Notícies

El Parlament commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust

Dimarts, 26 de gener de 2021. Palau del Parlament

El Parlament commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust

Parlament de Catalunya. 2021

Vegeu la galeria d'imatges (12 imatge/s)

El Parlament ha commemorat aquesta tarda amb un acte institucional el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, que cada 27 de gener recorda l'alliberament, el 1945, del camp d'extermini d'Auschwitz-Birkenau. Durant l'acte, que ha presidit Roger Torrent, s'han encès les sis espelmes en record dels col·lectius perseguits pel nazisme.

El president ha explicat que, malgrat el context de pandèmia, calia fer aquest acte d'homenatge a les víctimes del nazisme, ja que "cal mantenir viu el record del que va succeir, perquè com deia Montserrat Roig 'l'oblit és culpable'". I ha afegit en aquest sentit: "Recordar l'Holocaust, per tant, és advertir del perill que s'amaga en la intolerància, en els discursos d'odi, però també en la indiferència de la societat contra la persecució de qualsevol identitat individual o col·lectiva." A l'últim, ha advertit que "a casa nostra, a les portes d'unes eleccions, és més important que mai que les forces democràtiques ens reafirmem en la defensa de la llibertat".

Durant l'acte s'han encès les sis espelmes del record. La primera l'ha encès Elisabeth Levy, membre de la comunitat israelita de Barcelona, en representació del poble jueu; la segona, Aurelio Cortés, secretari de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya, en representació del poble gitano; la tercera, Cristina Vallverdú, neta d'un deportat a Mauthausen, en representació del col·lectiu de perseguits per raons polítiques; la quarta, Antoni Guillén, president del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat, en representació de les persones amb discapacitat; la cinquena, Mar Capilla, de l'associació Generem, en representació del col·lectiu LGBTI, i la sisena, Helena Bilski, estudiant de batxillerat del Col·legi Sant Andreu, de Badalona, i participant en el projecte educatiu en record de les víctimes de l'Holocaust del Parlament.

Bilski, que també ha intervingut en l'acte, ha explicat que és filla de pare polonès i ha volgut homenatjar "una petita part" de la seva família, que, com moltes altres persones, "va ser reclutada en camps de presoners i silenciada amb la mort", i ha afegit que "ens trobem aquí per totes elles, perquè no caiguin en l'oblit, i sobretot perquè la història no es repeteixi". L'estudiant ha alertat també del risc de caure en el discurs de l'odi en moments de crisi, i ha fet una crida a les institucions, els mitjans de comunicació i el conjunt de la societat per "posar-hi límits" i "aturar el feixisme, aïllar-lo i fomentar sempre valors centrats en l'ésser humà, la dignitat de les persones i el seu benestar".

A banda dels representants dels diversos col·lectius que han encès les espelmes del record, a l'acte, que ha conduït el periodista Ramon Pellicer i que a causa de la pandèmia s'ha fet en format reduït, sense públic, a l'auditori, hi han assistit únicament els vicepresidents del Parlament, Josep Costa i Joan García; en representació dels grups, Ignacio Martín Blanco (Cs), Aurora Madaula (JxCat), Raquel Sans (ERC), Ferran Pedret (PSC-Units), Marc Parés (CatECP) i Santi Rodríguez (PPC), i Josep Morell, ministre de culte dels testimonis de Jehovà.

La commemoració ha començat amb la lectura dramatitzada d'un fragment del llibre 'Cap de nosaltres tornarà', de Charlotte Delbo, a càrrec de l'actriu Elena Tarrats, i ha continuat amb la interpretació d''Ich wandre durch Theresienstadt' ('Deambulant per Theresienstadt'), de la poetessa txeca d'origen jueu Ilse Weber, per Emma Campàs, a la guitarra, i Cristina Tena, cantant, alumnes del Centre Superior de la Fundació Conservatori Liceu. Campàs i Tena també han musicat el minut de silenci que s'ha fet després de l'encesa de les espelmes amb l'oració jueva 'Kaddish' ('Santificat'), de Maurice Ravel, i han interpretat la peça 'Frühlingsglaube' ('Fe de primavera'), de Franz Schubert, amb què ha clos l'acte.

El Parlament, que commemora des de fa quinze anys el Dia en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, va ser la primera institució catalana i un dels primers parlaments d'Europa a fer-ho.