NotÝcies

El Parlament votarÓ divendres els pressupostos de la Generalitat per al 2020 en un ple amb 21 diputats presents i en quŔ tambÚ es podrÓ votar telemÓticament

El ple comenšarÓ a les 9 h amb la sessiˇ de control al president i al Govern, i la cambra votarÓ tambÚ set decrets llei

Dimecres, 22 d'abril de 2020.

Un moment de la sessiˇ de control al president de la Generalitat durant el Ple del 4 de marš

Parlament de Catalunya. 2020

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Parlament debatrÓ i votarÓ divendres el Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2020, en un ple en format redu´t amb vint-i-un diputats al salˇ de sessions, mentre que la resta el seguiran pel Canal Parlament i podran delegar el vot o votar telemÓticament.

El ple comenšarÓ a les nou del matÝ amb la sessiˇ de control al Govern i al president de la Generalitat, Quim Torra, i al matÝ la cambra validarÓ o derogarÓ tambÚ set decrets llei, la majoria relatius a la crisi del coronavirus. El debat i la votaciˇ dels pressupostos, i tambÚ del Projecte de llei de mesures fiscals, es faran a la tarda. ╔s previst que el ple s'allargui fins passades les deu de la nit.

Aquest Ús el primer ple que la cambra fa des de la sessiˇ ordinÓria del 4 i el 5 de marš, i per tant Ús tambÚ el primer que es fa en aquest format adaptat a les recomanacions sanitÓries davant la pandŔmia del coronavirus.

AixÝ mateix, serÓ la primera vegada que els diputats que no assisteixin presencialment a la sessiˇ podran votar de manera telemÓtica, tot i que els qui ho prefereixin podran optar per delegar el vot en un dels membres del seu grup presents a l'hemicicle. Fins ara el vot delegat ja s'havia exercit per motiu de maternitat, paternitat, hospitalitzaciˇ, malaltia greu o incapacitat perllongada. La primera delegaciˇ de vot en un ple va ser l'any 2007, el de la diputada Dolors Camats per maternitat.

Sessiˇ de control i decrets llei, al matÝ
Com Ús habitual, la sessiˇ de control comenšarÓ amb les preguntes dels grups i subgrups parlamentaris als consellers i continuarÓ amb les adrešades al president de la Generalitat.

En acabar la sessiˇ de control, el Ple debatrÓ els decrets llei, per˛ les votacions per validar-los o derogar-los s'acumularan totes al final del matÝ.

Primer la cambra debatrÓ conjuntament el Decret llei 4/2020, del 10 de marš, pel qual s'estableix un rŔgim transitori per a la concessiˇ de les indemnitzacions i els ajuts per a dones vÝctimes de violŔncia masclista, que preveu el Decret 80/2015, del 26 de maig, i el Decret llei 9/2020, del 24 de marš, pel qual es regula la participaciˇ institucional, el diÓleg social permanent i la concertaciˇ social de les organitzacions sindicals i empresarials mÚs representatives a Catalunya.

A continuaciˇ, el Ple debatrÓ el Decret llei 5/2020, del 12 de marš, de modificaciˇ de la Llei 29/2010, del 3 d'agost, de l'˙s dels mitjans electr˛nics al sector p˙blic de Catalunya. Aquest decret regula les reunions telemÓtiques del Govern i del Consell TŔcnic en situacions excepcionals, com la sorgida arran de la crisi del coronavirus.

DesprÚs, la cambra debatrÓ conjuntament els decrets llei 6/2020, del 12 de marš, de mesures urgents en matŔria assistencial, pressupostÓria, financera, fiscal i de contractaciˇ p˙blica, per tal de palĚliar els efectes de la pandŔmia generada pel coronavirus SARS-CoV-2; 7/2020, del 17 de marš, de mesures urgents en matŔria de contractaciˇ p˙blica, de salut i gestiˇ de residus sanitaris, de transparŔncia, de transport p˙blic i en matŔria tributÓria i econ˛mica; 8/2020, del 24 de marš, de modificaciˇ parcial del Decret llei 7/2020 i d'adopciˇ d'altres mesures complementÓries, i 10/2020, del 27 de marš, pel qual s'estableixen noves mesures extraordinÓries per fer front a l'impacte sanitari, econ˛mic i social de la Covid-19.

Acabats els debats, el Ple votarÓ cada decret per validar-lo o derogar-lo.

Pressupostos, a la tarda
La sessiˇ es reprendrÓ a les quatre de la tarda amb el debat final del Projecte de llei de pressupostos i, a continuaciˇ, el del de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector p˙blic i de creaciˇ de l'impost sobre les instalĚlacions que incideixen en el medi ambient. Acabats els debats, el Ple votarÓ tots dos projectes.

Aquestes dues iniciatives arriben al darrer debat al Ple desprÚs que, a peticiˇ de Cs, el Consell de Garanties EstatutÓries (CGE) n'hagi emŔs els respectius dictÓmens, no vinculants. El del Projecte de pressupostos conclou que s'adequa a la Constituciˇ i l'Estatut, per˛ el relatiu al de mesures fiscals i del sector p˙blic detecta tres articles que vulneren la Constituciˇ, i un d'aquests, tambÚ l'Estatut.

Els pressupostos per al 2020 sˇn els primers del Govern de Torra i els primers que l'executiu ha lliurat a la cambra des dels del 2017, els actualment prorrogats. El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere AragonŔs, els va lliurar el 29 de gener, i el Ple va donar via lliure per tramitar-los el 12 de febrer, quan el projecte va superar el debat de totalitat amb el suport de JxCat i ERC, l'abstenciˇ de CatECP i el rebuig de Cs, el PSC-Units, la CUP i el PPC.

DesprÚs que la Comissiˇ d'Economia i Hisenda en fes el dictamen el 12 de marš, el projecte arriba ara al debat final amb prop de 1.900 esmenes vives a l'articulat i a l'estat de despeses, mÚs de la meitat de les quals sˇn de Cs (1.266). La resta d'esmenes reservades sˇn del PSC-Units (354), el PPC (173), la CUP (98) i CatECP (7), mentre que JxCat i ERC sostenen vots particulars per mantenir el text i la dotaciˇ originals en sis punts i en una vintena de partides pressupostÓries.

El Projecte de llei de mesures fiscals arriba al darrer debat amb mÚs de 400 esmenes vives, la majoria de Cs (234), per˛ tambÚ del PPC (92), la CUP (49), el PSC-Units (47) i CatECP (9), a les quals caldrÓ sumar les noves que puguin presentar els grups i subgrups arran del dictamen del CGE. JxCat i ERC mantenen tambÚ alguns vots particulars.