Notícies

El Parlament inicia el nou curs polític amb més de cinquanta iniciatives legislatives en tràmit

Dilluns, 2 de setembre de 2019. Palau del Parlament

Imatge general del Ple el passat juliol

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

Amb l'inici del nou curs polític, el Parlament de Catalunya continua a partir d'avui dilluns la tramitació de set projectes de llei, quaranta proposicions de llei i vuit proposicions d'iniciativa legislativa popular (ILP), entre altres iniciatives parlamentàries.

El 16 d'agost va començar el quart període de sessions. El 21 d'agost es va reunir la Comissió d'Economia i Hisenda perquè hi comparegués el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, arran de la sol·licitud presentada conjuntament per CatECP i la CUP.

Avui es reprenen els terminis de les tramitacions parlamentàries en curs, i demà dimarts la Mesa farà la primera reunió ordinària de l'actual període de sessions. El primer Ple està previst per al dies 25 i 26 de setembre, amb el debat de política general.

De les set iniciatives legislatives en tràmit presentades pel Govern, les que tenen la tramitació més avançada són els projectes de llei de modificació del llibre quart del Codi civil de Catalunya per tal de garantir la igualtat de drets i la no discriminació de les persones amb discapacitat sensorial, i el de contractes de serveis a les persones. Tots dos es troben en la fase final de la tramitació, en espera que les respectives ponències i comissions acabin els seus treballs perquè el dictamen de les dues iniciatives legislatives pugui anar al Ple per fer-ne els debats i les votacions finals.

Pel que fa a les quaranta proposicions de llei en tràmit presentades pels grups i subgrups, també es troben en la recta final de la tramitació les de modificació parcial de la Llei 2/200, de 4 de maig, del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (presentada conjuntament per tots els grups i subgrups), sobre la reducció del malbaratament alimentari (PSC-Units), de modificació de la Llei 18/2017, de l'1 d'agost, de comerç, serveis i fires (CatECP) i de ports i de transport en aigües marítimes i continentals (JxCat i ERC).

D'altra banda, actualment hi ha vuit ILP en tràmit (algunes provinents d'anteriors legislatures), comptant-hi tant les que ja tenen el suport requerit de 50.000 signatures com les que encara han d'aconseguir aquest nombre mínim de suports perquè pugui iniciar-se'n, si és el cas, la tramitació parlamentària pròpiament dita.

També hi ha en marxa una proposta de reforma del Reglament de la cambra que s'està tramitant en ponència conjunta. La Mesa va acordar crear la ponència conjunta, a proposta de JxCat, el 31 de juliol de 2018. La ponència es va constituir al gener d'enguany, després que la Comissió del Reglament en nomenés els membres al novembre.