Notícies

L'Associació in via rep el Premi Solidaritat 2020 de l'Institut de Drets Humans de Catalunya, i el periodista Joan Roura la Menció Especial Mitjans de Comunicació en un acte al Parlament

Dimarts, 15 de juny de 2021. Palau del Parlament

Foto de grup dels premiats, amb la presidenta, Laura Borràs, el secretari tercer, Pau Juvillà, i el president de l'IDHC, Davi Bondia

Parlament de Catalunya. 2021

Vegeu la galeria d'imatges (12 imatge/s)

L'Associació in via ha rebut aquesta tarda el Premi Solidaritat 2020, que atorga l'Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), en un acte al Parlament que ha presidit Laura Borràs i en el decurs del qual també s'ha lliurat al periodista Joan Roura la menció especial amb què l'institut distingeix mitjans i professionals de la comunicació. L'acte ha servit també per recordar l'activista social Arcadi Oliveres, mort a l'abril, que havia estat membre del tribunal del premi.

L'Associació in via ha estat premiada per la seva tasca en defensa dels drets de les persones que pateixen violència i discriminació, especialment les dones maltractades.

La seva presidenta, Manolita Sanz, ha expressat el "compromís ferm de lluitar sense descans" contra les violències masclistes, que, ha dit, "segueixen vives i sacsegen la societat", i ha demanat al nou Govern una "aposta ferma per les polítiques feministes". Sònia Moreda, usuària i treballadora de l'associació, ha pres també la paraula per agrair la distinció i la tasca de l'entitat i explicar la seva experiència com a "dona supervivent de la violència".

Joan Roura, redactor de la secció internacional dels serveis informatius de Televisió de Catalunya i especialitzat en l'Orient Mitjà, ha rebut la Menció Especial Mitjans de Comunicació per com les seves cròniques permeten conèixer la realitat d'aquella regió en clau de drets humans i incorporen les veus de les víctimes dels conflictes.

Roura ha defensat la "funció social" de l'ofici periodístic, que, ha remarcat, "hauria de consistir a donar veu especialment a les víctimes i denunciar els victimaris, qüestionar el poder i fer costat als qui en pateixen els abusos".

"No deixar ningú enrere"
Borràs ha felicitat els premiats, ha posat en valor la tasca que duen a terme totes les entitats que treballen pels drets humans a Catalunya, que "té aquest valor de la solidaritat ben present", ha remarcat el "paper clau" del periodisme "en el món hiperconnectat en què vivim" i ha destacat també el del Parlament, on "hem de treballar per no deixar ningú enrere", legislar "sobre els problemes que té la societat" i construir "una societat més justa, lliure i igualitària".

El president de l'IDHC, David Bondia, ha destacat que gràcies a la feina i el compromís d'entitats i periodistes com els distingits avui "podrem refundar en època postpandèmia els drets humans des de bases més sòlides, on l'esperança derroti la por, on el dret a una vida digna de ser viscuda no sigui només una utopia per a moltes i molts".

Sabina Puig, membre de l'Institut Català Internacional per la Pau, ha dit unes paraules d'homenatge a Arcadi Oliveres, a qui també s'han referit tant Borràs com Bondia, que han recordat així mateix el pare Manel, mort al setembre.

En l'acte hi han intervingut també Estel·la Pareja, membre de la junta de l'IDHC, i el periodista Eduard Sanjuán, que han glossat l'associació premiada i la figura de Roura respectivament.

L'acte s'ha fet a l'auditori amb format reduït i aplicant les mesures sanitàries arran de la Covid-19, amb només una setantena d'assistents, entre els quals el secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà, altres diputats i familiars d'Oliveres.

L'IDHC concedeix des del 1987 el Premi Solidaritat per reconèixer persones, col·lectius i entitats que hagin destacat per la seva lluita pels drets humans a Catalunya, i des del 1998 atorga també una menció especial als mitjans i professionals que en l'exercici de la seva tasca informativa aborden la defensa dels drets humans.