina ha destacat que el premi "suma un reconeixement més a la feina incansable de Lusenge", de qui ha agraït el "coratge" i la feina de defensa dels drets humans. Així mateix, la consellera ha remarcat que Lusenge "ens inspira" i "ens recorda la necessitat de seguir en aquesta lluita".

Xavier Aldekoa, periodista i corresponsal de 'La Vanguardia' a l'Àfrica, ha glossat la figura de la premiada i n'ha destacat la trajectòria en la lluita contra la violència sexual i el paper com a fundadora i presidenta de Female Solidarity for Integrated Peace and Development, organització que ofereix atenció integral a les víctimes de violència sexual i de gènere.

A l'últim, Òscar Mateos, professor de la Universitat Blanquerna i membre de la Junta de Govern de l'ICIP, ha llegit l'acta del jurat.

A l'acte hi han assistit la vicepresidenta primera, Alba Vergés, la secretària segona, Aurora Madaula, i diversos diputats.