Notícies

Comença el debat d'investidura de Pere Aragonès com a candidat a la presidència de la Generalitat

Dijous, 20 de maig de 2021. Palau del Parlament

Comença el debat d'investidura de Pere Aragonès com a candidat a la presidència de la Generalitat

Parlament de Catalunya (Pool ACN - Jordi Play). 2021

Vegeu la galeria d'imatges (92 imatge/s)

El debat d'investidura de Pere Aragonès com a candidat a la presidència de la Generalitat ha començat aquesta tarda amb la intervenció del candidat i ha continuat amb les dels caps de fila del PSC-Units, Salvador Illa, i de JxCat, Albert Batet. El ple continuarà demà a partir de les nou del matí amb el debat amb la resta de grups parlamentaris i acabarà amb la votació d'investidura.

La sessió ha començat amb la lectura per part de la secretària segona, Aurora Madaula, de la resolució de la presidenta en què proposa el candidat. Tot seguit, ha intervingut Aragonès amb un discurs que ha durat mitja hora, i després ha estat el torn dels representants del PSC-Units i de JxCat, als quals el candidat ha respost individualment.

El ple es reprendrà demà a les nou, i hi intervindran, amb aquest ordre, els representants dels grups de Vox, la CUP, ECP, Cs, el PPC i ERC.

Un cop acabat el debat, es farà la votació, que és pública per crida, és a dir que un secretari de la Mesa anirà cridant cadascun dels diputats, que hauran de dir en veu alta el sentit del seu vot, "sí", "no" o "abstenció".

Per ser investit en primera votació, Aragonès necessitarà el suport de la majoria absoluta de la cambra, és a dir, d'un mínim de seixanta-vuit diputats. Si l'assoleix, significarà que la cambra aprova el programa de govern i serà investit. La presidenta del Parlament ho comunicarà al rei perquè el nomeni president de la Generalitat, i Aragonès haurà de prendre possessió del càrrec en el termini de cinc dies a partir del nomenament.

Si el candidat no assolís el suport de la majoria absoluta del Parlament es podrà sotmetre al cap de dos dies a un segon debat i una segona votació, en què n'hi haurà prou que obtingui la majoria simple, és a dir, més vots a favor que no en contra.

Aragonès ja es va sotmetre al març a un debat d'investidura en què no va ser investit ni en primera ni en segona votació.

El ple d'avui i demà es fa a l'hemicicle seguint les mesures sanitàries establertes a causa de la Covid-19. Tots els diputats poden ser dins el saló de sessions, però s'han de distribuir entre la zona d'escons, l'espai destinat habitualment al públic i a la premsa i les llotges de convidats a fi de mantenir la distància de seguretat. Els membres del Govern sortint han ocupat la primera fila de l'hemicicle.

També a causa de les mesures sanitàries, hi ha hagut pocs convidats a seguir la sessió, i ho han hagut de fer des d'una sala habilitada amb aquesta finalitat, com han fet avui l'expresident del Parlament Joan Rigol i l'expresident de la Generalitat José Montilla.