Notícies

El Parlament commemora el desè aniversari de la primera Llei d'educació de Catalunya

Dijous, 20 de juny de 2019. Palau del Parlament

El Parlament commemora els deu anys de la primera Llei d'educació de Catalunya

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (7 imatge/s)

El Parlament ha commemorat aquest migdia amb un acte institucional el desè aniversari de la Llei d'educació de Catalunya, que la cambra va aprovar l'1 de juliol de 2009. El president, Roger Torrent, i el conseller d'Educació, Josep Bargalló, han coincidit a fer un balanç positiu d'aquesta primera dècada de la llei i han apel·lat a la necessitat de recuperar els consensos que es van aconseguir per aprovar-la.

El president, amb relació a aquest esperit de consens, ha demanat d'aplicar-lo en altres reptes, "com el de la defensa dels drets i les llibertats, que estan sota amenaça en un context de regressió i repressió" i que, ha advertit, "interpel·len tots els representants de la ciutadania, els 135 diputats i diputades". "Hem de ser capaços d'articular la voluntat del 80% que no vol ni imposicions ni repressió, que vol resoldre el conflicte polític amb l'Estat votant i no amb empresonaments i porres contra la ciutadania", ha conclòs en aquest sentit.

Respecte a la llei, ha assegurat que, malgrat els límits competencials i tot i que "el marc autonòmic està esgotat", cal ser "crítics i exigents" amb el seu desplegament. "Un país s'explica, sobretot, per com és el sistema educatiu que construeix", ha argumentat. A l'últim, ha instat a aprofitar l'aniversari de la llei "per mirar endavant".

D'altra banda, Bargalló ha fet un balanç "necessàriament positiu" dels deu primers anys de la llei, tot i "l'impacte de la crisi econòmica i les turbulències polítiques" viscudes. El conseller ha marcat com a "repte i aposta de futur aplicar-la des dels principis del Pacte nacional per a l'educació i els compromisos del Pacte contra la segregació escolar", impulsat pel Síndic de Greuges i signat pels ajuntaments el març al Parlament. Així mateix, ha reclamat un "pressupost suficient" per "donar impuls a l'escola inclusiva i lluitar contra la segregació".

L'acte ha començat amb la projecció d'un vídeo en què l'aleshores conseller d'Educació, Ernest Maragall, i els exdiputats ponents de la llei, Irene Rigau (CiU), Daniel Font (PSC-CpC), Josep Maria Freixanet (ERC), Rafael López (PPC), Dolors Camats (ICV-EUiA) i Antonio Robles (Cs), han explicat com es va gestar aquella primera llei d'educació i han apuntat quines creuen que han de ser les línies de futur.

A la commemoració hi han assistit l'expresident de la Generalitat José Montilla, durant el mandat del qual es va aprovar el text; l'expresident del Parlament Ernest Benach, que presidia la cambra la vuitena legislatura; els exconsellers d'Educació Ernest Maragall, Joan Manuel del Pozo i Irene Rigau; els exdiputats Font, Freixanet, López i Robles; diputats de JxCat, ERC i el PSC-Units de l'actual Comissió d'Educació, i membres de la comunitat educativa.

La llei va obtenir els vots a favor a tot l'articulat dels grups de CiU, el PSC-CpC i ERC, mentre que ICV-EUiA hi va donar suport parcial i el Grup Mixt, integrat per tres diputats de Cs, ho va fer només a dos articles. El PPC va votar en contra de tot el text.