Notícies

La Mesa homenatja el president Francesc Macià amb una ofrena a la seva tomba

Dimecres, 25 de desembre de 2019. Barcelona

La Mesa homenatja el president Francesc Macià

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El president, Roger Torrent, ha encapçalat aquest matí la delegació de la Mesa que ha fet la tradicional ofrena floral del Parlament a la tomba de Francesc Macià, president de la Generalitat republicana mort el dia de Nadal del 1933. Han acompanyat Torrent els secretaris Eusebi Campdepadrós, David Pérez i Rut Ribas.

Després de l'ofrena, en declaracions als mitjans de comunicació, el president ha lamentat que "és el tercer Nadal que passem amb presos i exiliats polítics" i ha remarcat que la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) demostra que hi ha hagut una "vulneració flagrant de drets fonamentals", motiu pel qual ha exigit la nul·litat del procés judicial del Tribunal Suprem i la "llibertat de tots els presos polítics i exiliats". "És imprescindible que es compleixi la sentència del TJUE", ha afegit amb relació a aquest punt, i ha reclamat al Govern espanyol l'inici d'un "procés de negociació" per a la "resolució democràtica del conflicte polític entre Catalunya i l'Estat" que passi per "escoltar la veu dels catalans". Així mateix, el president ha afirmat, amb relació al discurs del rei Felip VI, que el que és preocupant és "una monarquia incapaç de donar resposta als catalans".

A l'últim, i en record de la figura del president homenatjat, ha lloat la seva "defensa dels drets socials, amb els ideals republicans de la llibertat, la igualtat i la fraternitat", i la seva lluita per la "llibertat".

Des del 1980 les institucions i diversos col·lectius homenatgen cada any el president Macià el dia de Nadal amb ofrenes florals.