Notícies

La cambra impulsa la participació de les dones a les institucions amb el "Parlament de les Dones"

Dijous, 27 de juny de 2019. Palau del Parlament

Adriana Delgado presidirà el "Parlament de les Dones"

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

La secretària quarta, Adriana Delgado, i la vicepresidenta del Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC), Montse Pineda, han presentat aquesta tarda el "Parlament de les Dones", una iniciativa que la cambra acollirà dilluns, 1 de juliol, i que oferirà una fotografia inèdita: la d'un hemicicle amb la presència exclusiva de dones. Delgado, que serà la presidenta del "ple", ha qualificat la iniciativa de "pionera dins el marc de les polítiques d'igualtat" i ha defensat la presència de les entitats de dones a les institucions, "fonamental per establir sinergies i assegurar que les polítiques amb perspectiva de gènere ocupen un lloc preeminent en l'agenda política".

Pineda ha explicat com el CNDC ha "posat a l'abast de qui ha de legislar tot el saber de les entitats feministes". Per fer-ho, les diputades i representants dels grups i subgrups parlamentaris i de les entitats s'han distribuït en sis grups de treball, drets humans de les dones, dret a l'educació i la cultura, drets laborals i econòmics, dret a la participació social i política, salut i drets sexuals i reproductius, i dret de les dones i les nenes a viure lliures de violències masclistes, en el marc dels quals han treballat "uns textos fets pel Consell i que han servit de base per fer la Declaració del "Parlament de les Dones", que es llegirà i votarà en el "ple". Aquests grups de treball coincideixen amb els eixos de la Conferència Mundial sobre Dones de Pequín. La vicepresidenta del CNDC ha recordat així mateix que aquest "és un procés que va molt més enllà de l'1 de juliol", perquè no "volem una foto, sinó el contingut de la foto". La Declaració s'elevarà al Ple del 24 i el 25 de juliol com a declaració institucional, i també es presentarà als propers actes internacionals en què participi el CNDC.

El "Parlament de les Dones" és una iniciativa conjunta entre la cambra i el CNDC, i es fa coincidint amb el vint-i-cinquè aniversari de la IV Conferència Mundial sobre les Dones de Pequín. La iniciativa s'emmarca en l'aposta per les polítiques d'igualtat que impulsa la presidència del Parlament i s'inspira en experiències similars d'altres cambres, com ara la de Portugal (als anys noranta), la de Sud-àfrica o la de Montenegro.

El CNDC és un òrgan consultiu de l'Institut Català de les Dones que integra prop de quatre-centes entitats interlocutores amb el Govern en matèria de polítiques de dones. Acumula trenta anys d'experiència a Catalunya, i vint de treball a escala mundial com a organització no governamental consultiva de l'ONU.