Notícies

Els pressupostos de la Generalitat per al 2020 i la "llei d'acompanyament" superen el debat de totalitat

Dimecres, 12 de febrer de 2020. Palau del Parlament

El Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2020 supera el debat de totalitat

Parlament de Catalunya. 2020

Vegeu la galeria d'imatges (26 imatge/s)

El Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2020 ha superat aquesta tarda el debat de totalitat després que el Ple hagi rebutjat les esmenes de retorn que hi havien presentat Cs, el PSC-Units, la CUP i el PPC.

La cambra ha rebutjat les esmenes de retorn als pressupostos per 58 vots a favor (Cs, PSC-Units, CUP i PPC), 65 en contra (JxCat i ERC) i 8 abstencions (CatECP), i les de la "llei d'acompanyament" per 57 vots a favor (Cs, PSC-Units, CUP i PPC), 64 en contra (JxCat i ERC) i 8 abstencions (CatECP). D'aquesta manera, tant els pressupostos com la "llei d'acompanyament" continuaran ara la tramitació parlamentària en comissió abans que tornin al Ple perquè els aprovi definitivament.

El debat ha començat aquest matí amb la intervenció del president de la Generalitat, Quim Torra, que ha explicat que l'objectiu dels comptes és avançar en la consecució d'un país "viu", "preparat", "global", "just" i "d'igualtat i equitat", i ha demanat "responsabilitat i sentit de país" a la cambra perquè els aprovi.

La intervenció del president, que ha durat prop de deu minuts, ha obert un torn per als grups i subgrups parlamentaris, en què només ha pres la paraula la portaveu del grup de Cs, Lorena Roldán.

Després ha intervingut el vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, que ha desgranat les principals xifres dels pressupostos. Els comptes pugen a més de 42.179 milions d'euros, amb una despesa corrent dels departaments prevista de 25.113 milions.

A la tarda la sessió s'ha reprès amb les intervencions de José María Cano (Cs), Alícia Romero (PSC-Units), Maria Sirvent (CUP) i Santi Rodríguez (PPC) per presentar les esmenes de retorn dels seus grups, de Josep Lluís Salvadó (ERC) i Teresa Pallarès (JxCat) per fer el torn en contra i de Jéssica Albiach (CatECP) per posicionar-se sobre les emenes.

"Llei d'acompanyament"
Un cop que els comptes de la Generalitat han superat el debat de totalitat, la sessió ha continuat amb el debat del Projecte de llei de mesures fiscals, financeres i administratives i del sector públic i de creació de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

Novament, el conseller Aragonès ha pres la paraula per explicar el projecte, que recull un conjunt de mesures de naturalesa tributària i fiscal, entre les quals un augment del 10% del mínim exempt de l'IRPF per als contribuents amb menor nivell de renda, l'augment de la progressivitat de l'impost de successions, la reducció del tipus en el de transmissions patrimonials, que grava la compra d'habitatge habitual, i diverses modificacions de tributs propis relacionats amb emissions contaminants, com el de les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, que es gravaran amb un nou impost que es destinarà a finançar mesures i programes mediambientals i de transició energètica.

En el debat hi han intervingut Martí Pachamé (Cs), Assumpta Escarp (PSC-Units), Vidal Aragonés (CUP) i Santi Rodríguez (PPC) per defensar les esmenes de retorn, i David Cid (CatECP), Raquel Sans (ERC) i Jordi Munell (JxCat) per fixar la posició dels seus grups.

Sessió de control
El ple, que va començar ahir, s'ha reprès aquest matí amb la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat, que ha respost les preguntes de Lorena Roldán (Cs), sobre les conseqüències de la retirada del seu escó; Albert Batet (JxCat), sobre la necessitat d'un mediador independent per trobar una solució al conflicte polític amb l'Estat espanyol; Sergi Sabrià (ERC), sobre la necessitat d'encarar des de la unitat el diàleg i la negociació amb l'Estat; Miquel Iceta (PSC-Units), sobre les línies d'actuació previstes per a la plena recuperació del delta de l'Ebre després del temporal Gloria; Jéssica Albiach (CatECP), sobre els resultats de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, la flexibilització del dèficit i la convocatòria d'eleccions; Maria Sirvent (CUP), sobre els drets a la llibertat d'expressió, de manifestació i de protesta i l'actuació policial, i Alejandro Fernández (PPC), sobre la protecció de la població en casos d'accident petroquímic.

Els consellers han respost les preguntes sobre el model educatiu (PPC), les polítiques per evitar el patiment de les víctimes de violència masclista i afavorir-ne la recuperació emocional (ERC), els serveis ferroviaris a les Terres de l'Ebre i al Camp de Tarragona (ERC), el programa "No em canviïs la llengua" (JxCat), l'acord en les postemergències (JxCat), l'Hospital Sant Bernabé, de Berga (PSC-Units), la situació dels agricultors (PSC-Units), els concerts educatius i el procediment d'admissió en els centres del Servei d'Educació de Catalunya (CatECP), la gestió de l'atenció sanitària (Cs) i la gestió del personal del Cos de Mossos d'Esquadra (Cs).