Notícies

El Ple fa la primera sessió de control al nou Govern i debat amb el president Aragonès la composició de l'executiu

Dimecres, 2 de juny de 2021. Palau del Parlament

El Ple fa la primera sessió de control al nou Govern i debat amb el president Aragonès la composició de l'executiu

Parlament de Catalunya. 2021

Vegeu la galeria d'imatges (44 imatge/s)

El Ple ha fet avui la primera sessió de control al nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, i als nous consellers i conselleres, que han ocupat per primera vegada el banc del Govern de l'hemicicle després de prendre possessió del càrrec. Aragonès també ha comparegut aquest matí davant la cambra per informar, tal com és preceptiu, de l'estructura i la composició de l'executiu i fer-ne el debat amb els grups parlamentaris.

En la sessió de control, el president de la Generalitat ha respost les preguntes que li han formulat Salvador Illa (PSC-Units), sobre l'ampliació de l'aeroport de Barcelona; Josep Maria Jové (ERC), sobre els consensos per l'autodeterminació i l'amnistia; Albert Batet (JxCat), sobre la recuperació econòmica i la inversió del Govern espanyol a Catalunya; Ignacio Garriga (Vox), sobre les mesures previstes per posar fi a la crisi social; Dani Cornellà (CUP), sobre les ampliacions de l'aeroport i el port de Barcelona; Jéssica Albiach (ECP), sobre si convocarà la taula de partits a Catalunya abans que es reuneixi la taula de diàleg amb el Govern espanyol; Carlos Carrizosa (Cs), sobre els possibles indults als presos independentistes, i Alejandro Fernández (PPC), sobre el projecte de crear una banca pública.

Abans, nou dels catorze consellers han respost les preguntes dels grups que els corresponien per raó de la matèria, sobre: l'orientació de les polítiques digitals i de territori, les polítiques de recerca, l'evolució de la pandèmia de Covid-19 (JxCat), els fonaments econòmics i fiscals i les finalitats de la futura gestió del conseller d'Economia i Hisenda (ECP), la reforma del model de seguretat pública (Vox), l'orientació de les polítiques de seguretat, les polítiques d'habitatge, l'estratègia prevista en matèria de turisme (PSC-Units), les línies estratègiques dels departaments d'Empresa i Treball i d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, les prioritats polítiques del Departament de la Presidència (ERC), els preparatius del curs escolar 2021-2022 (PPC), l'atenció primària de la salut (CUP) i el sistema educatiu (Cs).

En obrir la sessió plenària, la presidenta, Laura Borràs, ha donat la benvinguda als nous consellers, que juntament amb el president de la Generalitat han omplert aquest matí el banc del Govern, separats entre ells per mampares de metacrilat a fi de complir les mesures sanitàries a causa de la Covid-19. Per aquestes mesures, el ple es torna a fer avui amb un format reduït, amb una setantena de diputats a l'hemicicle, mentre que seixanta-quatre han delegat el vot.

Compareixença sobre la composició del Govern
Acabada la sessió de control, Aragonès ha comparegut per informar la cambra de l'estructura i la composició del nou executiu, que va prendre possessió dimecres de la setmana passada.

Els catorze departaments del nou Govern i els seus titulars són: Jordi Puigneró, vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori; Laura Vilagrà, consellera de la Presidència; Victòria Alsina, consellera d'Acció Exterior i Transparència; Jaume Giró, conseller d'Economia i Hisenda; Gemma Geis, consellera de Recerca i Universitats; Joan Ignasi Elena, conseller d'Interior; Josep González-Cambray, conseller d'Educació; Josep Maria Argimon, conseller de Salut; Natàlia Garriga, consellera de Cultura; Lourdes Ciuró, consellera de Justícia; Violant Cervera, consellera de Drets Socials; Roger Torrent, conseller d'Empresa i Treball; Tània Verge, consellera d'Igualtat i Feminismes, i Teresa Jordà, consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Després de la intervenció inicial del president, en nom dels grups parlamentaris han intervingut, per aquest ordre, Salvador Illa (PSC-Units), Ignacio Garriga (Vox), Carles Riera (CUP), Jéssica Albiach (ECP), Carlos Carrizosa (Cs), Alejandro Fernández (PPC), Albert Batet (JxCat) i Meritxell Serret (ERC). Aragonès els ha respost conjuntament, cosa que ha obert un nou torn de rèplica dels grups. En aquestes segones intervencions, que les formacions parlamentàries han fet quan s'ha reprès el ple a la tarda, hi han pres la paraula els mateixos diputats, llevat del cas d'ECP, en nom de la qual ha parlat David Cid.

En la sessió d'aquest matí, també s'ha donat compte a la cambra de les decisions adoptades i dels afers tractats per part de la Diputació Permanent en el període entre legislatures i li ha estat comunicada així mateix la composició de la Mesa d'aquest òrgan per a la legislatura que comença.

Condemna dels atacs homòfobs
A l'inici del ple, Borràs també ha comunicat que ahir la Junta de Portaveus va aprovar una declaració de condemna arran de les "gravíssimes agressions homòfobes que han tingut lloc aquest cap de setmana". La presidenta ha condemnat "de forma absoluta i rotunda" aquestes "agressions intolerables i inhumanes", que, ha asseverat, "no han de tenir cabuda de cap de les maneres en la nostra societat, i, per tant, amb aquesta declaració", ha continuat, "aquesta cambra mostra el seu rebuig total i frontal" a aquests atacs i "expressem, evidentment, el nostre suport a les víctimes".

"Com a representants que som dels ciutadans de Catalunya tenim el deure no només de canviar els discursos, sinó també de transformar la realitat per fer que mai més ningú no hagi de patir aquesta violència. Tant de bo que aquestes paraules que avui són de rebuig i d'indignació ho puguin ser també aviat de celebració de la llibertat de ser com es vulgui ser i d'estimar com es vulgui estimar", ha conclòs.

D'altra banda, la presidenta ha recordat les més de 22.000 víctimes mortals de la Covid-19 a Catalunya i, d'acord amb la Moció 111/XII, les 773 persones mortes o desaparegudes a la Mediterrània aquest any.