Notícies

El Parlament homenatja les víctimes de la violència masclista

Dimecres, 25 de novembre de 2020. Palau del Parlament

El Parlament homenatja les víctimes de la violència masclista

Parlament de Catalunya. 2020

Vegeu la galeria d'imatges (9 imatge/s)

El Parlament ha recordat aquesta tarda en un acte institucional amb motiu de la celebració avui del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones la Mònica, la Ciara, la Judith, la Rosa Maria, l'Annick, la Rosario, la Josefa, l'Oriana Martina, la Yolanda, la Montserrat i la Peggy Nicole, les onze dones mortes per violència masclista aquest any a Catalunya.

L'acte l'ha presidit Roger Torrent, i també hi han intervingut l'expresidenta Carme Forcadell, en representació de tots els presidents del Parlament, que al llarg de les legislatures corresponents han aprovat accions per a l'eliminació de la violència contra les dones; la periodista Natza Farré, comissària de l'exposició "Feminista havies de ser", i Alba Fernández Pous, "la Pous", testimoni de violència masclista i educadora social.

Després de cada intervenció s'ha recordat el nom i la data de l'assassinat de cadascuna de les onze víctimes i s'ha depositat una flor en record seu a l'escenari.

Torrent ha agraït a Forcadell la seva presència, "tenint en compte", ha lamentat, "que el Tribunal Suprem, que imparteix més venjança que no justícia, pot revocar el tercer grau" demà dijous. "La teva presència aquí, a casa teva, ens honora", ha dit.

Així mateix, ha argumentat que "els onze feminicidis d'aquest any i els milers de dones que han patit violència masclista ens posen davant el mirall i evidencien el nostre fracàs com a societat". "Com a societat cal que fem més", ha remarcat en aquest punt. I ha continuat: "Hem de revisar-nos a nosaltres mateixos, saber veure el masclisme que s'amaga darrere moltes de les coses que tenim normalitzades".

A l'últim, ha advertit que és "un deure inexcusable de tots els homes implicar-nos en l'erradicació de la violència masclista en qualsevol de les seves expressions".

Forcadell ha recordat que cada dia quaranta-cinc dones són víctimes de violència masclista en l'àmbit de la parella i de la família, però ha alertat que encara en són moltes més, perquè la majoria de les agressions no es denuncien.

Així mateix, ha defensat la necessitat de posar fi a la "cultura masclista", que "fa servir la força, l'amenaça i la violència per imposar situacions de desigualtat", i ha reclamat que la igualtat entre homes i dones sigui efectiva, cosa que no s'assolirà, ha explicat, fins que no s'entengui que quan una dona és agredida "és tota la societat, qui s'ha de sentir abusada i agredida".

Farré ha repassat algunes de les experiències sobre violència de gènere recollides a l'exposició "Feminista havies de ser", i ha explicat que aquestes situacions són fruit d'una "violència estructural que ens limita i ens treu el dret de viure en llibertat". A més, ha destacat la importància de "compartir-les col·lectivament perquè aquestes veus se sentin i s'escoltin".

"Les dones no som mercaderia, ens volem vives i exigim poder viure en llibertat i igualtat de condicions. Només així aconseguirem una societat més sana i feliç", ha conclòs.

A l'últim, Pous ha assegurat: "Ja no em sento víctima, no pretenc ser exemple per a ningú", i ha parlat del "moment delicat" que viu el feminisme, mentre "el masclisme és vigent i avança". Per aquest motiu, ha remarcat que "és el moment d'estar més unides que mai", perquè "la lluita és compartida o no serà" i "no es pot permetre ni una sola escletxa". En aquest sentit, ha reclamat "recursos ben dotats" per a la lluita contra el masclisme.

A l'acte, que s'ha fet en format reduït a l'auditori, hi han assistit el vicepresident del Govern, Pere Aragonès; l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert; el vicepresident primer de la cambra, Josep Costa; la secretària quarta, Rut Ribas; els consellers de Treball, Afers Socials i Famílies i d'Educació, Chakir el Homrani i Josep Bargalló; les portaveus dels grups parlamentaris de JxCat, Gemma Geis, i CatECP, Susanna Segovia; les diputades Sonia Sierra (Cs), Raquel Sanz, Marta Vilalta (ERC), Beatriz Silva (PSC-Units) i Natàlia Sànchez (CUP); la directora executiva de l'Institut Català de les Dones, Núria Ramon, i la directora general d'Igualtat, Mireia Mata.

La periodista Ariadna Oltra ha conduït l'acte, i la cantautora Gemma Humet hi ha posat la música amb les cançons 'Lila clar', a l'inici, un cant a la llibertat de la dona; 'Cançó de fer camí', una versió musicada d'un poema de Maria-Mercè Marçal i un cant a la sororitat, i 'Crida'm', que parla de la necessitat de no perdre la pròpia essència i ha tancat l'acte.