Notícies

Els nous membres del Conca prenen possessió del càrrec en un acte al Parlament

Dijous, 18 de juliol de 2019. Palau del Parlament

El president i la consellera de Cultura amb els set nous membres del Conca

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (7 imatge/s)

Salvador Casals, Edmon Colomer, Jordi Font, Núria Iceta, Vinyet Panyella, Míriam Porté i Margarida Troguet han pres avui possessió del càrrec de membres del plenari del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca), després que la cambra els designés la setmana passada. L'acte, que ha tingut lloc al Palau del Parlament, l'ha presidit Roger Torrent, que ha encoratjat els designats a vetllar "més que mai" per la "llibertat de creació i de manifestació cultural".

A l'acte també hi han assistit la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, el fins ara president del Conca, Carles Duarte, i altres membres sortints de l'ens, i diversos diputats, com el president i la vicepresidenta de la Comissió de Cultura, Lluís Font (JxCat) i Concepción Abellán (CatECP), i Héctor Amelló, Susana Beltrán (Cs), Francesc Ten, Josep Puig (JxCat), Jenn Díaz, Josep Maria Jové (ERC) i Rafel Bruguera (PSC-Units).

Torrent ha apostat perquè el Conca i el Parlament siguin "còmplices" en "la feina que ens cal fer en benefici de la col·lectivitat i del prestigi, la responsabilitat i la tasca mateix de les institucions que representem" i per afrontar "reptes transversals i compartits".

Així, s'ha referit a la complexitat del sector, als canvis en les formes i els canals d'accés als productes culturals, a la dicotomia de conjugar la "indústria" i l'"essència" de la cultura, a la voluntat de tenir "una cultura catalana oberta, integradora i plural", i "sobretot moderna i encarada al futur", i a la necessitat de contrarestar "la tendència a la banalització" de la cultura. A més, ha argumentat que el context també és "complex" per a la "defensa dels drets i les llibertats fonamentals, molts dels quals es materialitzen quotidianament en el fet cultural", i en aquest punt ha asseverat que "necessitem més que mai un Conca i unes institucions del país alineades en la defensa de l'exercici pràctic d'aquestes llibertats".

A l'últim, ha agraït a Duarte i a la resta de membres sortints del Conca la tasca feta i ha desitjat "tota la sort i encerts" als nous integrants de l'ens.

"El més important bé social"
En nom del nou Conca ha intervingut Vinyet Panyella, que ha agraït la confiança atorgada pel Govern i el Parlament als designats, ha expressat el compromís de tots ells "a favor de la cultura", "el més important bé social", ha afirmat, i ha remarcat l'"esperit de consens" amb què assumeixen aquesta nova responsabilitat, de "dimensió pública i col·lectiva".

Panyella ha agraït també la feina dels seus predecessors i ha destacat el caràcter heterogeni i transversal dels nous integrants de l'ens, la voluntat de tenir una "actuació independent i àmplia en el panorama cultural del nostre país" i la necessitat de diàleg amb totes les administracions i tots els sectors i agents implicats.

A l'inici de l'acte, Torrent ha lliurat les designacions als nous membres: Salvador Casals, gestor cultural; Edmon Colomer, director d'orquestra; Jordi Font, escriptor; Núria Iceta, gestora cultural de l'àmbit de l'edició; Vinyet Panyella, escriptora i gestora cultural; Míriam Porté, productora cinematogràfica, i Margarida Troguet, gestora cultural de les arts escèniques.

El Ple els va designar dimecres de la setmana passada a proposta del president de la Generalitat, Quim Torra, amb 74 vots a favor, 2 en contra i 45 abstencions, en votació electrònica i secreta.

El plenari és l'òrgan superior del Conca. L'integren set membres, que tenen un mandat de cinc anys i poden ser reelegits per a cinc més com a màxim.