Notícies

El Parlament crea una comissió per a la reconstrucció, acorda fer un debat monogràfic sobre Nissan i aprova la Llei de les oliveres monumentals

El Ple també ha fet avui una declaració de suport als treballadors de Nissan i ha validat quatre nous decrets llei sobre la Covid-19

Dimecres, 3 de juny de 2020. Palau del Parlament

El Parlament crea una comissió per a la reconstrucció, acorda fer un debat monogràfic sobre Nissan i aprova la Llei de les oliveres monumentals

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2020

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Ple ha aprovat avui amb els vots a favor de tots els grups menys l'abstenció de la CUP la creació d'una comissió d'estudi per a la reconstrucció i la reactivació social i econòmica, impulsada per Cs, el PSC-Units, CatECP i el PPC arran de la crisi del coronavirus. La cambra també ha aprovat per unanimitat una proposta promoguda per Cs per fer un debat específic en comissió sobre Nissan i ha fet una declaració institucional de suport als treballadors d'aquesta empresa. Així mateix, ha aprovat amb un ampli suport la Llei de les oliveres monumentals, ha validat quatre decrets llei més sobre la Covid-19 i ha fet la sessió de control als consellers i al president de la Generalitat, Quim Torra, centrada de nou en la crisi del coronavirus.

El ple ha començat al matí amb un minut de silenci en record de totes les víctimes de la pandèmia i d'acompanyament als seus familiars. També en senyal de dol, avui les banderes del Palau del Parlament onejaven a mitja asta, i les que hi ha a l'hemicicle, darrere la Mesa, lluïen un crespó negre.

A l'inici de la sessió, el president, Roger Torrent, també ha traslladat el condol i la condemna del Parlament per les dues dones assassinades a l'Escala i Esplugues de Llobregat aquest mes de maig, amb qui ja són sis les dones mortes enguany per violència masclista a Catalunya. En compliment de la Moció 111/XII, Torrent també ha recordat les 268 persones mortes i desaparegudes a la Mediterrània des de començament d'any.

Com en les darreres sessions, la cambra, que continuarà el ple demà, s'ha reunit amb només una vintena de diputats a l'hemicicle, i la resta segueixen la sessió pel Canal Parlament. En aquesta sessió, 22 diputats han votat presencialment, 89 ho han fet per delegació i 23, telemàticament.

Comissió per a la reconstrucció
La comissió d'estudi per a la reconstrucció i la reactivació econòmica, aprovada per 130 vots a favor (Cs, JxCat, ERC, PSC-Units, CatECP i PPC) i 4 abstencions (CUP), tindrà per objecte establir un diàleg entre els grups i subgrups parlamentaris, els agents econòmics, cívics i socials i el món local amb la finalitat de proposar polítiques i canvis legislatius per impulsar mesures de reactivació després de la pandèmia de la Covid-19, tal com recull el text transaccional entre els grups proposants i els de JxCat i ERC que finalment s'ha sotmès a votació.

La comissió, que s'haurà de constituir properament, la integraran dos membres de cada grup, garantint la paritat; també es preveu la possibilitat que hi assisteixin representants dels agents econòmics i socials, del món local i de les entitats i especialistes; tindrà la vigència de la legislatura en curs, i podrà redactar un informe final.

Lorena Roldán (Cs), Miquel Iceta (PSC-Units), Jéssica Albiach (CatECP) i Santi Rodríguez (PPC) han presentat la proposta, i en el debat també hi han intervingut Teresa Pallarès (JxCat), Ernest Maragall (ERC) i Carles Riera (CUP), que han defensat les esmenes que havien presentat les seves formacions.

Monogràfic sobre Nissan
La proposta de resolució de Cs sobre les mesures urgents per garantir els drets dels treballadors de Nissan Motor Ibérica i cercar alternatives de viabilitat per a l'empresa ha estat aprovada amb els vots a favor de tots els grups i subgrups.

El text aprovat, fruit d'una transaccional entre Cs, el PSC-Units i CatECP, expressa el compromís del Parlament de fer en el termini de dos mesos un debat específic conjunt entre les comissions d'Empresa i Coneixement i de Treball, Afers Socials i Famílies per tractar de la situació, de les seves conseqüències i de les mesures a curt, mitjà i llarg termini que s'aplicaran a favor dels treballadors de Nissan i de la indústria de l'automoció a Catalunya.

Martí Pachamé (Cs) ha presentat la proposta, i en el debat també hi han intervingut Eduard Pujol (JxCat), Jordi Albert (ERC), Pol Gibert (PSC-Units), Lucas Silvano Ferro (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Santi Rodríguez (PPC).

Declaració institucional
La cambra també ha llegit aquest matí una declaració institucional, signada per tots els grups i subgrups parlamentaris, de suport als treballadors de Nissan dels centres de la Zona Franca de Barcelona, de Montcada i Reixac i de Sant Andreu de la Barca. La declaració, que ha llegit la secretària quarta de la Mesa, Rut Ribas, demana a la direcció de Nissan que prengui decisions que permetin mantenir l'ocupació directa i indirecta dels treballadors i reclama a totes les administracions que mantinguin la voluntat de promoure les accions necessàries per interpel·lar l'empresa perquè no tanqui les plantes de fabricació.

Protecció de les oliveres monumentals
La cambra també ha aprovat aquest matí la Llei de protecció de les oliveres monumentals, per 122 vots a favor (Cs, JxCat, ERC, PSC-Units i PPC) i 12 abstencions (CatECP i CUP). De les quaranta-una esmenes reservades per a aquest debat final per Cs, CatECP i la CUP, només dues han estat aprovades, una de la CUP (la 230), que ha rebut els vots en contra únicament del PPC, i una esmena tècnica signada per tots els grups i subgrups, que ha estat aprovada per unanimitat.

La iniciativa, impulsada pel PSC-Units, té per objecte regular i protegir les oliveres i els oliverars identificats com a monumentals i el conreu i el paisatge de l'olivera, i establir polítiques i mecanismes de conservació i protecció del paisatge i l'activitat agrícoles. Així, prohibeix deteriorar, arrencar, trasplantar i comercialitzar les oliveres i els oliverars monumentals, més enllà de la transacció per la venda de terrenys que en continguin exemplars, que hauran de romandre al mateix lloc; crea una comissió tècnica per protegir-los i un catàleg per identificar-los, i estableix accions de promoció de les oliveres i els productes que en deriven, ajuts i finançament per a la protecció i la gestió de les oliveres i els oliverars monumentals i un règim sancionador amb multes de fins a 48.000 euros.

El debat final d'aquesta iniciativa l'ha obert Jordi Terrades, com a relator de la ponència, i en nom dels grups i subgrups hi han intervingut Francisco Javier Domínguez (Cs), Montserrat Macià (JxCat), Irene Fornós (ERC), el mateix Terrades (PSC-Units), David Cid (CatECP), Natàlia Sànchez (CUP) i Alejandro Fernández (PPC). El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, també ha pres la paraula al final del debat.

Sessió de control
El ple ha començat al matí amb la sessió de control, que s'ha centrat en la gestió de la crisi del coronavirus i el procés de reconstrucció posterior a la pandèmia.

El president de la Generalitat ha contestat les preguntes de Lorena Roldán (Cs), sobre com ha gestionat el Govern la situació generada per la crisi de la Covid-19; Albert Batet (JxCat), sobre la crisi originada per la pandèmia i sobre el Grup de Treball Catalunya 2022; Sergi Sabrià (ERC), sobre el garantiment dels drets dels ciutadans en el procés de reconstrucció posterior a la Covid-19; Miquel Iceta (PSC-Units), sobre els motius per no incorporar els titulars dels departaments de Salut, Educació i Cultura a la comissió de reactivació econòmica i protecció social; Jéssica Albiach (CatECP), sobre la gestió de l'ingrés mínim vital i de la renda garantida de ciutadania, i Vidal Aragonés (CUP), sobre el tancament de la planta de Nissan.

Abans, els consellers han respost les preguntes sobre: la situació del sector turístic; la situació sanitària (Cs); el paper del món local en el context actual; la situació del sector cultural en el context actual (JxCat); la transparència i les dades obertes amb relació a la Covid-19; l'educació en el lleure (ERC); les polítiques de salut davant la pandèmia de Covid-19; la gestió de la represa de l'activitat en el sector turístic (PSC-Units); les prioritats del Departament de Salut els propers mesos (CatECP), i la política econòmica (PPC).

Decrets llei
A l'últim, el Ple també ha validat avui quatre nous decrets llei del Govern relatius a la Covid-19.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha presentat el Decret llei 15/2020, pel qual s'autoritza el Consell Català de l'Esport per prestar garantia, durant l'exercici 2020, fins a una quantia màxima global de 8.000.000 d'euros, a favor de l'Institut Català de Finances, per a l'atorgament de préstecs per facilitar la liquidat de les entitats esportives inscrites en el Registre d'Entitats Esportives, afectades per la situació derivada de la Covid-19, que ha estat validat amb l'única abstenció del PPC.

En el debat hi han intervingut Javier Rivas (Cs), Anna Tarrés (JxCat), Núria Picas (ERC), Òscar Ordeig (PSC-Units), Concepción Abellán (CatECP), Carles Riera (CUP) i Esperanza García (PPC).

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha presentat els decrets llei 16/2020, del 5 de maig, de mesures urgents complementàries en matèria de transparència, ajuts de caràcter social, contractació i mobilitat per fer front a la Covid-19; 17/2020, del 12 de maig, de mesures complementàries en relació amb el Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya per fer front a la Covid-19, i 19/2020, del 19 de maig, de mesures complementàries en matèria social i sanitària per pal·liar els efectes de la pandèmia generada per la Covid-19.

Tots tres decrets llei han quedat validats per 65 vots a favor (JxCat i ERC) i 69 abstencions (Cs, PSC-Units, CatECP, CUP i PPC).

En el debat conjunt d'aquests tres decrets hi han intervingut José María Cano (Cs), Saloua Laouaji (JxCat), Alfons Montserrat (ERC), Alícia Romero (PSC-Units), David Cid (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Santi Rodríguez (PPC).