Notícies

Laura Borràs proposa Pere Aragonès com a candidat a ser investit president de la Generalitat en el ple que comença demà a les quatre

Dimecres, 19 de maig de 2021. Palau del Parlament

Laura Borràs proposa Pere Aragonès com a candidat a ser investit president de la Generalitat en el ple que comença demà a les quatre

Parlament de Catalunya. 2021

Vegeu la galeria d'imatges (2 imatge/s)

La presidenta, Laura Borràs, ha anunciat aquest migdia que proposa Pere Aragonès, d'ERC, com a candidat a ser investit president de la Generalitat en el ple que començarà demà dijous a les quatre de la tarda i continuarà divendres a partir de les nou del matí.

L'anunci l'ha fet en una compareixença al despatx d'audiències un cop acabada la ronda de consultes amb els representants dels grups parlamentaris. Ahir es va reunir amb Alejandro Fernández (PPC), Carlos Carrizosa (Cs), Jéssica Albiach (ECP), Dolors Sabater i Pau Juvillà (CUP) i Ignacio Garriga (Vox), i avui ho ha fet amb Salvador Illa (PSC-Units), Albert Batet i Gemma Geis (JxCat) i Josep Maria Jové i Marta Vilalta (ERC). Totes les trobades s'han fet al despatx d'audiències, tret del contacte amb el representant del PPC, que es va fer telefònicament.

La presidenta ha explicat que ha tornat a proposar Aragonès després de constatar que és el candidat amb més possibilitats de ser investit president.

El 24 de març, després d'una primera ronda de consultes, la presidenta ja va proposar Aragonès com a candidat per sotmetre's al debat d'investidura. Aleshores no va ser investit ni en la primera votació, el 26 de març, quan necessitava el suport de la majoria absoluta, ni en la segona, el 30 de març, quan li calia el de la majoria simple. En totes dues votacions, la investidura d'Aragonès va obtenir 42 vots a favor (ERC i CUP), 61 en contra (PSC-Units, Vox, ECP, Cs i PPC) i 32 abstencions (JxCat).

Laura Borràs convocarà avui mateix el debat d'investidura, que començarà demà a les quatre de la tarda i es farà a l'hemicicle seguint les mesures sanitàries establertes a causa de la Covid-19. Tots els diputats podran ser dins el saló de sessions, però s'hauran de distribuir entre la zona d'escons, l'espai destinat habitualment al públic i a la premsa i les llotges de convidats a fi de mantenir la distància de seguretat.

Desenvolupament del debat i la votació
El debat començarà amb la lectura per part d'un dels secretaris de la Mesa de la resolució de la presidenta en què proposa el candidat. Tot seguit, intervindrà Aragonès, que exposarà sense límit de temps el seu programa de govern davant la cambra.

A continuació, prendran la paraula els grups parlamentaris seguint l'ordre de major a menor representació, acabant, però, amb ERC. Cada grup disposarà de trenta minuts per fer la seva intervenció, i el candidat els podrà respondre sense límit de temps. Si ho fa individualment, cada grup tindrà dret a una rèplica d'un temps igual a l'emprat pel candidat, i si el candidat els torna a contestar els grups tindran cinc minuts per a la contrarèplica. En canvi, si els respon conjuntament els grups només tindran dret a una rèplica en què s'hauran de repartir el temps que hagi utilitzat el candidat en la resposta.

Després de les intervencions, un cop acabat el debat, es farà la votació, que és pública per crida, és a dir que un secretari de la Mesa anirà cridant cadascun dels diputats, que hauran de respondre en veu alta "sí", "no" o "abstenció".

Per ser investit en primera votació, el candidat necessitarà el suport de la majoria absoluta de la cambra, és a dir, d'un mínim de seixanta-vuit diputats. Si l'assoleix, significarà que la cambra aprova el programa de govern i Aragonès serà investit. La presidenta del Parlament ho comunicarà aleshores al rei perquè el nomeni president de la Generalitat. Aragonès haurà de prendre possessió del càrrec en el termini de cinc dies a partir del nomenament.

Si no assolís el suport de la majoria absoluta de la cambra, el candidat es podrà sotmetre al cap de dos dies a un segon debat i una segona votació en què n'hi haurà prou que obtingui la majoria simple, és a dir, més vots a favor que no en contra.