Notícies

El Ple elegeix Alba Vergés vicepresidenta primera de la Mesa i crea dues comissions d'estudi, sobre la salut mental i la protecció del delta de l'Ebre

Dimecres, 16 de juny de 2021. Palau del Parlament

El Ple elegeix Alba Vergés vicepresidenta primera de la Mesa i crea dues comissions d'estudi, sobre la salut mental i la protecció del delta de l'Ebre

Parlament de Catalunya. 2021

Vegeu la galeria d'imatges (48 imatge/s)

El Ple ha elegit aquest matí Alba Vergés (ERC) vicepresidenta primera de la Mesa en substitució d'Anna Caula, que va renunciar al càrrec en ser nomenada secretària general de l'Esport. La cambra també ha aprovat la creació de dues comissions d'estudi, una sobre la salut mental i les addiccions i l'altra sobre la protecció del delta de l'Ebre.

Vergés ha estat elegida vicepresidenta primera amb 69 vots. En la votació, en què tots els diputats han pogut ser a l'hemicicle, hi ha hagut també 11 vots per a María Elisa García (Vox) i 49 en blanc. L'elecció de Vergés s'ha fet amb el sistema de paperetes, tal com estableix el Reglament, i un cop elegida la nova vicepresidenta primera ha ocupat el seu lloc a la mesa.

Aquesta és la segona vegada que Vergés forma part del màxim òrgan rector de la cambra, ja que en la sessió constitutiva de la dotzena legislatura, el 2018, va ser elegida secretària quarta, càrrec a què va renunciar el juny d'aquell mateix any en ser nomenada consellera de Salut.

Sessió de control
El ple ha continuat, ja amb el format reduït per l'aplicació de les mesures de contenció de la Covid-19, amb la sessió de control al Govern. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha respost les preguntes de Salvador Illa (PSC-Units), sobre una llei de pressupostos per al 2021; Josep Maria Jové (ERC), sobre la taula de treball per garantir el dret a l'habitatge; Albert Batet (JxCat), sobre la decisió del Govern espanyol de recórrer contra la llei catalana de lloguers; Ignacio Garriga (Vox), sobre els indults i les necessitats dels ciutadans; Carles Riera (CUP), sobre la necessitat de reforçar els serveis públics; Jéssica Albiach (ECP), sobre l'ampliació de l'aeroport del Prat; Carlos Carrizosa (Cs), sobre les baixes i els expedients de funcionaris de la presó de Lledoners, i Alejandro Fernández (PPC), sobre les ocupacions il·legals d'habitatges.

D'altra banda, els consellers han respost les preguntes dels grups parlamentaris sobre les actuacions previstes per a la memòria democràtica, el traspàs de competències en matèria d'habitatge al Departament de Drets Socials, l'aprofitament de recursos addicionals en un escenari de pròrroga pressupostària (JxCat), la permissivitat en les concentracions no autoritzades a l'avinguda de la Meridiana de Barcelona (PPC), el respecte a les conviccions d'alumnes, pares i docents en el sistema educatiu (Cs), la planificació del curs escolar 2021-2022, la situació de la indústria i els conflictes laborals que se'n deriven, les mesures de protecció dels professionals sanitaris (PSC-Units), les mesures per posar fi a les llistes d'espera de la dependència (Vox), la represa i la reconstrucció de l'activitat cultural, les relacions amb Aran, les polítiques per minimitzar la producció de residus i impulsar l'economia circular (ERC), les previsions per encarar el curs 2021-2022 (ECP) i el servei del Centre d'Atenció i Gestió de Trucades d'Urgència 112 Catalunya (CUP).

Comissions d'estudi
Tot seguit, el Ple ha aprovat la creació una comissió d'estudi sobre la salut mental i les addiccions, sol·licitada conjuntament per tots els grups de la cambra excepte Vox, l'únic també que hi ha votat en contra. L'objectiu de la comissió, que es preveu que tingui una durada de dos anys, és garantir un model d'atenció de la salut mental i les addiccions públic i integrat que posi la persona en el centre de l'interès, amb un marcat caràcter preventiu, d'assistència, de rehabilitació, de benestar, d'enfocament comunitari i de proximitat, i que garanteixi la continuïtat assistencial.

Assumpta Escarp (PSC-Units), Juli Fernàndez (ERC), Assumpció Laïlla (JxCat), Laia Estrada (CUP), Anna Grau (Cs) i Lorena Roldán (PPC) han presentat la iniciativa, i María Elisa García (Vox) ha posicionat el seu grup. En acabar el debat, també ha demanat la paraula el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

La cambra també ha aprovat, novament amb els vots a favor de tots els grups excepte Vox, que hi ha votat en contra, la creació d'una altra comissió d'estudi sobre la protecció del delta de l'Ebre, l'objecte de la qual serà analitzar i seguir les mesures de protecció del delta impulsades per les administracions competents i les entitats territorials i ambientals davant les amenaces de regressió, la subsidència, la minva del cabal del riu i les conseqüències del canvi climàtic. La comissió, impulsada per ERC, tindrà una durada equivalent a la de la legislatura.

Josep Lluís Salvadó (ERC) ha intervingut per presentar la proposta, i en el debat hi han pres també la paraula Joaquim Paladella (PSC-Units) i Damià Calvet (JxCat) per defensar les esmenes dels seus grups, i Isabel Lázaro (Vox), Laia Estrada (CUP), Jordi Jordan (ECP), Matías Alonso (Cs) i Lorena Roldán (PPC) per posicionar els seus.

Un cop aprovades, ara les comissions s'hauran de constituir, i quan acabin els treballs hauran d'elaborar un informe i unes conclusions.

La cambra ha aprovat també els dos informes corresponents al compliment del pressupost de despeses del Parlament en data 31 de juny i 31 de desembre de 2020, que ha presentat el diputat interventor, Òscar Ordeig. Tots dos informes han estat aprovats amb els vots a favor del PSC-Units, ERC, JxCat i ECP, els contraris de Vox i l'abstenció de la CUP, Cs i el PPC. Ordeig ha explicat que, en un any marcat per la pandèmia de Covid-19, el pressupost, amb les modificacions incorporades, va pujar a més de 63 milions d'euros i que l'execució va ser del 88,65%.

A l'inici de la sessió plenària, la presidenta, Laura Borràs, d'acord amb la Moció 111/XI, sobre les operacions de rescat a la Mediterrània i les polítiques d'acollida, ha traslladat al Ple que aquest any 813 persones han mort o desaparegut a la Mediterrània. Així mateix, ha recordat els sis feminicidis d'enguany, i s'ha referit també als "casos colpidors de violència vicària" dels darrers dies. En aquest punt ha tingut un "sentit record" per la Yaiza, la nena de quatre anys assassinada al maig per la seva mare a Sant Joan Despí, i "pel seu pare i la seva família".

Abans que s'aixequés la sessió, la diputada Teresa Pallarès ha demanat la paraula per acomiadar-se de la cambra, ja que ha estat nomenada delegada del Govern a Tarragona. Pallarès ha assegurat que assumeix la nova tasca "amb la mateixa força, responsabilitat i compromís de servir el país i les persones" que han guiat la seva feina al Parlament.

El ple continuarà a la tarda amb les primeres interpel·lacions al Govern de l'ordre del dia. Entre aquesta tarda i demà al matí la cambra en substanciarà nou, sobre el model i les prioritats en matèria d'infraestructures (ECP), les polítiques energètiques (CUP), la necessitat de reduir la despesa política supèrflua (Vox), el diàleg per Catalunya (PSC-Units), l'acció exterior (JxCat), la situació dels sectors econòmics (PSC-Units), les proves d'accés a la universitat (Cs), la societat del coneixement (JxCat) i les mesures previstes per fer front a l'increment dels delictes d'odi (ERC).