Notícies

El Parlament fa la darrera sessió de control al Govern d'aquest període de sessions i comença el debat sobre la Catalunya real

Dimecres, 24 de juliol de 2019. Palau del Parlament

Lorena Roldán (Cs) ha obert el debat general sobre la Catalunya real, sol·licitat pel seu grup parlamentari

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (27 imatge/s)

El debat general sobre la Catalunya real, demanat per Cs, ha començat aquest matí amb les intervencions de la portaveu del grup sol·licitant, Lorena Roldán, i del president de la Generalitat, Quim Torra. Aquesta darrera sessió plenària del període de sessions, que va començar ahir a la tarda, s'ha reprès avui amb la sessió de control al Govern.

La portaveu del grup de Cs, Lorena Roldán, en tant que grup proposant, ha obert el debat, i tot seguit ha intervingut el president de la Generalitat. A la tarda, la sessió s'ha reprès amb les intervencions novament de Roldán i després, per aquest ordre, de Miquel Iceta (PSC-Units), Jéssica Albiach (CatECP), Carles Riera (CUP), Alejandro Fernández (PPC), Sergi Sabrià (ERC) i Eduard Pujol (JxCat). Torra ha tornat a prendre la paraula, cosa que ha generat un nou torn de rèplica dels grups, amb el qual ha acabat el debat.

Els grups i subgrups poden presentar cadascun un màxim de deu propostes de resolució congruents amb el debat, que la cambra debatrà i votarà demà a la tarda, previsiblement a partir de quarts de sis. Els grups tindran un torn únic de deu minuts, cinc per als subgrups, per defensar les propostes, que el Ple podrà votar conjuntament o separadament, una per una. En cap cas, però, no es podran demanar votacions separades d'una part, un paràgraf o un incís.

Sessió de control
El ple ha començat aquest matí amb la sessió de control, durant la qual el president de la Generalitat ha respost les preguntes de Carlos Carrizosa (Cs), sobre les llistes d'espera a la sanitat; Albert Batet (JxCat), sobre la feina feta pel Consell Assessor pel Debat Constituent i la desconfiança cap al Govern de l'Estat espanyol; Bernat Solé (ERC), sobre les darreres informacions aparegudes amb relació als atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017; Miquel Iceta (PSC-Units), sobre el despoblament, l'envelliment i el desequilibri al territori; Jéssica Albiach (CatECP), sobre la resposta que s'ha de donar a la sentència del Tribunal Suprem al judici del "procés", i Natàlia Sànchez (CUP), sobre les centrals hidroelèctriques.

D'altra banda, els consellers han respost les preguntes dels grups i subgrups sobre l'autorització a una entitat privada per vigilar el comportament lingüístic d'alumnes i professors als centres educatius (PPC), el Pacte nacional per la mobilitat segura i sostenible (JxCat), la previsió de convocar el Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (JxCat), el Pla estratègic del Cos d'Agents Rurals (ERC), el millorament de l'economia i la reducció de les desigualtats (ERC), la seguretat a Sant Adrià de Besòs (PSC-Units), l'estructura del Departament de Salut (PSC-Units), l'ampliació de l'aeroport de Barcelona (CatECP), la política comunicativa del Govern (Cs) i l'Administració de justícia (Cs).

Declaració sobre els drets de les dones
La sessió ha acabat amb la lectura, per part de la secretària quarta de la Mesa, Adriana Delgado, d'una declaració institucional de reconeixement i garantiment dels drets de les dones, el text de la qual es va aprovar l'1 de juliol en "El Parlament de les Dones". Amb aquesta lectura la cambra fa seva la declaració aprovada en aquella sessió, que es va fer coincidint amb el vint-i-cinquè aniversari de la IV Conferència sobre les Dones de Pequín i va oferir una imatge inèdita del saló de sessions, amb només dones assegudes als escons. La lectura en el ple s'ha fet en presència de membres del Consell Nacional de les Dones de Catalunya.