Notícies

El Parlament crea les comissions legislatives i acorda que la primera legislatura sigui la iniciada el 1932

El Ple també valida dos decrets llei amb mesures relacionades amb la Covid

Dimecres, 2 de juny de 2021. Palau del Parlament

El Ple durant una de les votacions en la sessió d'aquesta tarda

Parlament de Catalunya. 2021

Vegeu la galeria d'imatges (11 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquesta tarda una resolució conjunta de JxCat, ERC, ECP i la CUP perquè la legislatura que va començar el 6 de desembre de 1932 sigui considerada la primera de la institució, ha aprovat la resolució de creació de les comissions legislatives d'aquesta legislatura i ha validat dos decrets llei amb mesures relacionades amb la Covid-19.

La cambra ha aprovat la resolució sobre el canvi de denominació de la legislatura per 80 vots a favor (ERC, JxCat, CUP i ECP) i 53 vots en contra (PSC-Units, Vox, Cs i PPC). Segons aquesta resolució, l'actual passarà a denominar-se "catorzena legislatura".

Francesc de Dalmases (JxCat), Anna Caula (ERC), Pau Juvillà (CUP) i Marc Parés (ECP) han intervingut per presentar la iniciativa; Ignacio Martín (Cs) ho ha fet per defensar les esmenes presentades pel seu grup, que no han estat acceptades, i Raúl Moreno (PSC-Units), Manuel Acosta (Vox) i Alejandro Fernández (PPC) han posicionat les seves formacions.

Comissions legislatives
El Ple ha aprovat també per 119 vots a favor (PSC-Units, ERC, JxCat, CUP, ECP i Cs), 11 en contra (Vox) i 3 abstencions (PPC) que aquesta legislatura tingui quinze comissions legislatives: Afers Institucionals; Polítiques Digitals i Territori; Empresa i Treball; Economia i Hisenda; Igualtat i Feminismes; Acció Exterior, Transparència i Cooperació; Educació; Recerca i Universitats; Acció Climàtica; Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Món Rural; Salut; Interior; Drets Socials; Cultura, i Justícia.

Aquestes comissions, les úniques que podran dictaminar sobre les iniciatives legislatives que es presentin, s'hauran de constituir la setmana vinent, després que la Mesa, d'acord amb la Junta de Portaveus, acordi a quin grup corresponen les presidències de cadascuna.

Decrets llei
El ple s'ha reprès aquesta tarda amb la darrera rèplica dels grups parlamentaris al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha comparegut en la sessió del matí per explicar la composició i l'estructura del nou Govern, i ha continuat amb el debat per validar els decrets llei 11/2021, de mesures de caràcter pressupostari, tributari, administratiu i financer, i 12/2021, relatiu a l'impost sobre les estades en establiments turístics.

La cambra ha validat el primer decret per 64 vots a favor (ERC i JxCat), 27 en contra (Vox, CUP i ECP) i 41 abstencions (PSC-Units, Cs i PPC), i el segon per 67 favor (ERC, JxCat i PPC), 28 en contra (Vox,CUP i ECP) i 39 abstencions (PSC-Units i Cs).

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha presentat tots dos textos. El primer, entre altres qüestions, estableix que el 85% dels recursos obtinguts per sancions imposades per incompliments de les mesures decretades durant l'estat d'alarma es destinin als ajuntaments perquè duguin a terme tasques de prevenció, seguiment i lluita contra la pandèmia, autoritza avançaments de crèdit pressupostari per agilitar l'execució dels projectes que es finançaran amb els fons europeus Pròxima Generació i prorroga un any la rebaixa fiscal sobre el cànon de l'aigua per a establiments hotelers, càmpings i altres allotjaments per a estades de curta durada.

El segon ajorna fins a l'1 d'octubre l'entrada en vigor de les noves tarifes aplicables a les estades en establiments turístics aprovades per la Llei 5/2021, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient. Aquestes tarifes havien d'entrar en vigor a partir de l'1 de juny, i és la tercera vegada que el Govern en modifica el calendari d'aplicació "davant la delicada situació econòmica del sector turístic".

En el debat conjunt dels textos hi han intervingut Òscar Ordeig (PSC-Units), Josep Lluís Salvadó (ERC), Jordi Munell (JxCat), Antonio Gallego (Vox), Eulàlia Reguant (CUP), Joan Carles Gallego (ECP), Matías Alonso (Cs) i Eva Parera (PPC).

A l'últim, el Ple ha acordat per assentiment, i a proposta de la Junta de Portaveus, retirar la proposició de llei presentada al Congrés dels Diputats per reformar la Llei orgànica 10/1995, del 23 de novembre, del Codi penal, de despenalització de l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi.

Comiat de la vicepresidenta Anna Caula
Durant la sessió, la vicepresidenta primera, Anna Caula, ha aprofitat la intervenció que ha fet des del faristol per acomiadar-se de la cambra. Caula, que ha estat diputada des del 2015, deixarà l'escó i el càrrec a la Mesa després d'haver estat nomenada secretària general de l'Esport. L'encara vicepresidenta ha assegurat que se'n va "amb un gran record", ha agraït l'experiència "única i inoblidable" de tot "el que hem viscut" i ha demanat als diputats que facin "l'esforç de conèixer aquesta cambra que ens ajuda a fer camí amb qualitat".

El ple es reprendrà demà al matí amb la substanciació de les vuit primeres interpel·lacions dels grups al Govern aquesta legislatura, sobre les polítiques per garantir el dret a l'habitatge (ECP), la situació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (Cs), l'educació infantil (PPC), l'assoliment dels objectius de transició energètica que estableix la Llei 16/2017, del canvi climàtic (PSC-Units), la política per posar fi a l'ocupació il·legal d'habitatges (Vox), la situació econòmica (PSC-Units), les línies estratègiques del departament competent en matèria d'igualtat (ERC) i les polítiques d'habitatge (CUP). Un cop substanciades, els grups poden presentar les corresponents mocions subsegüents per impulsar l'acció del Govern, que es debatran i votaran en la propera sessió plenària.