Notícies

El Parlament porta de nou al Congrés la despenalització de l'eutanàsia

Dijous, 13 de juny de 2019. Palau del Parlament

El Ple votant la proposta per dur al Congrés la proposició de llei per despenalitzar l'eutanàsia

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (9 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquesta tarda de tornar a presentar al Congrés dels Diputats espanyol la Proposició de llei de reforma de la Llei orgànica 10/1995, del Codi penal, de despenalització de l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi. La proposta ha estat aprovada per 124 vots a favor (Cs, JxCat, ERC, PSC, CatECP i CUP), 4 en contra (PPC i el diputat d'Units per Avançar, Ramon Espadaler) i l'abstenció d'un diputat de JxCat. Aquest grup ha anunciat que donava llibertat de vot als seus diputats.

El Parlament ja va presentar aquesta proposició de llei al Congrés el 2018 i va arribar a ser presa en consideració, però en va decaure la tramitació per finiment de la legislatura a les Corts espanyoles.

La iniciativa, fruit d'una proposta presentada conjuntament la legislatura anterior pels grups de JxSí, el PSC, CSQP i la CUP, demana que es modifiqui l'article 143.4 del Codi penal per eximir de responsabilitat penal "qui, per petició expressa, lliure i inequívoca d'una persona que pateix una malaltia greu que la conduirà necessàriament a la mort o una patologia incurable que li provoca sofriment físic o psíquic greu i que es preveu que serà permanent, causi amb actes necessaris la mort segura, pacífica i sense dolor d'aquesta persona o hi cooperi, dins del marc legal establert".

La Mesa del Congrés haurà de tractar ara novament de l'admissió a tràmit de la proposició i incloure-la a l'ordre del dia d'un ple perquè la cambra espanyola la prengui en consideració, sessió per a la qual el Parlament haurà de designar tres diputats perquè defensin la iniciativa.

En el debat hi han intervingut Martín Eusebio Barra (Cs), Josep Maria Forné (JxCat), Gemma Espigares (ERC), Assumpta Escarp (PSC-Units), Marta Ribas (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Daniel Serrano (PPC). Després de la votació, el diputat d'Units per Avançar, Ramon Espadaler, ha demanat la paraula per explicar el seu vot contra la proposta.

Designacions

El Ple també ha designat aquesta tarda per assentiment sis membres de la Comissió de Control de les Consultes Populars No Referendàries i sis del Comitè d'Experts sobre el Canvi Climàtic, i també els sis membres de la Junta de Govern del Memorial Democràtic i els sis vocals del Consell Assessor de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries que li correspon de designar.

El Ple ha designat per a la Comissió de Control de les Consultes Populars No Referendàries: a proposta de Cs, Elia Marzal; de JxCat, Josep Pagès; d'ERC, Xavier Godàs; del PSC-Units, Miguel Pérez-Moneo; de CatECP, Gala Pin, i del PPC, Pablo Nuevo.

Com a membres del Comitè d'Experts sobre el Canvi Climàtic: a proposta de Cs, Montserrat Termes; de JxCat, Marta Torres; d'ERC, Sarai Sarroca; del PSC-Units, Bàrbara Pons; de CatECP, Frederic Ximeno, i de la CUP, Salvador Lladó.

Com a vocals del Consell Assessor de l'Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries: a proposta de Cs, Vicente Sanchís Almenar; de JxCat, Concepció Cervós; d'ERC, Elisabet Cañigueral; del PSC-Units, Joan Gené; de CatECP, Montserrat Escutia, i de la CUP, Eva Carreras.

Com a membres de la Junta de Govern del Memorial Democràtic: a proposta de Cs, Jordi Canal; de JxCat, Aurora Madaula; d'ERC, Marta Rovira i Martínez; del PSC-Units, Argelia Queralt; de CatECP, Ramon Arnabat, i de la CUP, María Eva Fernández.

A l'últim, aquesta tarda la cambra està substanciant també les primeres interpel·lacions incloses a l'ordre del dia d'aquesta sessió plenària, en concret les relatives a les universitats (PSC-Units), la situació de les universitats públiques (CatECP), l'escola inclusiva (PSC-Units), el manteniment de les infraestructures viàries (JxCat) i la inversió estrangera (JxCat). La resta, sobre la indústria i la inversió (PPC), les conclusions del dictamen de l'ONU sobre els presos polítics catalans (ERC), les forces i els cossos de seguretat (Cs) i el rumb polític del Govern (Cs), les substanciarà demà a la tarda.

.