Notícies

Laura Borràs és elegida presidenta del Parlament

Anna Caula i Eva Granados, elegides vicepresidentes, i Ferran Pedret, Jaume Alonso-Cuevillas, Pau Juvillà i Ruben Wagensberg, secretaris

Divendres, 12 de març de 2021. Palau del Parlament

Laura Borràs és elegida presidenta del Parlament

Parlament de Catalunya (Pool EFE - Quique García). 2021

Vegeu la galeria d'imatges (131 imatge/s)

Laura Borràs (JxCat) és des d'aquest migdia la nova presidenta del Parlament, després que hagi estat elegida al ple de constitució de la tretzena legislatura, que s'ha fet per primer cop a l'Auditori de la cambra i no al Saló de Sessions, a causa de les mesures per la Covid-19. Borràs ha estat elegida en segona votació, amb 64 vots favorables. Eva Granados (PSC) ha obtingut 50 vots en aquesta segona votació, en què també hi ha hagut 18 vots en blanc i 2 de nuls.

En la primera votació per elegir la presidència, que requeria el suport de la majoria absoluta de la cambra (un mínim de 68 vots), Borràs n'ha obtingut 65; Granados, 42; María Elisa García Fuster (Vox), 11; Joan Carles Gallego (ECP-PEC), 8, i hi ha hagut 8 vots en blanc. En no assolir-se la majoria requerida, s'ha repetit la votació entre les dues candidates amb més suports.

La nova presidenta, en el discurs d'obertura de la legislatura, ha dedicat les primeres paraules a totes les víctimes de la Covid-19 i a les persones que "des de tots els espais han fet possible que estiguem superant una situació tan greu", i ha demanat fer un minut de silenci en record i homenatge a tots ells.

Borràs és la setzena presidenta del Parlament, comptant els qui ho van ser durant la república, durant l'exili i després de la restitució de la cambra, i és la tercera dona que ocupa aquest càrrec, després de Núria de Gispert i Carme Forcadell. Des del restabliment, el 1980, han estat presidents Heribert Barrera (1980-1984), Miquel Coll i Alentorn (1984-1988), Joaquim Xicoy (1988-1995), Joan Reventós (1995-1999), Joan Rigol (1999-2003), Ernest Benach (2003-2010), de Gispert (2010-2015), Forcadell (2015-2017) i Roger Torrent (2018-2021).

Dues dones a les vicepresidències
Pel que fa a la resta de membres de la mesa, el ple ha elegit per primera vegada dues diputades per ocupar les vicepresidències: Anna Caula (ERC), amb 71 vots; ha estat elegida vicepresidenta primera, i Eva Granados (PSC), amb 50 vots, ha estat elegida vicepresidenta segona. Fins ara, només tres dones havien estat vicepresidentes, i mai en una mateixa mesa.

A l'últim, Ferran Pedret (PSC), amb 39 vots; Joan Alonso-Cuevillas (JxCat), amb 25 vots; Pau Juvillà (CUP-G), amb 24 vots, i Ruben Wagensberg (ERC), també amb 24 vots, han estat elegits, respectivament, secretaris primer, segon, tercer i quart. El diputat Sergi Sabrià (ERC) ha demanat la paraula per explicar que no calia repetir la votació per l'empat entre Juvillà i Wagensberg, atès que hi havia un acord entre grups perquè Juvillà ocupés la secretaria tercera, i Wagensberg, la quarta.

Vuit formacions polítiques
El nou Parlament el componen 33 diputats del PSC, 33 d'ERC, 32 de JxCat, 11 de Vox, 9 de la CUP-G, 8 d'ECP-PEC, 6 de Cs i 3 del PP. La nova cambra és també la més paritària de la història, amb 65 diputades, que representen gairebé la meitat (48,1%) dels 135 escons del Parlament.

En la sessió d'avui, han delegat el seu vot en altres diputats dels seus grups Teresa Pallarès (JxCat), per motiu de malaltia greu, i Juvillà (CUP), per motius relacionats amb la Covid-19. Lluís Puig (JxCat) també ha demanat delegar-lo, però la Mesa d'Edat ha rebutjat la petició, per dos vots en contra i un a favor.

La Mesa d'Edat, que ha presidit la sessió fins que no ha estat elegida la mesa de la legislatura, l'han integrada, com estableix el reglament, el diputat més gran d'entre els presents, Ernest Maragall (78 anys), d'ERC, com a president, i els dos més joves, Alberto Tarradas (24 anys), de Vox, i David González (26 anys), del PSC, com a secretaris.

Auditori adaptat per al Ple
Per primer cop a la història, la sessió constitutiva no s'ha fet al Saló de Sessions, sinó a l'Auditori del Palau del Parlament, per poder garantir la presència de tots els diputats i diputades en un mateix espai complint les mesures sanitàries establertes a causa de la Covid-19. El canvi temporal d'emplaçament de l'hemicicle a l'auditori per constituir la nova cambra i elegir el màxim òrgan de govern del Parlament ha permès l'accés simultani de tots els diputats de la tretzena legislatura respectant les limitacions de distància, aforament, ventilació, neteja i desinfecció.

L'Auditori del Parlament, on només han pogut estar-s'hi els diputats, i portant almenys una mascareta de tipus quirúrgic, s'ha condicionat per acollir aquesta sessió, amb cent trenca-cinc cadires separades entre si, dos passadissos centrals, una taula presidencial elevada per als membres de la Mesa i una tarima per a l'urna en què es dipositaven els vots. Els diputats han accedit gradualment a la sala, i s'han assegut ordenats per partits i de manera que s'evitessin al màxim els encreuaments als passadissos durant les votacions.

També a causa de la pandèmia, hi ha hagut pocs convidats a seguir la sessió, i ho han fet des de dues sales habilitades amb pantalles de televisió. Entre els convidats hi havia l'expresident de la Generalitat Quim Torra, les expresidentes Forcadell i de Gispert i l'expresident Benach, i els consellers en funcions que no són diputats, Àngels Ponsa, Josep Bargalló, Miquel Sàmper i Bernat Solé.

Com és habitual des de l'inici de la pandèmia, tothom que ha accedit al Palau del Parlament duia mascareta i s'ha sotmès al control de temperatura per mitjà de càmeres termogràfiques o de termòmetre sense contacte.

Desenvolupament de la sessió
La sessió ha començat amb la lectura del decret de convocatòria per part del secretari general, que tot seguit ha convidat els membres de la Mesa d'Edat a ocupar els llocs corresponents a la taula presidencial. El president d'edat ha declarat oberta la sessió i ha adreçat unes paraules, i els secretaris han llegit la relació dels diputats electes.

A continuació, han començat les tres rondes de votacions per elegir els set càrrecs de la Mesa, que es fan per mitjà de paperetes, en què els diputats han d'escriure en tots els casos un sol nom, i dipositar-les a l'urna preparada amb aquesta finalitat.

Un cop fetes totes les votacions i proclamats cadascun dels resultats, la presidenta Borràs i la resta de membres de la Mesa, tret de Juvillà, deguda la seva absència, han ocupat el seu lloc a la taula presidencial, i s'han posat les medalles d'honor del Parlament, un símbol distintiu dels membres de la Mesa: la de la presidenta, en categoria d'or, i la de les vicepresidentes i els secretaris, en categoria d'argent.

Finalment, la nova presidenta del Parlament s'ha adreçat a la cambra i ha declarat constituït el Parlament de la tretzena legislatura. La sessió ha acabat amb el cant de l'himne nacional.

Foto de la nova Mesa i traspàs entre presidents
A continuació, Borràs i els membres de la Mesa han anat al Saló de Sessions, on s'han fet la foto oficial situats dempeus als llocs respectius, i, després, la nova presidenta s'ha trobat al despatx d'audiències amb el president sortint, Roger Torrent, que, com és tradició, li ha fet el traspàs simbòlic del càrrec lliurant-li la carta que el darrer president a l'exili, Francesc Farreras i Duran, va enviar des de Mèxic l'any 1980, cinc dies abans que se celebressin les primeres eleccions al Parlament restablert, a qui en fos el primer president, per explicitar que renunciava al càrrec, passava el relleu al nou president i donava suport a la Generalitat restablerta.

A l'últim, la nova presidenta ha sortit del Palau perquè la formació de gala del Cos de Mossos d'Esquadra li retés honors per primera vegada.

Consultes i investidura
Un cop constituït el Parlament, s'obre un termini de deu dies hàbils en què la presidenta de la cambra haurà d'obrir consultes amb els partits amb representació parlamentària per proposar un candidat o una candidata per a la presidència de la Generalitat i convocar el ple d'investidura, que ha de començar dins aquest termini de deu dies hàbils, és a dir, en aquest cas com a molt tard el 26 de març.