Notícies

Constituït el ple de la Setmana del Parlament Universitari

El ple elegeix un president del parlament de Cs i una presidenta de la Generalitat de JxCat

Dilluns, 15 de juliol de 2019. Palau del Parlament

Torrent amb el seu homòleg a la Spuni

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (13 imatge/s)

Gairebé cent vuitanta universitaris participen des d'avui i fins divendres en la dotzena edició de la Setmana del Parlament Universitari (Spuni), durant la qual es posaran a la pell dels diputats i faran seves les ideologies dels grups i subgrups reflectint l'arc parlamentari real. D'altres emularan la feina dels lletrats i els lingüistes de la cambra i dels periodistes que segueixen l'actualitat parlamentària. El president, Roger Torrent, i el rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Jaume Casals, han intervingut aquest migdia en la sessió constitutiva del parlament de la Spuni, i tot seguit s'ha fet la sessió d'investidura.

Torrent ha demanat als joves que aprofitin l'experiència d'apropar-se a la política, encara que sigui en una simulació, i s'adonin que "és un àmbit complicat de gestionar, perquè s'hi contraposen no només ideologies, sinó interessos" i que "posar-nos d'acord per tirar endavant decisions no és fàcil". En aquest sentit, ha explicat que aquesta "dificultat intrínseca" obliga a actuar per "millorar la qualitat democràtica" i que per fer-ho "cal formació, informació i participació", però també, ha advertit, "empatia, que és l'element que hem de reforçar en aquesta sala" i que "caldrà treballar en el present i el futur polític immediat del país".

Casals també ha instat els joves a "no parlar sense sospesar les paraules" i a "mesurar la distància de la paraula, és a dir, a pensar", i també a observar fins a quin punt "imiteu els estereotips dels grups que us ha tocat representar". Així mateix, ha desitjat bona feina als estudiants i els ha demanat que facin una "bona llei".

President del parlament de Cs i govern bipartit JxCat-Cs
El ple de la Spuni ha elegit aquest matí la mesa. Àlex Gil, estudiant de ciències polítiques i de l'administració de la Universitat de Barcelona (UB), que fa de diputat de Cs, ha estat elegit president de la cambra; Maria Delgado, estudiant de ciències polítiques i d'economia de la UPF, ha estat elegida vicepresidenta primera, i Alexandre Garde, de ciències polítiques de la Universitat de Girona, vicepresident segon. Com a secretaris han estat elegits Francesc Almendros, estudiant d'empresa internacional de la UB; Andreu Falgueras, del màster d'anàlisi política de la Universitat Oberta de Catalunya; Ada Font, de ciències polítiques de la UPF, i Carlos Garcia, de traducció i interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Un cop acabada la sessió constitutiva s'ha fet la d'investidura. Judit Bonet, estudiant de dret de la UAB, que emula ser diputada de JxCat, ha estat elegida presidenta de la Generalitat. Bonet ha anunciat durant la sessió un pacte de govern amb Cs, que es presentarà avui a les sis a l'auditori.

Llei sobre l'habitatge
Els estudiants que emulen la tasca dels diputats faran reunions de la mesa i la junta de portaveus, treballaran en comissió i, entre altres iniciatives, elaboraran una llei sobre l'accés a l'habitatge de les persones en situació de vulnerabilitat, de què dimecres faran el debat de totalitat en una sessió plenària, novament a l'hemicicle, durant la qual també simularan una sessió de control al govern i substanciaran diverses interpel·lacions. Dijous a la tarda els estudiants faran un debat amb diputats reals a l'auditori, i divendres la Spuni acabarà amb una sessió presidida per Torrent en què els universitaris amb el paper de diputats faran el debat final de la llei, debatran i votaran diverses mocions i llegiran una declaració institucional.

La Spuni és un projecte organitzat pel Parlament en col·laboració amb les universitats catalanes amb l'objectiu de donar a conèixer el funcionament polític, l'estructura i les funcions de la institució i la feina dels diputats i d'alguns treballadors de la cambra.