Notícies

El Parlament Universitari aprova una llei sobre l'accés a l'habitatge i fa una declaració contra la bretxa salarial

Divendres, 19 de juliol de 2019. Palau del Parlament

Els estudiants que han fet de diputats durant la votació a la simulació plenària d'avui

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (8 imatge/s)

La Setmana del Parlament Universitari (Spuni) ha acabat avui amb una sessió plenària simulada a l'hemicicle, durant la qual els estudiants que han emulat la feina dels diputats han debatut i aprovat per àmplia majoria una llei sobre l'accés a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió residencial. La sessió l'ha conduïda Roger Torrent, assegut al costat del president i la resta de la mesa d'aquesta cambra universitària.

Els estudiants, que a l'inici del ple han felicitat Torrent pel seu quarantè aniversari, també han llegit durant la sessió una declaració institucional contra la bretxa salarial entre homes i dones i han debatut i aprovat parcialment dues mocions, sobre les universitats i les polítiques públiques d'emancipació juvenil.

Amb aquest ple, que ha acabat amb els universitaris que feien de diputats dempeus cantant 'Els Segadors', ha culminat la dotzena edició de la Spuni, durant la qual cent vuitanta estudiants de les universitats catalanes han emulat des de dilluns la tasca dels diputats, dels lletrats i els lingüistes de la cambra i dels periodistes que cobreixen l'activitat parlamentària.

Els joves que han fet de diputats han fet seves les ideologies dels grups i subgrups de l'arc parlamentari real, han emulat les sessions constitutiva i d'investidura, una sessió de control, les interpel·lacions al Govern, sessions de comissions i reunions dels màxims òrgans de govern de la cambra, i també han hagut de negociar, debatre i arribar a acords i han condensat en aquests cinc dies tota la tasca que comporta l'elaboració d'una llei.

Torrent, en la cloenda, ha felicitat els estudiants per la tasca feta, els ha animat a fer política "com a ciutadans crítics i constructius" i ha expressat la confiança que l'experiència els hagi enriquit. Així mateix, ha emmarcat la Spuni en la voluntat d'apropar el Parlament a la ciutadania, que, en tant que representant de la sobirania popular, ha argumentat, vol tenir "parets de vidre". A l'últim, ha destacat la "complexitat" del Parlament, que "és la del país" i que "no es resol amb un tuit", sinó "entrant a fons en els temes" i buscant "el diàleg i l'acord".

La Spuni és un projecte organitzat pel Parlament en col·laboració amb les universitats i les diputacions catalanes, mou més de dues-centes persones, entre alumnes, professors de les universitats i personal de suport, i té per objectiu donar a conèixer el funcionament polític, l'estructura i les funcions de la cambra i la feina dels diputats i d'alguns treballadors de la institució.