Notícies

El Ple rebutja el projecte de pressupost de la cambra per al 2020

La decisió de la JEC i del TS amb relació a l'escó del president de la Generalitat marquen la sessió

Dilluns, 27 de gener de 2020. Palau del Parlament

El Ple rebutja el projecte de pressupost de la cambra per al 2020

Parlament de Catalunya. 2020

Vegeu la galeria d'imatges (18 imatge/s)

La decisió de la Junta Electoral Central i del Tribunal Suprem de retirar l'escó de diputat al president de la Generalitat, Quim Torra, i el rebuig, per primera vegada en la història del Parlament, del projecte de pressupost de la cambra han marcat el ple d'avui.

El Ple ha rebutjat el Projecte de pressupost del Parlament per al 2020, per 16 vots en contra (CatECP, CUP i PPC) i 82 abstencions (Cs, ERC i PSC-Units). Els diputats del Grup Parlamentari de JxCat no han votat, tal com han anunciat abans que comencés la votació dels pressupostos de la cambra i dels ens estatutaris.

La cambra sí que ha aprovat els projectes de pressupost del Consell de Garanties Estatutàries i de la Sindicatura de Comptes, per 38 vots a favor (ERC i CatECP) i 61 abstencions (Cs, PSC-Units, CUP i PPC), però ha rebutjat també el del Síndic de Greuges, per 38 vots a favor (ERC i CatECP), 40 en contra (Cs i PPC) i 21 abstencions (PSC-Units i CUP).

Les decisions de la JEC i el TS
A l'inici del ple, el president, Roger Torrent, ha volgut "denunciar" que "el Tribunal Suprem i la Junta Electoral Central han segrestat el vot del president Torra", un "fet injustificable", ha dit, "que des del Parlament treballarem per revertir". Torrent, però, ha afegit que, "malgrat la injustícia manifesta d'aquesta decisió", el Parlament ha de "conciliar dos interessos", el de la presidència de Torra i el de la "validesa dels acords que prengui la cambra", i ha anunciat que per garantir aquesta validesa "avui no podem comptabilitzar el seu vot".

Aquest fet ha motivat que el president de la Generalitat demanés la paraula per "defensar" els seus "drets com a diputat d'aquesta cambra", fet que ha obert un torn d'intervencions dels grups, en què han intervingut Lorena Roldán (Cs), Albert Batet (JxCat), Sergi Sabrià (ERC), Miquel Iceta (PSC-Units), Jéssica Albiach (CatECP), Carles Riera (CUP) i Alejandro Fernández (PPC).

El debat sobre la corrupció, el 5 de febrer
La sessió s'ha interromput diverses vegades per crides a l'ordre i per fer una reunió de la Mesa i una altra de la Junta de Portaveus. Finalment, el ple s'ha suspès definitivament, i, a petició dels grups de JxCat, Cs, el PSC-Units i CatECP, la Junta de Portaveus ha acordat ajornar el debat monogràfic sobre la corrupció sol·licitat per Cs, que es farà durant el ple que és previst que comenci el 5 de febrer.

Condol i solidaritat pels efectes del Gloria
A l'inici de la sessió, a les tres de la tarda, el president ha expressat en nom de la cambra "el més sentit condol" als familiars de les víctimes del temporal Gloria, el "dolor pels danys personals irreparables" i la "solidaritat amb totes les persones afectades per les greus destrosses materials".

Així mateix, Torrent ha tingut paraules de condemna i condol per les tres dones mortes víctimes de la violència masclista el 6 i el 18 de gener a Esplugues de Llobregat i Terrassa.

A l'últim, també ha recordat la xifra de morts i desapareguts a la Mediterrània des del començament d'aquest any, seixanta-tres segons dades oficials de l'Organització Internacional de les Migracions.

Durant aquesta sessió plenària la diputada Maria Assumpció Laïlla (ERC) ha delegat el vot en el diputat Antoni Castellà.