Notícies

Constituït el Consell Assessor del Parlament sobre Ciència i Tecnologia d'aquesta legislatura

Dilluns, 26 de juliol de 2021. Palau del Parlament

Els Membres del CAPCIT

Parlament de Catalunya. 2021

Vegeu la galeria d'imatges (5 imatge/s)

Aquesta tarda s'ha constituït el Consell Assessor del Parlament sobre Ciència i Tecnologia (CAPCIT). Laura Borràs, que el presideix, ha presidit també la sessió constitutiva d'aquest òrgan, que té per objectiu contribuir a millorar el coneixement científic i tècnic del Parlament.

La presidenta ha destacat la necessitat del Parlament d'obtenir informació i consells en temes científics d'una manera clara i neutral, i davant l'impacte de la Covid-19 ha posat en valor la importància de constituir el CAPCIT. Així mateix, ha proposat fer un informe sobre la presència de les dones en el món de la ciència i la tecnologia.

El CAPCIT és un òrgan de composició mixta amb vint-i-tres membres, entre diputats i representants de les principals institucions científiques i tècniques de Catalunya. Aquesta legislatura en formen part la vicepresidenta segona, Eva Granados, i el secretari tercer, Pau Juvillà, que juntament amb Borràs n'integren la Mesa. Els grups parlamentaris hi tenen un representant cadascun: Alícia Romero (PSC-Units), Carles Castillo (ERC), Ramon Tremosa (JxCat), Andrés Bello (Vox), Dani Cornellà (CUP), Lucas Silvano Ferro (ECP), Ignacio Martín (Cs) i Alejandro Fernández (PPC).

Pel que fa a les institucions científiques, les universitats públiques hi tenen tres representants, els rectors de la Universitat Autònoma de Barcelona, Javier Lafuente, de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, i de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras; l'Institut d'Estudis Catalans també n'hi té tres, el president, Joandomènec Ros, el secretari científic, David Serrat, i la presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia, Alícia Casals, i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, n'hi té dos, el president, Jordi Portabella, i la coordinadora d'Anàlisi i Prospectiva de la Ciència, Dolors López. També en formen part el rector de la Universitat Ramon Llull, Josep Maria Garrell, com a representant de les universitats privades; el president del Consell Català de la Comunicació Científica, Jaume Estruch; el vicepresident de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, Gerard Gómez, i el president de l'Associació Catalana d'Entitats de Recerca, Josep Samitier.

El CAPCIT es va crear el 2008, a la vuitena legislatura, amb l'objectiu de contribuir a millorar el coneixement científic i tècnic del Parlament i la col·laboració amb les principals institucions científiques i tècniques i promoure la coresponsabilitat en les polítiques en matèria de ciència i tecnologia.

Des dels inicis forma part de l'European Parliamentary Technology Assessment, que reuneix totes les institucions i tots els ens europeus que assessoren els parlaments en aquestes matèries.

No hi ha cap altre parlament autonòmic de l'Estat espanyol amb un ens similar, i només el Congrés dels Diputats disposa des del març de l'Oficina de Ciència i Tecnologia.