Notícies

El Parlament aprova per unanimitat crear una comissió d'estudi de la seguretat del sector de la petroquímica

Dijous, 13 de febrer de 2020. Palau del Parlament

Els diputats i el públic assistent al ple aplaudint després de l'aprovació de la creació de la comissió

Parlament de Catalunya. 2020

Vegeu la galeria d'imatges (12 imatge/s)

El Ple ha aprovat avui per unanimitat la proposta impulsada per tots els grups i subgrups parlamentaris de crear una comissió d'estudi de la seguretat del sector de la petroquímica a Catalunya, després de l'accident del 14 de gener a la planta d'Iqoxe al complex de Tarragona, "amb greus i lamentables pèrdues humanes i danys materials", tal com remarca l'exposició de motius de la iniciativa.

La comissió, que s'haurà de constituir properament, tindrà per objecte estudiar la seguretat del sector de la petroquímica a Catalunya, i en concret el funcionament dels plans de seguretat exterior. Segons l'exposició de motius, "és necessari conèixer de forma transparent tot el que va succeir durant l'emergència, depurar responsabilitats i estudiar les actuacions necessàries per garantir plenament la seguretat ambiental, industrial i laboral, una informació adequada a la població i les mesures de control ambiental".

La proposta, tramitada pel procediment d'urgència extraordinària, preveu que, a més dels diputats que la integrin, puguin assistir a la comissió tècnics, especialistes i membres d'entitats. El text també estableix que la comissió serà vigent durant la legislatura en curs i que podrà redactar un informe final, d'acord amb el Reglament.

Han pres part en el debat Teresa Pallarès (JxCat), Raquel Sans (ERC), Matías Alonso (Cs), Carles Castillo (PSC-Units), Yolanda López (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Daniel Serrano (PPC). Tots ells han iniciat les intervencions amb paraules de record i condol per les víctimes mortals de l'accident i de suport als ferits i a la resta de persones afectades. L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i altres representants del territori i també del sector i d'entitats civils, com Cel Net, han seguit el debat des de l'hemicicle.

Mocions
El Ple també ha aprovat avui cinc mocions, sobre les desigualtats territorials a Catalunya (CatECP), la manca de finançament de la cultura (PSC-Units), la situació dels joves (PSC-Units), l'Administració de justícia (Cs) i la protecció dels menors a les escoles (Cs). En canvi, n'ha rebutjat una del PPC sobre l'acció exterior. El Grup Parlamentari de JxCat ha retirat aquesta tarda la seva sobre l'emergència climàtica.